Emigreren

Emigreren naar Portugal

Heel veel Nederlanders dromen van een nieuwe start in de Algarve. Populair vanwege zijn prachtige stranden en natuur. Maar ook vanwege de goede bereikbaarheid tussen Nederland en de Algarve. Hoewel veel Nederlanders daar naar toe verhuizen zijn er ook een aantal die inmiddels beseffen dat Portugal ook nog een prachtige groep eilanden bezit in de Atlantische Oceaan, de Azoren.

Met zijn 9 bewoonde en 8 onbewoonde eilanden en langs de trekroutes van de walvissen bieden deze voornamelijk vulkanische eilanden halverwege tussen Europa en de VS, hun eigen natuurschoon en rust. En als je denkt dat die eilanden allemaal zwarte stranden hebben, dan heb je het mis, er zijn er een paar met witte stranden.

Wel is het zo dat je op de Azoren een heel ander klimaat treft dan op het vasteland van Portugal en dat je redelijk geisoleerd zit. Het voorzieningen aanbod en de bevoorrading is natuurlijk anders dan op het vasteland.

Verreweg de meeste Nederlanders die naar Portugal verhuizen trekken naar de Algarve

Nederlanders die naar Portugal verhuizen zijn vooral op zoek naar een nieuwe uitdaging en zijn bereid om Portugees te leren en zich aan te passen aan de heerlijk relaxte cultuur van het land.
Ze hebben vaak al een duidelijk beeld van

  • waar ze willen wonen,
  • welk soort huis ze willen kopen
  • wat voor bedrijf ze willen starten of wat voor soort werk ze willen gaan doen

Als ik met klanten praat over hun droom om naar Portugal te verhuizen hebben ze vooral het weer als motivatie, ze zoeken de zon. Ze willen een leven binnen het bereik van het strand,

En dan zoeken ze een andere uitdaging dan simpelweg met de stroom mee naar Spanje naar de Costa of de B&B in Frankrijk.

Dat Portugal een goedkoper land is om te wonen speelt natuurlijk ook mee in die keuze. Ze nemen de eindeloze bureaucratie en de wat stuggere introverte houding van de Portugezen graag voor lief om hun droom te realiseren in het zonnige zuiden van Europa.

Gelukkig kun je je in Portugal gewoon vestigen en gaan werken. Er is alleen een inschrijvingsplicht, net als in Nederland. En je auto en rijbewijs moeten naar verloop van tijd omgezet worden.

Een huis vinden in Portugal

Het is het meest eenvoudige om via een lokale makelaar een huis te vinden in Portugal. Huurhuizen zijn schaars en daardoor stijgt de prijs van koopwoningen sterk. zeker de afgelopen jaren. Maar nog altijd liggen de prijzen lager dan in Nederland.

Er zijn genoeg online websites te vinden die huizen aanbieden in Portugal en vandaar uit kun je je zoektocht starten. het is natuurlijk het leukste als je dan een paar weken naar Portugal kijkt om op huizenjacht te gaan.
Ik geef je twee websites om alvast een start te maken met die zoektocht.

  1. Idealiste, een marktplaats website voor Portugal
  2. Custo Justo, kopen en verkopen en heel veel huizen en meubilair

En uiteraard zoek je ook eenvoudig een huis via Facebook marktplaats.

Als je vanuit Nederland iets wilt huren ben je al snel aangewezen op Airbnb, want huurhuizen zijn schaars. Of je kunt zoeken op Facebook in Portugal Groepen om te zien of iemand een huis te huur aanbiedt. Wil je het via Airbnb doen kijk dan of je buiten dit platform om datzelfde huis kunt vinden op bijvoorbeeld Facebook en direct met de verhuurder onderhandelen over een betere prijs voor langere tijd.

Je huisraad meenemen naar Portugal

Een lastigere beslissing is, wat je doet met je huisraad uit Nederland. Neem je dat mee, of begin je echt overnieuw en koop je alles nieuw in Portugal. De afstand is dusdanig dat je wel een weloverwogen keuze moet maken. De beslissing of je je huisraad meeneemt of alles nieuw koopt zal mede afhankelijk zijn van je budget.
Wil jij weten wat je mogelijkheden zijn t.a.v. je huisraad, koop dan dit boekje en lees hoe je beslist wat je meeneemt en waarom wel of niet, en hoe het zit met verschepen van je huisraad en wat je mee mag nemen in het vliegtuig.

 

Een paar nadelen van wonen in Portugal

Of je nu emigreert naar Timboektoe of het prachtige Portugal, er kleven altijd nadelen aan een emigratie. Maar het fijne van dit soort lijstjes is, dat wat voor de één een nadeel is voor de ander helemaal geen probleem is. Voor en nadelen zijn heel persoonlijk, toch wil ik er een paar ter overweging op tafel leggen.

  • de taal, en die moet je toch echt spreken om deel te kunnen nemen aan het dagelijks leven, en in mijn ervaring is Portugees een heel lastige taal. Ik heb ooit geprobeert de tyaal op straat te leren en dat was geen succes, ik adviseer je dan ook om taallessen te nemen. (lees ook: Tips om je thuis te voelen in je nieuwe land)
  • de medische zorg in Portugal is niet zoals je gewend bent, de verzekeringen zijn niet heel duur, maar vergoede maar weinig. En de privé ziekenhuizen zijn vaak erg duur voor verouderde zorg.
  • de bureaucratie, zoals het omzetten van je rijbewijs en het officieel invoeren van je auto, het is enorm, veel papierwerk en het kost heel veel tijd voordat je dat dan eindelijk allemaal afgerond hebt. En dat geldt ook voor het kopen van een huis, jij wilt er snel in, maar de verkoop kan zomaar een maar weken slepen.
  • je woont nog steeds binnen de EU en alle EU regels. Veel mensen die uit Nederland weg willen zijn ook moe van de regels en belastingen vanuit de EU en willen daarom weg. In Portugal heb je daar natuurlijk gewoon nog mee te maken.
  • ga je op de Azoren wonen dat is de isolatie en het eilandleven met zijn beperkte voorzieningen en bevoorrading ook misschien wel een nadeel.

Het lijstje met voordelen heb jij met al je emgiratiedromen zelf wel op orde, daar hoef ik niets aan toe te voegen denk ik.

Kijk ook eens in De Emigratie Winkel je vindt hier handige infobladen en e-boeken over het afsluiten van Nederland, het integreren in je nieuwe land en nog veel meer info, en lees eens in de rubriek over Emigreren, waar je talloze artikelen vindt over Emgiratie en wat er allemaal bij komt kijken.

Ik wens je heel veel succes met je emigratieplannen.

Emigratieplannen?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.