Emigreren

Wonen en Werken in Dubai

Als we zoeken op het internet over wonen en werken in de Verenigde Arabische Emiraten vind je eigenlijk alleen artikelen over wonen en werken in Dubai. En dat is niet onbegrijpelijk. Dubai bruist. En het is een belastingparadijs. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

In dit artikel wil ik in grote lijnen ingaan op het leven in Dubai, welke mogelijkheden heb je, hoe vind je een huis, en wat kost het dagelijks leven.

En dus, om maar met de deur in huis te vallen:

Wat kost het dagelijks leven in Dubai?

De kosten van het dagelijks leven in Dubai zijn gemiddeld als het gaat om boodschappen, Alcohol is duur en de kosten voor benzine en een auto zijn weer wat lager dan in vergelijk met Nederland. Maar daar stopt het wel. Met de invoer van 5% BTW op de meeste producten zijn de winkels niet meer zo goedkoop als voorheen. Een website als Numbeo kan een goed inzicht geven in de dagelijkse kosten van het leven in Dubai.

De gemiddelde huurprijs in Dubai is hoog. Je betaalt al snel een huur van 1500 euro per maand voor een klein appartement met 1 slaapkamer. Het ellendige is dat je per jaar huurt en het hele jaar vooruit moet betalen. De huur is kale huurprijs, daar komen de kosten voor het onderhoud van het gebouw en de voorzieningen in het gebouw nog bij en je vaste lasten uiteraard ook.

Als buitenlander moet je soms jaren wachten tot je op papier gekochte woning afgebouwd is, en je betaalt top prijzen voor een bestaand koophuis.

De kosten voor school voor je kinderen zijn de pan uit gerezen en bijna 80% in prijs gestegen de afgelopen jaren en beschikbare plekken zijn schaars. Het kon wel eens voordeliger zijn en voor meer continue onderwijs zorgen als je een privé leraar inhuurt.

Ook de kosten voor gezondheidszorg en medische hulp zijn enorm hoog. Het niveau van zorg ligt erg hoog in Dubai.


Kan ik zomaar gaan wonen en werken in Dubai?

Je kunt Dubai op een gratis toeristenvisum binnenkomen en maximaal 90 dagen blijven binnen een periode van 180 dagen. Op dit visum kun je niet werken in Dubai, maar je kunt dan in Dubai op zoek gaan naar werk. Je hebt hiervoor een werkvergunning nodig. Eenmaal aangenomen bij een bedrijf moet het bedrijf voor jou een visumgarantie afgeven. Je kunt alles lezen over visa’s voor Dubai op Overheidswebsite van de Verenigde Arabische Emiraten waar Dubai onderdeel van uitmaakt.

Over de regels en eisen die de lokale overheid stelt aan een werkvergunning kun je deze website raadplegen en vanwaaruit je kunt doorklikken naar de betreffende pagina’s.

De beste manier is eigenlijk wel als je een baan aangeboden krijg of als jouw werkgever je uitzendt naar Dubai. Bespreek dan wel met je werkgever hoe je salaris eruit gaat zien omdat de kosten van levensonderhoud zo anders zijn dan in Nederland.

Een baan in Dubai vinden vanuit Nederland doe je via de online recruiter-websites die internationale banen aanbieden, zoals bijvoorbeeld Indeed of EdArabia.

Je kunt ook gebruik maken van 1 jaar tot 5 jaar lang verblijf onder andere voorwaarden zoals bv. gepensioneerd of remote werker en digitale nomade, onder een “Golden Visum”. Je dient hiervoor in te loggen op de website van de Overheid van Dubai, een account aan te maken en een visum aan te vragen. Dit kun je vooraf doen of na aankomst op je toeristen visum. Op deze website vind je ook alle criteria waar je aan moet voldoen per type “Golden Visa”.

