Emigreren

Emigreren naar Chili

Ik reisde rond in Chili toen ik 18 was, dat is heel lang geleden en ik besef dat het land verandert is. Maar het heeft enorme indruk op mij gemaakt in zijn diversiteit van landschap.
Het heeft zich, na een roerige tijd, ontwikkeld tot een economisch en vooral politiek stabiel land. Chili is 1 van de rijkste landen van Latijns Amerika.

Wie naar Chili verhuisd zal merken dat de bevolking heel vriendelijk en gastvrij is. En dat er veel Duitse invloeden in de cultuur zijn. Dat is verrassend, want de meeste Latijns Amerikaanse landen hebben Spaanse of Portugese invloeden.

Chili is een beetje een eiland in de wereld, dat komt door zijn geografische ligging en vorm. Het is smal en langgerekt en wordt begrensd door de uitgestrekte Indische Oceaan aan de ene kant en het indrukwekkende Andesgebergte aan de andere kant.
Sommige steden zijn gebouwd op de uitlopers van dat Andesgebergte omdat die tot aan de zee rijken.

Chili kent prachtige natuur en uitgestrekte landschappen

Chili heeft een paar prachtige natuurlijke gebieden die dag-tripjes en korte vakanties binnen dat land zeker de moeite waard maken. Wat dacht je van de koudste woestijn op aarde, de Atacama Woestijn met in de bergen daar de kopermijnen, waar je prachtige sterrenhemelen kunt zien.

En helemaal in het zuiden, in het gebeid van de Mapuche, 1 van de oorspronkelijke indianenstammen, vind je Punta Arenas aan de straat van Magellaan, waar je Vuurland bijna kunt aanraken.

En Puerto Mont met het uitzicht op de Osorno vulkaan.
Chili is een geweldig land vol natuurparken en prachtig om te wandelen, hiken, skiën en bergen te beklimmen.

Druk in de stad, bijna onbevolkt op het platteland

De meeste bevolking van Chili woont in de grote steden, vooral Santiago de Chile, waar bijna de helft van de bevolking woont. Op het platteland vind je voornamelijk cowboys die grote kuddes vee hoeden voor de grote ranches, en de kleienre dorpen waar mensen wonen die in de agrarische sector wonen of in de mijnen.

De grootste haven van Chili vind je in Valparaiso. In het Noordelijk deel van Chili, hiervandaan worden landbouwproducten zoals wijn, groente en fruit verscheept naar andere landen. Maar ook de grondstoffen die in Chili gevonden worden zoals koper.

Je zult zelf al wel een beeld hebben bij wonen in Chili, je kiest of voor het bruisende drukke stadsleven, of voor eht rustige maar meer afgelegen en eenvoudigere leven op het platteland.

Een huis vinden in Chili

Een huis vinden in Chili gaat eigenlijk op dezelfde manier als in alle andere landen. Je huurt eerst een tijdje via bijvoorbeeld Airbnb iets leuks en kijkt vandaar rond.

Voor Chili zijn er ook veel expat-organisaties die voor jou willen zoeken naar een perfecte plek. Maar daar zijn extra kosten aan verbonden en je kunt het prima zelf. Zo kun je ook een beetje het land verkennen en de taal oefenen.

Hou rekening met de volgende zaken als je een huis gaat huren in de steden van Chili

 • In de spits kan de stad vol verkeersopstoppingen staan, iets op loopafstand van het centrum of een metrostation is dus aan te bevelen.
 • Bekijk je huis op verschillende tijden van de dag voor je een jaarcontract tekent voor de huur, zo weet je hoe luidruchtig of rustig je wijk is.
 • Spreek goed af wat wel en niet inbegrepen is in de huur. En huur je gemeubileerd, wat zijn de spelregels voor het vervangen van meubels die versleten zijn?
 • Maak een lijstje met woonwensen en aandachtspunten, als je dan met een makelaar op stap gaat bijvoorbeeld, hou je helder voor jezelf wat je graag wilt in een woning en laat je je niet afleiden door het praatje van de verkoper.

