Emigreren

Emigreren, hoe doe je dat?

Het was een spannende tijd, de voorbereiding voor mijn emigratie. Veel  mensen en websites praten vooral over de tijd na de dag van vertrek, en de dag van vertrek zelf. maar over de lange voorbereiding wordt niet veel verteld. Waarschijnlijk omdat die persoonlijk is en daarom voor iedereen verschillend.

Toch zijn er bij elke emigratie dingen die iedereen moet regelen, en moet plannen, en moet voorbereiden. In grote lijnen is namelijk iedere emigratie hetzelfde. Ook de mijne dus.

Vrienden en familie blijven achter, stellen 101 vragen waar je soms zelf ook niet zo goed het antwoord op weet. Mensen hebben een mening over je plannen en die is niet altijd positief. Ik had niet altijd ruimte voor die kritische gesprekken. Want ik wilde vooruit naar mijn toekomst.

Het lastigste is wel emigratie buiten de EU, maar ook binnen de Europese Unie wordt emigratie vaak onderschat

Toen ik in het vliegtuig zat keek ik zonder emotie naar het beneden mij verdwijnende Nederland. Ik reis al vanaf mijn 17de en ik heb nooit zo’n binding gehad met Nederland. Als land op zich bedoel ik dan. Ik mis wel dingen van Nederland, bitterballen bijvoorbeeld, en de goede huizen die we bouwen, zelfs in de sociale sector. Toch heb ik niet zo’n ‘binding’ met Nederland. Hoewel ik jarenlang in de politiek heb gezeten en mijn steentje aan een betere samenleving heb bijgedragen door projecten binnen de stedelijke vernieuwing en in het sociale domein. Allemaal leuk, maar toen ik Nederland en de welvaartsstaat het hardst nodig had liet het systeem mij grandioos in de steek. En dat maakt vertrek een stuk eenvoudiger.

JC wandering

Done with, klaar mee! Weg! Zoiets ongeveer.

Op weg naar eeuwige vakantie, naar vrijheid en naar ruimte in mijn hoofd, weg van de rompslomp in het soms best wel kleindenkend Nederland. Een land waar door vrijheid van meningsuiting mensen vaak monddood gemaakt worden. En waar het integratiebeleid dusdanig faalt en Europa nu zo de overhand heeft dat de identiteit van Nederland verloren is gegaan.

San Juan, Maite Siquijor sunset

Op een dag is dat vakantiegevoel gewoon weg, en dan begint het echte leven

Toen ik 6 maanden in de Filipijnen woonde, mijn eerste land na vertrek uit Nederland, was het vakantiegevoel wel weg. En besefte ik dat, ondanks dat ik me zo goed had voorbereid, niets me had kunnen voorbereiden op de realiteit van alledag.

De realiteit rondom emigratie, wonen in een andere cultuur, om moeten gaan met een heel andere vorm van bureaucratie en andere regels.

Er is een term voor: de 7 maanden dip, veel langdurige reizigers en emigranten hebben er “last” van. Het eerste nieuwtje is er af, er ontstaat een dagelijks patroon en het leven in je nieuwe thuisland begint eigenlijk op dat moment pas echt. En je realiseert je dan ook dat er eigenlijk geen weg meer terug is. Dat echt alle schepen achter je verbrand zijn.

Typical Dutch

Mijn prachtige ingelijste foto’s van mijn jarenlange reizen, dat was allemaal niet meer

Ik heb jarenlang de wereld over gereisd met een adres om naar terug te keren, in 2015 verliet ik Nederland echter voor goed, zonder terugkeer adres, zonder omkijken en zonder het gevoel van een ’thuis’. Alles wat ik bezat droeg ik mee in mijn rugtas en Osprey Wheeler backpack. Al mijn andere spullen had ik of verkocht, of weggegeven: mijn fijne geweldige bank, mijn mooie eethoektafel, mijn leuke kopjes en borden van het sprokkel-servies. Mijn prachtig ingelijste fotos van mijn reizen. Dat was allemaal niet meer.

Maar ook mijn kennis was niet meer, kennis van stedelijke vernieuwing, van leefbaarheidsprojecten, van wet- en regelgeving en vn samenwerkingsverbanden. Allemaal nutteloos geworden. Ik was een ander mens, met andere prioriteiten en bouw een nieuwe kennisbestand op in mijn hersenen en herinneringen.

road safety, personal safety, riding a motorcycle in the philippines

Ik bleek vaardigheden te hebben die ik niet kende van mijzelf, en vaardigheden te missen die best handig zouden zijn om te hebben.

Vanuit al die ervaring en al die leermomenten heb ik een aantal boeken geschreven om jou te helpen met jouw emigratieplannen.

Eén ervan is het Handboek voor Emigratie

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Geen zin in lezen maar heb jij liever actie?

Sommige mensen zijn niet zulke lezers en onderzoekers. Die willen gewoon doen! Vooral mannen, die staan al met hun ingepakte tas op Schiphol of naast de auto terwijl de vrouwen nog in een emotioneel proces zitten en over praktische zaken lopen na te denken.

Het best fijn om af en toe met iemand van gedachte te wisselen, maar familie en vrienden hebben heel andere gedachtepatronen over jouw emigratie dan jijzelf. En dat communiceert vaak onhandig en niet zo effectief. Met wie praat je dan? Er zullen weinig mensen in jouw directe omgeving zijn met emigratie-ervaring.

Ik bied jou persoonlijke chat momenten aan, waarbij jij mijn tijd, ervaring en kennis koopt en met mij via Messenger of Whatsapp kunt chatten.

We praten dan over waar jij tegenaan loopt, over je vragen, twijfel, onzekerheid, maar ook over je toekomst en waar je naar verlangt en van droomt.

We praten over elk onderwerp wat jij wilt bespreken rondom jouw emigratie

Ga je niet op een vaste plek wonen maar net als ik rondreizen en online werken? Dan kun je ook vragen stellen over dat leven.  Geen zin in chat maar gewoon een specifieke vraag? Ook dat kan!

Dit zijn de services die ik aanbiedt voor mensen die gaan emigreren of overwegen te emigreren

 

*op al mijn producten zijn mijn ToS en privacy policy van toepassing, je vind deze in de footer van de website

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.