Emigreren naar Thailand
De Nederlanders die naar Thailand emigreren zijn veelal twee soorten: gepensioneerde mannen die bij hun nieuwe partner gaan wonen of jonge mensen met een laptop die remote gaan werken vanuit 1 van de vele hotspots voor digitale nomaden in Thailand.
Beiden gaan wonen in een paradijs op aarde en beginnen aan een enorm avontuur. Ver weg van de veilige haven die ze ooit kenden die Europe heeft geschapen voor haar burgers, en ver weg van de hoge maandlasten die dat met zich meebrengt.
Als je weet dat je van 1000 euro heel comfortabel kunt leven in Thailand begrijp je wel waarom dat land, naast de prachtige natuur, het heerlijke klimaat en de eindeloze witte stranden en vriendelijke mensen zo geliefd is.
In Thailand, wat een ontwikkelingsland is is de kloof tussen arm en rijk groot. De schuldenlast van een gemiddeld gezin is enorm hoog. De inflatie is mede door het wegvallen van het toerisme, 1 van de belangrijkste pijlers van de Thaise economie enorm gestegen.
De visumregels zijn onlangs weer verandert voor Thailand en het is momenteel niet het meest eenvoudige land om lang te verblijven. Wel is er een digitaal nomaden visum, wat eigenlijk de oude multiple entry visum lijkt te vervangen.
De meest populaire plaatsen voor buitenlanders om zich te vestigen in Thailand zijn
- Bangkok, de hoofdstad van Thailand en een stad met bruisend centrum en een levendige economie.
- Chiang Mai, vooral erg geliefd onder digitale nomaden met veel hippe flexwerklocaties, cafeetjes en hostels.
- Phuket en Pattaya, relatief rustige badplaatsen met prachtige natuur en stranden.
Voordelen van wonen in Thailand
- Het leven in Thailand is niet duur, met name vergeleken met Nederland. Met €1000 per maand kun je er, zeker buiten Bangkok, comfortabel leven.
- De visumregels zijn sinds 15 juli 2024 vereenvoudigt
- Het is eenvoudiger om bijvoorbeeld een digitale nomade visum te krijgen voor een langer verblijf.
- De gezondheidszorg is erg goed en heel betaalbaar.
- Vers goed bereid voedsel voor een lage prijs
- Er wordt vooral in de toeristengebieden redelijk Engels gesproken
- Je huurt heel eenvoudig een huis voor weinig geld op de meest idyllische locaties.
- De heerlijke straat-eet-cultuur
Nadelen van wonen in Thailand
- De visumaanvraag is lastig, je verzamelt stapels papier om de immigratie medewerker tevreden te krijgen over je financiële draagkracht (er is een draagkracht toets voor lang verblijf visa), reden van je verblijf en andere zaken die zij belangrijk achten.
- Als je visum is afgewezen rest niets anders dan een toeristenvisum voor 6 maanden aan te vragen of gebruik te maken van visa upon arrival van 60 dagen visum plus 1 verlening van 30 dagen te gebruiken.
- Thailand is een corrupt land, je kunt bij overheden gevraagd worden bij te dragen voor een snellere procedure of voorkeursbehandeling.
- Je mag in Thailand als buitenlander geen land bezitten. En ook voor appartementencomplexen geldt dat meer dan de helft van de woningen door Thaise inwoners bewoond moet zijn.
- De Thaise wet zal altijd in het voordeel van de Thai uitpakken
- Als buitenlander betaal je altijd meer voor alles wat je koopt
- De taal
- de visa-vormen staan niet toe dat je in Thailand werkt voor een Thaise werkgever.
Een paar tips voor je voorbereidingen voor Emigratie naar Thailand
Zoek de juiste informatie, zeker over Thailand zijn veel fora met vage, niet altijd up-to-date en vaak door emotie gekleurde informatie. Maar ook veel website zijn niet up to date over bijvoorbeeld de laatste visum wijzigingen.*
Zorg dat je alleen informatie vertrouwd die je op officiële websites van de Thaise overheid of het Thaise consulaat leest.
Heb je eenmaal te maken met mensen uit Thailand, of ben je al in Thailand denk er dan aan dat je rustig blijft. Een Thai zal geen gezichtsverlies willen lijden en als jij boos of geïrriteerd raakt is dat gezichtsverlies voor de Thai, die dan meer tijd besteed aan het verontschuldigen en ontwijken van jouw vragen dan aan het oplossen van jouw probleem
Bereid je voor op lange wachttijden, het is gebruikelijk dat overal rijen zijn, bij het Immigratiekantoor, in het ziekenhuis, bij de bank.
Wil jij meer weten over je visum voor Thailand? Kijk dan op de website van de Thaise Ambassade in Nederland.
Of bezoek de website van de Immigratiedienst in Thailand
De E-visum aanvraag pagina van Thailand
Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie
Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?
Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.
*dit artikel is bijgewerkt in Juni 2024
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.