Gezondheidszorg in Dubai

Sinds de invoering van de verplichte ziektekostenverzekering is iedere inwoner van Dubai verzekerd voor medische kosten. Het is dan ook een vereiste om deze verzekering te hebben voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Als jij een werkgever hebt in Dubai is het de verplichting van je werkgever om voor een ziektekostenverzekering te zorgen conform de wet.

De standaard van gezondheidszorg is erg hoog in Dubai en het land streeft er naar de beste zorg van de wereld te kunnen leveren. Een gemiddelde ziektekosten polis voor een gezin met kleine kinderen kost rond 5500 Euro per jaar voor een alleenstaande ligt de premie van een basis verzekering rond de 800 euro.

Een huis vinden in Dubai

Zoals je al kon lezen zijn de prijzen voor huurwoningen enorm hoog in Dubai. En je mag verwachten dat je alleen per jaar kunt huren en de totale huur vooraf moet voldoen. Gelukkig hebben veel bedrijven voor hun werknemers een regeling at je bij het bedrijf een voorschot kunt krijgen voor dit bedrag wat je maandelijks aflost. Het is ook verstandig je werkgever te vragen jou te helpen met het vinden van een huis, sommige bedrijven hebben daar speciaal mensen voor in dienst. Het kan erg tijdrovend zijn om een plek voor jezelf te vinden.

Het is verstandig eerst een tijd te huren en alle wijken goed te leren kennen voordat je besluit ergens een huis te kopen of opnieuw te huren en voor langere tijd. De prijzen kunnen in de verschillende wijken enorm uiteenlopen.

Hou ook rekening met jaarlijkse prijsverhogingen van je huur, tenzij je dit vooraf in het contract voor langere tijd hebt vastgelegd.

 

Wat moet je nog meer weten over je leven in Dubai?

 • Je kunt pas een auto kopen als je een lokaal rijbewijs hebt, maar je kunt wel een auto huren op je Nederlandse rijbewijs
 • Als je een motor wilt rijden moet je een Nederlands motorrijbewijs bezitten, als je off road wilt rijden moet je eeerst slagen voor een speciale tests.
 • Als je een huis huurt doe dit via een erkende makelaar, en zorg dat je ook echt het huis huurt van de eigenaar door naar een eigendomsbewijs te vragen als je twijfelt.
 • Openbaar vervoer in Dubai kan verwarrend zijn, maar omdat Dubai een stad van de toekomst wil zijn kun je chauffeurloze metro tegenkomen en zelfrijdende taxi’s verwachten in de nabije toekomst.
 • Samenwonen is niet langer illegaal in Dubai
 • Alcohol drinken zonder vergunning is toegestaan
 • Overspel is nog steeds strafbaar en je kunt gevangenis straf of uitzetting krijgen als je schuldig bevonden wordt
 • Conservatieve, formele kledingstijl wordt zeer gewaardeerd
 • Tijdens Ramadan is het ook voor jou not done om tijdens het daglicht te eten en drinken in publieke ruimtes of op de werkvloer waar gelovigen die vasten jou kunnen zien eten.
 • Drugs zijn verboden
 • Een rekening niet betalen of schulden maken is verboden en kan ervoor zorgen dat je het land uitgezet wordt of naar de gevangenis gaat.
 • De inwoners van Dubai maken gebruik van huispersoneel, veelal mensen uit de Filipijnen bijvoorbeeld, die het huishouden doen of voor de kinderen zorgen. Dit is normaal.
 • De regels over bijvoorbeeld respect en beledigen van mensen liggen erg gevoelig, als jij bij je gastvrouw de tafel helpt afruimen en ze heeft personeel is dat not done, ten eerste vindt het personeel dat zij dan hun werk niet goed doen en kunnen ontslagen worden en de gastvrouw krijgt het gevoel dat zij slecht personeel heeft en zal ze ook daadwerkelijk ontslaan om geen gezichtsverlies te lijden. Leer de culturele gewoontes en normen en waarden van het land goed kennen.

 

Dankbaar voor de gratis informatie? Dank je wel voor je bijdrage in de website kosten!

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.