Verhuizen naar Chili

Als jij gaat verhuizen naar Chili prop je niet even een busje vol huisraad. Je moet dus goed nadenken wat je doet met je spullen in Nederland.
Emigratie kan een mooi moment zijn voor een geheel nieuwe start, maar trekt jouw budget het om alles nieuw te kopen in Chili. Je zult merken dat de kosten voor levensonderhoud in Chili en voor kleding, meubels en electronica ongeveer op hetzelfde niveau liggen als in Nederland.

Wat je het beste met je huisraad kunt doen en hoe je spullen kunt verschepen en hoe je beslist wat je meeneemt lees je allemaal in dit boek vol handige tips over emigreren en je huisraad.

Ook dit moet je weten over verhuizen naar Chili

 • het is een Spaanstalig land en er wordt relatief weinig Engels gesproken, zeker op het platteland. Werkgevers eisend at je vloeiend Spaans spreekt
  Chileens Spaans is niet Spaans Spaans, zoals in zoveel Spaans sprekende landen in de Amerikas heeft het een eigen klank, uitspraak en woordgebruik.
 • de kosten van levensonderhoud zijn grofweg te vergelijken met Nederland
  het gemiddelde bruto/netto inkomen in Chili is veel lager dan in Nederland
 • Chili is niet, zoals Nederland een land van efficiëntie en kritiek wordt slecht verdragen, en initiatief nog minder, je volgt orders op van je leidinggevende, de overheid of het personeel waar je mee te maken hebt in kantoren. En wat jij er van vindt, van hun houding of werkwijze dat slik je beleefd in.
 • Werk vinden in Chili, zoals in zoveel Latijns Amerikaanse landen gaat via een netwerk of familiebanden. Je zult dus best moeite hebben met het zoeken van een baan. Het is noodzakelijk een sociaal en zakelijk netwerk op te bouwen.
 • hou er rekening mee dat je moet wennen aan een lager inkomensniveau en een relatief duur uitgavenpatroon. Kun jij leven met minder en toch gelukkig zijn?
 • Je kunt in Chili niet zomaar een bankrekening openen, de meeste banken eisen een minimum inkomen en een reguliere baan, heb je dit niet dan wordt je geweigerd.
  Je kunt, als je een verblijfsvergunning hebt met je RUT nummer wel een RutRekening openen. Een Rut rekening heeft, ook weer zoals zoveel banken in het buitenland voor buitenlanders veel beperkingen, maar het is voor nu je enigste optie. Je kunt op deze website alles lezen over een RUT-rekening bij de staatsbank van Chili.

Een visum of verblijfsvergunning aanvragen voor Chili

Heel veel landen hebben de COVID tijd en de daaruit voortkomende relatieve slappe toeristische tijd gebruikt om visum regels aan te scherpen en immigratiediensten te versterken. Zo ook Chili.

Ik heb een paar websites voor je gevonden waar alles uitgelegd wordt en waar je kunt onderzoeken hoe de nieuwe emigratieregels voor jou werken en wat de voorwaarden zijn voor een visumaanvraag of een verblijfsvergunning.
De website van het Chileense Consulaat in Den Haag vind je hier

De visumaanvraag en de voorwaarden ervoor zijn een beetje versnipperd over verschillende websites die allemala in het Spaans zijn. Gelukkig hebben sommige browsers momenteel een vertaaloptie die je kunt gebruiken. En anders is het gelijk een goede oefening voor je Spaans.
De voorwaarden voor een visumaanvraag lees je hier

Voldoe jij aan de voorwaarden of heb je al een baan gevonden in Chili, dan ga je naar deze website voor de feitelijek visumaanvraag. Dat die je in eerste instantie dus online. Je moet hiervoor een account aanmaken.

Tot slot over emigreren naar Chili

Chili is niet het meest eenvoudige land om naar te emigreren en ook niet een land waar veel mensen over nadenken om naar toe te verhuizen. Maar het is wel een prachtig land, al ga je er maar voor langere tijd naar toe op vakantie.

Heel veel succes met je emigratieplannen voor Chili.
Emigratieplannen?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!