Emigreren

Emigreren naar Brazilië

Brazilië kent een innemende cultuur en overweldigend mooie natuur, vrolijke festivals en vriendelijke mensen. Dat maakt voor sommige landen Brazilië 1 van de meest geliefde emigratie locaties.

Brazilië is voor mensen die van avontuur houden. Het verschil, in cultuur met Nederland is groot en of je nu voor je werk of voor studie of de liefde naar Brazilië verhuisd, of omdat je een nieuwe start wilt maken, je komt voor uitdagingen te staan.

Ik weet nog dat ik als eerste indruk van Brazilië Sao Paulo op mijn bord kreeg. Inmiddels 1 van de grootste en snels groeiende steden van de wereld.
Wat een indruk maakte dat op mij, en daarna Rio de Janeiro, en helemaal tot in het noorden Belem, ik heb heel veel gezien van Brazilië. Dus ik weet hoe groot die uitdaging kan zijn als je daar wilt gaan wonen.

Ik ga je in dit artikel vertellen (in grote lijnen) wat je kunt verwachten als je naar Brazilië wilt emigreren en wat je daarvoor nodig hebt. Maar ook wat je kunt verwachten aan kosten van levensonderhoud en je dagelijkse leven.

Emigreren naar Brazilië als Nederlander, is dat mogelijk?

Ja, je kunt naar Brazilië emigreren als Nederlander zolang je de juiste visum voor lang verblijf hebt gekregen. Iedereen kan op basis van een Nederlands paspoort visumvrij 90 dagen in Brazilië verblijven, voor toerisme of bijvoorbeeld een korte zakenreis. Maar voor lang verblijf is wel iets meer nodig. Op de website van de Braziliaanse Ambassade in Nederland kun je deze visa types bekijken, maar daarover straks meer.

De kosten van levensonderhoud in Brazilië

De kosten van levensonderhoud in Brazilië zullen lager zijn dan in Nederland, tenzij je in de grotere steden wilt wonen. Dat zijn de plekken waar vooral de huizen prijzen hoog zijn. Je bent goedkoper uit als je naar een kleinere stad of dorp op het platteland verhuisd, maar dan zijn de voorzieningen ook minder.

Toeristische gebieden zijn ook redelijk duur en worden steeds duurder naarmate Brazilië in populariteit toeneemt onder reizigers en expats die graag op het strand willen wonen.

Over het algemeen, afhankelijk van jouw woonwensen en wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn moet je rekenen op ene maandbudget van ongeveer 800 tot 1900 euro afhankelijk van platteland of grote stad.

Voor een goede berekening van inkomsten en uitgaven gecombineerd met jouw persoonlijke wensen raad ik al mijn klanten aan een emigratie profiel te maken. Een emigratieprofiel geeft jou een soort werkplan voor je emigratie en geeft je inzicht in wat je nodig hebt in je nieuwe start om het een succes verhaal te maken.

Hoe is het om in Brazilië te wonen?

Laten we eens naar de praktische kant kijken van het dagelijks leven in Brazilië.

Huisvesting waar je ook in de wereld je wilt gaan wonen. huisvesting zal altijd de grootste hap uit je budget nemen. Maar het vinden van een huis zal een stuk eenvoudiger zijn dan in Nederland. Er is namelijk geen schaarste in Brazilië als het om huizen gaat. En wat voor huis je ook kiest, het zal altijd voordeliger zijn dan in Nederland. Een gemiddelde huurprijs in bijvoorbeeld Sao Paulo zal ongeveer 500 Euro per maand zijn en in andere kleinere steden of in de randsteden van grote steden kun je huren vanaf 375 Euro ongeveer. (lees ook: internationaal verhuizen, dit moet je weten)

Als je in Brazilië een huis wilt huren wordt er wel altijd bewijs van draagkracht of inkomen gevraagd.
Dat geldt niet voor korte termijn accommodatie, maar als je een huis wilt huren met een (beschermend) huurcontract zul je wat papierwerk nodig hebben om in aanmerking te komen.

Een huis kopen is wat ingewikkelder. Maar niet onmogelijk. Er zijn wat beperkingen als het gaat om huizen en grond kopen aan zee of rondom grensgebieden en ook voor land buiten de stad bijvoorbeeld met een agrarische bestemming, kunnen andere regels gelden.
Maar je kunt als buitenlander een huis kopen in Brazilië. Je hebt daarvoor een belastingnummer nodig, een CPF nummer. Je kunt dit nummer al aanvragen in Nederland.

