Wonen en werken in Singapore
Singapore is één van de weinige plekken op aarde met hoge score om geluksgevoel en tevredenheid als het graat om salarishoogte, sociale connecties en gezondheid.
Het eiland werd in 2018 door de bank HSBC als meest populaire en beste plek voor Expats bestempeld, dat zegt natuurijl wel iets over dit soevereine land in Z.O. Azië, maar lang niet alles. Maar ondanks dat het bijvoorbeeld 1 van de duurste steden op aarde is om te wonen is ook in 2023 Singapore nog steeds de plek die als één van de betere expat steden beoordeelt wordt.
Op Leaving Holland mag deze eiland-stad dan ook niet missen in de lijst met mogelijke Emigratie landen.
Een kwart van de werkende bevolking bestaat uit mensen die uit het buitenland naar deze wereld-hub komen. En al die miljoenen mensen zoeken een huis, werk, vragen een verblijfsvergunning aan en toestemming om te werken.
In dit artikel gaan we al die aspecten: wonen en werken in Singapore maar ook je verhuizing naar deze locatie bespreken.
Is het dagelijks leven in Singapore duur?
Kort antwoord: Ja, heel duur. Op websites als Numbeo kun je een aardig beeld krijgen van de kosten van boodschappen, transport en vaste lasten. Want het is heel belangrijk om te weten of je kostendekkend een lekker (luxe) leven in Singapore kunt leiden. (lees ook: Maak jouw unieke Emigratie Profiel
Genieten van een internationale omgeving in een moderne uitvoering met de beste voorzieningen om de hoek, zal niet voor iedereen haalbaar zijn.
Wat is dan een goed salaris, vraag je je af, als je in Singapore wilt wonen. Uit onderzoek op het internet lees ik dat de beste banen in Singapore in de IT, de financiële wereld zoals banken en het onderwijs zitten. Een gemiddeld salaris van een medewerker ligt rond de 119.000 SGD per jaar, omgerekend is dat rond de 83.000 Euro (febr. 2023). Maar het salaris kan enorm variëren als je een specialisme hebt of een ervaren medewerker bent en oplopen tot het dubbele als je ook de bonussen en secundaire voorwaarden meetelt.
Mag ik zomaar wonen en werken in Singapore?
Als er iets is wat ik geleerd heb als Emigratie Coach tijden de pandemie is dat dit een uitstekende tijd was voor landen om de immigratiewetten op te frissen en de toelatingseisen aan te scherpen. En ook om meer differentiatie in visas aan te brengen. Informatie over visas en werkvergunningen is dan ook zo erg onderhevig aan veranderingen dat ik ze niet meer specifiek vermeld op de website. Ik verwijs je liever door naar de bron van die informatie de Immigratie dienst van Singapore en het Ministerie van werk. Ik bespreek graag samen met jou in een gesprek jou mogelijkheden aan de hand van de laatste toelatingseisen.
De website van de Immigratiedienst met regels en uitleg over vestigen in Singaporevind je hier (klik)
De website van het Ministerie van Werk met alle uitleg over de mogelijkheid om te werken en de bijbehorende documenten vind je hier (klik)
Je kunt in Singapore niet werken zonder deze werkpas.
Hoe vind ik werk in Singapore
Omdat er zoveel mensen zo graag een carrière-kans hebben in Singapore is de concurrentie groot. Ook als is Singapore een stad waar door nieuwe ontwikkelingen steeds weer nieuwe banen ontstaan en het aanbod van werk dus ook groot is.
Veel mensen die dan ook naar Singapore verhuizen hebben al een baan gevonden of worden uitgezonden door hun huidige werkgever. Een baan vinden als je al in Singapore bent doe je vooral online via 1 van de vele beschikbare carrière-sites zoals MyCareerFuture, van de Overheid of het overbekende Indeed.
Op de website van The Ministry of Manpower die ik linkte bij de werkvergunning vind je ook een tab met “Employment Practices” ik adviseer je deze te lezen zodat je op basis van goede informatie kunt besluiten of een baan in Singapore iets voor jou is.
