Emigreren naar Spanje

Voor Europeanen is het makkelijk om in Spanje te gaan wonen en werken. Omdat de Europese unie en Schengen zone vrij reizen, wonen en werken aanbieden aan al haar burgers. Zo kun je zonder al te veel geregel zomaar ergens opnieuw beginnen, in Spanje bijvoorbeeld.

De enige eisen die gesteld worden is dat je je registreerd in je nieuwe thuisland en je rijbewijs omzet in een lokaal rijbewijs

Ga jij je permanent in Spanje vestigen in dan dien je je binnen drie maanden in te schrijven als bewoner van Spanje. Je krijgt dan een Belastingnummer en een NIE nummer, een soort burgerservice nummer en je wordt inwoner van Spanje.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie en werk kom je in aanmerking voor een Spaanse ziektekosten verzekering.

Wonen in Spanje

Veel mensen dromen van een leven in Spanje. Moe van de lange donkere en vooral koude winters in Nederland maar ook het politiek klimaat doen mensen verlangen naar een nieuwe start. Op zoek naar meer levensgeluk en meer zonuren.

Dromend van lange wandelingen over een gezellige boulevard in de zwoele avondlucht of wijn op het terras onder de olijfbomen van je huis op het platteland.

Spanje met zijn rijke cultuur neemt je bijna in elke stad ens treek wel mee terug in de tijd. De tijd dat ontdekkingsreizigers de wereld verkenden uit naam van de Spaanse koning en kerk. De tijd dat de moren in Spanje waren en er prachtige paleizen bouwden. Dat is 1 van de redenen waarom Spanje een ultieme vakantiebestemming is voor velen.

I want to live in Spain

Dagelijks leven in Spanje

IN Spanje, heel anders dan in Nederland, werken mensen om te leven. In de avonden leven de Spanjaarden bij goed weer op straat. Ze eten buiten, zitten op bankjes en stoeltjes onder d ebomen in delanen en avenida’s en lezen de krant, praten met elkaar of genieten gewoon van wat ze zien op straat. En dat is een wel verdiende rust na een lange werkdag. Hoewel de werknemers in Spanje over het algemeen een lunchpauze van 2 uur krijgen werken zij ver tot na 7 uur in de avond.

Met de stijgende werkeeloosheid in Spanje zul je weinig mensen die een baan ehbben horen klagen. De rijzende armoede in het land is wel iets om rekening mee te houden als je daar een bedrijf begint wat niet op toerisme drijft.

De kosten van levensonderhoud in Spanje

Spanje is nog steeds een land met redelijk lage kosten voor levensonderhoud, Hoewel de kosten de afgelopen ajren flink gestegen zijn. Vooral de huizenprijzen rijzen de pan uit. Maar je kunt nog steeds redelijk voordelig ene huis huren in Spanje. Besef wel dat als je in een toeristisch gebied een huis wilt kopen of huren de prijzen vele malen hoger zijn dan buiten de toeristen gebieden. Vaak worden er 2 tarieven gehanteerd: Hoog- en laagseizoen. Wil jij voor ene jaar een huis huren dan wordt de gemiddelde huurprijs over die twee seizoenen aan je berekend.

Buiten de toeristen gebieden kennen de Spanjaarden nog steeds het gebruik van gratis tapas bij je drankje. Ik herinner me een stop in een klein dorpje in het noorden waar ik een berg garnalen gratis kreeg bij mijn wijn. En dat alles kostte 2 euro.

Een lunch in Granada kost ongeveer 10 euro. (Plato del Dia/Dagmenu) Mocht je in een achteraf straatje een openlucht restaurantje treffen dan zijn de prijzen wellicht nog lager. Je zit dan aan een lange tafel smane met de locale bevolking en hebt de keuze uit 1 of 2 gerechten. Gemiddeld betaal je dan zo’n 6 euro inclusief drinken.

Het gemiddelde salaris in loondienst in Spanje is gelijk aan de rest van Europa. Mensen verdienen tussen de 1500 en 2000 euro bruto per maand. Het basisinkomen is 950 euro.

Er zijn natuurlijk mensen die vele malen meer verdienen dan dat maar die hebben een baan waarmee je overal in de wereld meer mee verdiend

life, spain, retirement, vacation, travel, visa, beaches, lifestyle, spanish,

Levensttijl van de Spanjaarden

De mensen in Spanje leven relaxt. Niemand schijnt haast te hebben. Tussen 12 en 2 in de middag zijn veel kantoren en ook winkels gesloten voor ene lange lunch. Middagdutjes behoren nog tot 1 van de dagelijkse gebruiken. Hele dorpen lijken rond die tijd in slaap te vallen, zeker in de zomermaanden.

Op zondag lijkt het land wel helemaal gesloten, afgezien van horecagelegenheden en grote supermarkten. EN die gaan vaak later open dan op weekdagen.

Dit langzame tempo van leven en werken is tenenkrommend als je iets geregeld wilt hebben. Met onze Nederlandse efficiency is het moeilijk te bevatten dat je electricien zomaar 2 uur verdwijnt en de ambtenaar op het stadhuis 3 weken nodig heeft voor een simpel aanvraagformulier.

Het klimaat in Spanje

Ondanks alle zonnig evakantie foto’s is het niet altijd warm in Spanje. Soms heb je,a fhankelijk van waar je bent echt wel handschoenen en een winterjas nodig. In de Sierra Nevada heb je de ultieme luxe om in de wintermaanden op 1 dag te gaan skieen en zwemmen aan het strand van Almeria.

Maar raar maar waar, Spanse huzien zijn vele meer gebouwd voor de zomer dan de winter. Met dikke muren om de warmte buiten te houden zijn de huizen vaak vochtig en klam in de winter en als het regent. Enkel glas in de ramen en ongeisoleerde daken maken dat de warmte van een eventuele houtkachel of verwarmingselement wegglipt.

De Taal

Spaans is een gepassioneerde taal. Mensen gebruiken handgebaren om hun verhaal kracht bij te zetten. En omdat het een gepassioneerde taal is wordt er ook gepassioneerd gevloekt en gescholden.

Worden als:

  • Joder (F**k, inclusief de middelvinger)
  • Mierda (Shit)
  • Qué Cabrón (the Bastaard)
  • Los Cojones (Bullshit)

Zijn best veelgehoorde woorden vooral in het verkeer.

De taal is niet zo moeilijk te leren. De Spanjaarden zullen het geweldig vinden als je probeert Spaans te spreken, ook al spreek je het niet perfect.

De meeste Spanjaarden spreken ook Engels, maar zijn te verlegen om het te gebruiken, ze vinden de klanken van de Engelse taal moeilijk. Dus een beetje Spaans an jouw kant om het ijs te breken zorgt vaak voor een geanimeerd gesprek in twee talen.

Meer informatie of emigratie naar Spanje of chatten met iemand die daar woont en jou kan helpen met je verhuisplannen en emigratiedroom?

Neem dan contact op met Chris Bijsterbos, zij en ik werken samen in het adviseren van mensen die willen emigreren, en Chris is gespecialiseerd in emigratie naar Spanje (Ga naar de website van Chris: Christel In Spanje, Vakantie, Emigratie & Lifestyle Costa Blanca)

Chris haar Emigratie diensten kun je vinden als je hier klikt,

Als je contact met haar opneemt doe haar dan de hartelijke groeten van mij!

Emigratieplannen?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.


Advertenties