Brazilië en familie In de Braziliaanse cultuur zijn families hechte groepen. Familieleden van diverse generaties leven vaak in 1 huis of hebben huizen bij elkaar op 1 stuk grond wat familiebezit is. En als dat niet mogelijk is leven ze zo dicht mogelijk bij elkaar of zoeken elkaar zo vaak mogelijk op.

Vertrek jij voor de liefde naar Brazilië, hou er dan rekening mee dat je er een hele grote familie bij krijgt. Zo heel anders dan in Nederland waar we veel meer op onszelf zijn.

Gezondheidszorg in Brazilië Iedere inwoner van Brazilië kan gebruik maken van de gratis gezondheidszorg. Maar je moet daar niet al te hoge verwachtingen van hebben. Je moet eigenlijk alles wat je weet over gezondheidszorg uit Nederland vergeten. Tenzij je je particulier wilt verzekeren in Brazilië voor gezondheidszorg. De particuliere gezondheidszorg is van een hoog niveau. De maandelijkse premie is echter wel erg hoog.

Bank en belastingzaken De bankzaken en belastingzaken zijn in Brazilië met elkaar verbonden. Om een bankrekening te kunnen openen heb je namelijk een belastingnummer nodig. Bankrekeningen zijn er te kust en te keur. (lees ook: Geëmigreerd en de bank zegt mijn bankrekening op)

Het tarief van inkomstenbelasting is afhankelijk van inkomen en stijgt mee naarmate je meer geld verdient. Je bank draagt belasting af over ontvangen rente op bijvoorbeeld je spaarrekening.

Onderwijs Scholen in Brazilië hebben de grote vakantie periodes in juli en januari, Aan het begin en einde van elk schooljaar. Openbare scholen in Brazilië zijn gratis toegankelijk maar de kwaliteit van het onderwijs is heel wisselend en redelijk laag. Er zijn ook privé scholen en internationale scholen beschikbaar. Meestal geven deze les volgens het Amerikaans onderwijsstelsel.

Vervoer In de grote steden is het openbaar vervoer goed geregeld en vaak is er zelfs metro. In het centrum van grote steden zijn verkeersopstoppingen heel gebruikelijk wat betekent dat je reistijd als je met de auto of taxi gaat vele malen langer is. Dat is ook de reden waarom veel mensen een woonplek kiezen die dicht bij voorzieningen en werk ligt. Zo voorkom je de frustratie van de verkeerschaos.

Veiligheid en levenskwaliteit Veel expats die al in Brazilië leven zeggen dat de kloof tussen arm en rijk steeds meer zichtbaar wordt in de maatschappij. Daarom kiezen zij ervoor om achter gesloten hekken en hoge muren te wonen, want met de stijgende armoede neemt ook de criminaliteit toe. Hoewel de lokale bevolking uiterst vriendelijk is, doet armoede vreemde dingen met mensen.
En jij als emigrant zult, ook al is je budget net aan genoeg om in Brazilië te leven toch gezien worden als de rijke buitenlander. En dat vooroordeel kan je heel kwetsbaar maken. En dat geldt niet alleen voor Brazilië.

Immigratie Eisen

Zoals ik al eerder in het artikel vermelde heb je als Nederlands paspoort houder geen visum nodig om 90 dagen in het land te mogen verblijven. Vroeger kon deze termijn verlengt worden op elk willekeurig politiebureau maar die verlenging is geschrapt. Negentig dagen is dus je maximale verblijfsduur.

Wil je langer dan 90 dagen blijven dan moet je een visum aanvragen bij de Ambassade van Brazilië in Nederland.
Er zijn verschillende types visas voor verschillende activiteiten en alle visas hebben hun eigen toelatingseisen.
Je kunt bijvoorbeeld één van de vele VITEM visas aanvragen voor bijvoorbeeld werk, studie, of vrijwilligerswerk.

Wil je je permanent vestigen in Brazilië dan wordt het wat ingewikkelder. Een VIPER visa wordt verstrekt aan mensen die

  • gezinshereniging doen met een Braziliaans familielid
  • gaan werken als manager of directeur van een bedrijf in Brazilië
  • willen investeren
  • met pensioen gaan
  • uitzonderlijke vakkennis of kwaliteit hebben die voor het land gunstig is

Je kunt het allemaal hier nalezen (klik)

Het is altijd verstandig informatie over toelatingseisen bij de officiële websites te controleren en niet van fora te halen of van horen zeggen. Een visum aanvraag is een individuele aangelegenheid en wat voor de éen geldt, geldt niet automatisch ook voor de ander.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.