Emigreren,  Wonen in Mexico

Wordt Mexico ook een land met Corona-bewijzen?

Een veelgestelde vraag van mijn klanten en via email is hoe Mexico omgaat met de corona epidemie en met testbewijzen enzo. Maar de laatste tijd zijn er ook veel vragen of ik weet hoe Mexico Corona en de toekomst ziet.

Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken en ik woon nog maar relatief kort in dit land. Wel merk ik dat onder de Nederlanders die niet weg kunnen fo willen uit Nederland en met grote afgunst en veroordeling naar het Mexicaans beleid wordt gekeken. De discussies op sociale media die met mij gevoerd worden liegen er soms niet om.
De groep die wel nadenkt over keuzevrijheid, polarisatie en alles wat met maatregelen, vaccins en de toekomst te maken heeft kijkt met gretigheid naar Mexico.

Ook omdat Mexico nog kansen biedt voor die mensen die off the grid willen gaan wonen en echt aan de maatschappij en de overheid willen ontsnappen.

Zij zien het als ene bevrijding om weg te gaan uit Nederland en een land te vinden waar zij nog zelf mogen beschikken over hun keuzes en daaraan gekoppelde vrijheden.

Het hele Corona-gebeuren en alle maatregelen dat is best een zwaar onderwerp om over te praten

Ik merk dat ik me meer en meer afsluit van de discussie en gesprekken over Corona en de maatregelen, zeker als het gaat om Nederland en Europa. Ik zie het werelddeel zich meer en meer afsluiten van de rest van de wereld. En de paniekvoetbal die de Westerse landen spelen momenteel lijkt totaal niet te bestaan in een land als Mexico.

Hier heeft de krant 1 melding gemaakt van de nieuwe variant en verder focust men zich op positief nieuws. Dat doen ze al de hele pandemie. Zo hadden we “steden van hoop” waar geen Corona is geweest, we belonen zorg personeel en we vieren feest omdat de vierde golf die door de Delta variant in veel landen is veroorzaakt aan Mexico is voorbij getrokken.

Maar het blijft een grimmig onderwerp, die hele pandemie, temeer ook omdat iedereen via sociale media veel vocaler is geworden over zijn gedachten en angsten, geloof en weetjes en we dus zoveel ruis op de lijn hebben dat het bijna benauwend is.

Ik wil niet 1 van die mensen zijn. En daarom heb ik een video podcast ingesproken. Kijk, ik kan hier het bloed uit mijn vingers typen en dan haken heel veel mensen af omdat het teveel tekst is. Ik kan er af en toe een leuk vrolijk plaatje tussendoor gooien, maar echt leuk kan ik dit onderwerp niet maken.

Dus heb ik mijn, trouwens best wel positieve (denk ik zelf) boodschap in een videopodcast gegoten en kijk jij terwijl je luistert naar mijn persoonlijke mening over hoe ik denk dat Mexico in de toekomst om zal gaan met corona, toegangsbewijzen en inentingscampagnes, naar vrolijke videobeelden van mijn leven in Mexico.

Videobeelden van mijn motorreis door dit grote land, ik reed in 3.5 maanden 9000km van Cancun naar La Paz, dwars door Mexico en de dorpen en steden. Folklore, bezoekjes aan toeristische plekken, niet toeristische plekken, afgelegen bergdorpen en nog veel meer. Allemaal korte clipjes. En ondertussen leg ik uit hoe ik denk dat de toekomst van Mexico er uit gaat zien als het gaat om corona.

Veel luister- en kijkplezier.

UPDATE Januari 2022

Hoewel er duizenden Mexicanen zijn die het niet lukt een inentingsbewijs te downloaden vanaf de officiële website van de Mexicaanse overheid, zijn er een krantenberichten die melden dat, nu Omicron de besmettingscijfers omhoog stuwt, er een par staten zijn die wel een vaccinatiebewijs of een testbewijs vragen als toegang voor o.a. horeca, evenementen met meer dan 50 personen en zelfs winkelcentra.

De Staten Baja California, Quintana Roo, Jalisco en Tlaxcala hebben dit al officieel aangekondigd, in CDMX schijnt het een regel te zijn om een negatief testbewijs voor grote evenementen te kunnen tonen, hoewel de burgemeester van de stad deze week in een toespraak heeft gezegd dat massaal testen niet noodzakelijk is omdat door de hoge besmettingsgraad dit niet haalbaar is om te verwerken en je “gewoon” thuis moet blijven als je griep verschijnselen hebt. Het gerucht gaat dat ook in de staat Jalisco het tonen van een vaccinatiebewijs al een tijd verplicht is, hoewel ik er niets van gemerkt heb toen ik daar onlangs nog was. Over Tlaxcala wordt gezegd dat je niet eens een supermarkt in kan zonder vaccinatiebewijs.

Maar of de opgelegde regels ook gehandhaafd worden is mij niet duidelijk, daarbij zijn er miljoenen mensen die nog wachten op de afronding van hun vaccinatieprocedure en met hen velen die het dus niet lukt een vaccinatiebewijs te downloaden omdat gegevens niet ingevoerd zijn. Zoals ik in de video podcast al zeg: de infrastructuur is er niet op berekend, in meer dan 1 opzicht.

De stad Mexicali schrijft in haar kranten dat er streng gehandhaafd gaat worden. En dat de horeca de deuren sluit voor ongevaccineerden. Maar later in het nieuws is het bericht afgezwakt tot: Het is een dringend advies voor de horeca om een vaccinatiebewijs te vragen. Iets waar waar geen enkel bedrijf aan mee zal werken als je het mij vraagt.

Hoewel de Federale overheid nog steeds hanteert dat het verboden is om een vaccinatiebewijs te vragen, lijken staten nu een eigen beleid te voeren. Een beleid wat tegengesproken wordt vanuit het Paleis met kalmerende woorden dat de vierde golf (Omicron is voor Mexico de vierde golf, Delta is in dit land geen ding geweest) lang niet zoveel druk op de zorg zal leggen en mensen niet heel ziek worden.

UPDATE April 2022, De Mexicaanse overheid heeft aangekondigd dat het land van Pandemisch naar Endemisch is verschoven. Per 1 mei vervalt de Semaforo en daarmee de meeste maatregelen. Het dragen van een mondkapje in gesloten binnenruimtes is nog steeds wel aanbevolen, en het kan per staat verschillen hoe hiermee wordt omgegaan.

Ten aanzien van de toekomst heeft de overheid gemeld dat ziekenhuizen zijn voorbereid op de monitoring van COVID uitbraken zoals zij ook andere uitbraken van ziektes monitoren en de vaccinatie voor kwetsbare groepen opgenomen wordt in het jaarlijkse vaccinatieprogramma.

Emigratieplannen?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.