Hoe vind ik een huis in Singapore
De meeste buitenlanders in Singapore leven in afgesloten woonwijken zoals het Brooklyn van Singapore: Tiong Bahru en Holland Village. Maar 80% van de mensen leeft in hoogbouw van de overheid. De sociale sector zeg maar.
Een paar andere gebieden die populair zijn bij expats zijn: tanjong pagar, met zijn vele restaurants, en Sentosa waar veel luxe appartementen staan en dan is er nog Woodlands, vooral in trek bij de Amerikanen.
Koophuizen
Een huis vinden in Singapore is net als in alle delen van de wereld waar een open huizenmarkt is een kwestie van oriënteren en zoeken via aanbod op websites en makelaars.
Je kunt als expat met een vast inkomen een hypotheek aanvragen tot maximaal 80% van de waarde van een huis. Het overige deel en de bijkomende kosten moet je cash betalen. Als buitenlander kun je niet alle huizen in Singapore kopen, maar je makelaar kan je daar ongetwijfeld meer over vertellen, net als over het gerucht dat dat overige deel van de koopsom toch wel gefinancierd kan worden via een sociaal fonds. Voor veel hypotheken heb je een levensverzekering nodig. Ook voor het afsluiten van een levensverzekering zijn speciale regels.
Huurhuizen
Het landoppervlakte in Singapore is schaars, dus bouwt men hoog en zijn huizen best aan de prijs. Een gemiddelde huurprijs kan voor een simpel een kamer in een gedeeld appartement beginnen bij ongeveer 700SGD (500 Euro) per maand en een 1-kamerflat kan alles tussen de 1700 – 4000SGD kosten exclusief vaste lasten. Property Guru kan een handige hulp zijn bij het vinden van een huurhuis. Voor veel huizen wordt een deposit van 3 maanden huur gevraagd. Hou bij de huur rekening met een opslag van 15-20% voor gebouwen onderhoud en gemeentelijke heffingen.
Nog een paar tips en weetjes over het leven in Singapore als je daar gaat wonen
- Het is wel handig om een paar zinnen Malay te spreken zodat je ook met mensen buiten het werk om kunt praten, je kunt de taal leren via Inlingua, of taallessen olgen via de overheid bij People’s Association (PA)
- Je hoeft niet persé een auto te hebben in Singapore, met de MRT kun je eigenlijk overal wel komen. Wil je wel een auto hou er dan rekenin gmee dat je binnen 12 maanden je rijbewijs moet omzetten in een lokaal rijbewijs.
- Je moet zelf 2x per jaar belasting aangifte doen(Klik)
- Als je kinderen meeneemt kun je die op een internationale school inschrijven, hou rekening met wwachttijden en schrijf je kinderen zo snel mogelijk in. Schoolkosten beginnen bij 2000SGD per jaar en kunnne oplopen tot wel 50.000SGD per jaar per kind exclusief zaken als boeken en verplichte kleding.
- Wil je geen geld uitgeven aan privé scholen kan je kind ook gebruik maken van staatsonderwijs, maar lokale kinderen hebben voorrang op expat kinderen
- Je kunt als expat in Singapore geen gebruik maken van het sociale ziektekosten verzekering.
- Je kunt sommige medicijnen zoals zware pijnstillers, slaaptabletten en anit-depressiva niet invoeren in Singapore, wil je een eigen vooraad van meer dan drie maanden meenemen dien je schriftelijk vooraf toestemming aan te vragen. Controleer of jouw medicijnen verkrijgbaar zijn in Singapore of overleg met je huisarts om over te stappen op een ander middel. je arts kan ook een uitleg meegeven aan je nieuwe huisarts in Singapore met uitleg waarom je een bepaald medicijn nodig hebt.
Singapore is een geweldig land om je te vestigen. De levendige cultuur, het heerlijke eten, en de stad biedt zoveel kansen. Zorg wel dat je goed voorbereid op reis gaat, want eenmaal weg uit Nederland is het lastig terugkeren.
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.