Emigreren

Emigreren naar Cyprus

Cyprus een eiland ongeveer 70 km onder de kust van Turkijke. Geografisch gezien horot Cyprus eigenlijk bij Azie maar om verschillende redenen, vooral strategisch en aconomisch wordt het tot het Europese continent gerekend.

De republiek heeft een ingewikkelde positie in de Middelandse Zee, het ligt dicht genoeg bij landen waar het regelmatig onrustig is zoals Syrie en Israel, en omdat het deels Turks grondgebied is, maakt het Cyprus tot een kwetsbare plek. Het is dan ook niet het meest voor de hand liggend eiland om naar toe te emigreren.

De Republiek van Cyprus bestaat in totaal uit 9 eilanden. EN de hoofdstad is Nicosia. De voertaal is voornamelijk Grieks, behalve in het Noordelijk deel van het eiland Cyprus, in de (niet erkende) Turkse Republiek van Noord Cyprus waar men overwegend Turks spreekt.

Naast toerisem steunt de economie voornamelijk op de export van citrusvruchten, druiven aardappelen, tabak, koper en ijzererts, marmer en gips.

Voor Nederlanders is het redelijk eenvoudig om in Cyprus te gaan wonen en werken

Voor Nederlanders is het redelijk eenvoudig om naar Cyprus te emigreren. Cyprus is namelijk sinds 2004 lid van de Europese Unie. Dat betekend dat je in de Griek-Cypriotische kant van de Republiek van Cyprus kunt vestigen en gaan werken zonder speciaal visum. Het is echter geen onderdeel van het Schengengebied, bij aankomst moet je dan ook je paspoort laten zien.

Maar je kunt vrij reizen, wonen en werken in de Republiek van Cyprus met een Nederlands paspoort.

Als je langer dan drie maanden op Cyprus wilt wonen en werken dien je je te registreren. Dit geldt ook voor EU-burgers. Deze registratie moet je binnen 4 maanden na aankomst op Cyprus doen en je moet voor elk gezinslid een registratie doen.
Op de website van de Cypriotische Overheid, dienst Immigratie wordt dit uitgelegd. Je kunt het hier nalezen.

De Republiek Cyprus heeft een lage criminaliteit maakt het om een veilige plek om te gaan wonen.
Tel daarbij de lange zomers op, de aantrekkelijke relaxte levensstijl, de lage belastingen en prachtige natuur en je hebt een mix om verliefd op te worden.

Toch kleven er ook nadelen aan het wonen op Cyprus

Zo moet je aan de “verkeerde kant van de weg” rijden. En dat is best even wennen.
De mensen spreken Grieks, Cypriotisch Grieks om precies te zijn, en dat is een ingewikkelde taal met een nog ingewikkelder schrift. Hoewel veel jongere mensen ook Engels spreken op het eiland Cyprus.

De salarissen op Cyprus zijn laag. Dus als je daar wilt gaan werken moet je daar wel rekening mee houden. Daar staat dan weer tegenover dat de kosten voor dagelijks leven ook relatief laag zijn.

En het grote voordeel als je weinig geld verdient is dat er weinig winkelaanbod is. Wat ook weer een nadeel is aangezien je veel online zult moet bestellen.

Ook een voordeel wat voor sommigen een nadeel is, is het toerisme. Cyprus is voor een groot deel met zijn economie afhankelijk van het toerisme en daar ook helemaal op ingesteld. Dat betekent dat in de zomermaanden het eiland vol en druk is, alles is open en het zoemt van gezelligheid. Maar in de wintermaanden is dat een heel ander beeld. Als je van rust houdt of van contrasten is dit dan weer een voordeel. Ook een voordeel is dat er veel seizoensgebonden werk is.

Een nadeel is dan wel weer dat met het verdwijnen van die toeristen ook veel vluchten naar het vaste land verdwijnen en de reisopties wat beperkter zijn. En er zijn alleen ferry’s naar Turkije vanuit het Noorden van Cyprus. Dat is ook wel een nadeel.

Maar goed, zo heeft ieder land wel voor- en nadelen en is zo’n lijstje ook altijd heel persoonlijk. Wat voor de 1 een nadeel is is wellicht het uitkomen van een droom voor de nader.

Huis zoeken op Cyprus

Hoewel er niet een heel ruim huizenaanbod is op een eiland, is er wellicht wel genoeg keuze voor jou. Temeer omdat de vastgoed markt op het eiland Cyprus de laatste jaren een stijgende markt is.

Je kunt in Nederland al rondneuzen op Airbnb, Agoda Homes en zoeken op het internet door op Cyprus in te zoomen op Google maps bijvoorbeeld en te kijken wat er aan huuropties en woonlocaties opduikt.

Ook kun je gebruik maken van de Marktplaats website op Facebook of deze Cypriotische website

Je zult merken dat de huren laag zijn, maar dat er ook seizoensgebonden huurprijzen zijn. Huren in het hoogseizoen is duurder. En wat doet de huisbaas met jouw woning? Wil hij dat per jaar verhuren en middelt hij dan de prijs, of rekent hij gewoon de hoogseizoen prijs voor het hele jaar? Iets om even op te letten.

Als je al een tijdje op Cyprus hebt gewoond en je vindt het eiland leven echt leuk, dan wil je misschien een huis kopen.

Een paar tips voor het kopen van een huis op Cyprus

1. Zorg dat de verkoper alle juiste papieren heeft voor de verkoop en dat het eigendomsbewijs een echt geregistreerd eigendomsbewijs is.
2. Het is verstandig om met een makelaar op stap te gaan, het kan op Cyprus erg ingewikkeld zijn een huis te kopen en de onderhandelingen goed te laten verlopen.
Een makelaar weet ook waar veilige gebieden zijn om te kopen. En aangezien Noord Cyprus Turks is in plaats van Grieks, zijn er vreemde regels rondom het kopen van een huis in het Noorden en kun je verwachten dat je aankoop daar het meeste problemen oplevert.
3. Vraag rond naar betrouwbare makelaars, notarissen of advocaten om je te assisteren bij de aankoop van grond of een huis. Dit kun je het beste binnen de expat gemeenschap doen, zij hebben al ervaring en een netwerk.

Wat doe je met je huisraad?

Cyprus is zo’n grensgevalletje waarvan het lastig is om te beslissen wat je met je Nederlandse spullen doet. Neem je alles mee? Verscheep je het in een container. Of rij je naar Turkije met een vrachtwagen en daar de boot op naar Noord Cyprus?

Een emigratie is een nieuwe start, soms is het voordeliger om je oude spullen achter te laten en alleen persoonlijke bezittingen mee te nemen. Je kunt er voor kiezen om die als extra bagage in te checken in het vliegtuig.

Als je een gemeubileerd huis huurt, is dat wellicht een goede optie. In dit boekje lees je hoe je omgaat met je huisraad bij emigratie

Kijk ook eens rond in de Emigratie Winkel voor meer boeken over emigratie, en snuffel eens in de archieven van de website voor onderwerpen overEmigreren en het verlaten van Nederland. je kunt hiervoor het menu gebruiken of de zoekfunctie op de website.

Heel veel succes met je plannen en je nieuwe toekomst.

Emigratieplannen?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties