zeewier cancun en Playa del Carmen
Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

Zeewier in Cancun en Playa del Carmen 2019, een Update

Het is september als ik dit blog schrijf, in Puerto Morellos en Playa del Carmen ligt een fel gekleurde barriere in zee die het zeewier moet tegenhouden. In Cancun niet. Er zijn de afgelopen maanden tonnen en tonnen zeewier verplaatst van het strand naar een verzamelpunt ergens op het Yucatan Schiereiland.ADVERTISEMENT

Er zijn werkgroepen geweest, plannenmakers en uitvinders, iedereen lijkt lijkt zich over het sargassum probleem te buigen.Zo kun je er blijkbaar huizen van bouwen, schoenzolen van maken en gebruiken om elektriciteit op te wekken. Het kan vermalen worden tot veevoeder en kunstmest. Er lijken oplossingen voor de verwerking. Maar hoe zit het nu met de stranden en het zeewater? Is het nog steeds zo erg?

GOED NIEUWS! voor 2020 zijn de voorspellingen heel positief! Minder zeewier en meer materieel ingezet <<== KLIK

De wind gedraaid naar het Noorden de Mexicaanse winter begint in de Riviera Maya. Het wordt koeler en met de gedraaide wind komt er ook aanzienlijk minder zeewier het strand op.
Waar we voorheen nog hele matrassen van sargasso in zee zagen drijven, donker afstekend tegen het azuurblauwe water, zien we nu hier en daar een pluk.

En het lijkt alsof het ergste achter de rug is. De wind zal nog wel een paar keer draaien en dan zal er nog wel een slechte dag zijn, maar de barriere en de werkers kunnen dat prima aan. Op sommige plaatsen in Playa del Carmen, waar het water bruin als slappe koffie was, wordt het nu helder, mooi blauw, zoals het hoort. Alleen in de buurt van de ferry naar Cozumel is het water nog troebel, vol kleine bruine pitjes, als drijvend koffieprut, waarschijnlijk is dat zeewier dat door de grote veerboten naar Cozumel en de Cruiseschepen wordt verpulvert en aanspoelt.
Dat ziet er nog niet zo aangenaam uit.
Maar verderop, richting Punta Esmeralda, is het water weer bijna net zo blauw als voor de sargasso crisis.

En dat klopt wel met de voorspellingen, het hoogtepunt lijkt achter de rug, het seizoen begint in maart en duurt tot ongeveer november/december. Een beetje afhankelijk van wind en getij. En dus zijn we bijna aan het einde van het drama.
Niets wat de werkers en de badgasten niet zelf kunnen verwerken.

Je ziet zwemmers met handenvol uit het water komen onder het mom van ” Alle beetjes helpen” en de werkers op het strand harken steeds minder hoge bergen bij elkaar en het strand ziet er weer goed uit.

Ik was een paar dagen geleden in Cancun, en daar is het redelijk schoon, er ligt veel opgedroogd zeewier op het strand, ook bij de grote hotels, maar het water ziet er zoveel beter uit dan een maand of wat geleden.

Maar nogmaals, het is omdat de wind uit het noorden komt, als de wind draait ligt het strand echt binnen een dag weel bomvol en is het water vies en troebel, met grote plakken zeewier.
En dat duurt nog wel een maandje, de zee moet eerst een beetje afkoelen, en de wind moet zijn draai vinden.

Wil je weten hoe erg het was in Playa del Carmen bijvoorbeeld?

zeewier in Yucatan, Playa del carmen, Tulum, Cancun, update 2019

Zeewier probleem in Cancún en Playa del Carmen, Mexico

Het is een verdrietig gezicht momenteel, de zo prachtige witte stranden die ik aantrof toen ik aankwam in Mexico zijn ...
Lees Verder

 

Clean beach Playa del Carmen, 31 july 2019

Maar als de wind draait, is het binnen 1 dag zo:

 

December 2019

 

De stranden van Playa del Carmen in december 2019

Er wordt veel gezocht op het internet naar de kwaliteit van de stranden in Playa del Carmen, Cancun en de ...
Lees verder.......

 

Alle informatie op deze website is gratis

je kunt hier je waardering tonen door een donatie te geven voor de website kosten
donatie Leaving Holland Website

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.