Emigreren

Emigreren naar Noorwegen

Noorwegen is een prachtig land wat zich uitstrekt tot aan de Noordkaap. Met zijn enorme ruimte en mogelijkheden tot afgelegen wonen of juist midden in 1 van de grote moderne steden is Noorwegen 1 van de Scandinavische landen waar mensen verliefd op worden.

De ruige kustlijn met heldere fjorden, walvissen en orca’s voor de deur, de middernachtzon en het noorderlicht. Het klinkt allemaal super romantisch als je van kou en sneeuw houdt.

Noorwegen is een rijk land. Mede door de gas en olie-industrie. Maar het land heeft ook een heel hoge levenstandaard. De kosten van het levensonderhoud en de belastingen zijn erg hoog.

Wat heb je nodig om te emigreren naar Noorwegen?

je begint je emigratie naar Noorwegen in Noorwegen zelf. Zo anders dan bij veel landen waar je in Nederland al begint met het proces van aanvragen van een visum en werkvergunning. Dit heb je voor Noorwegen allemaal niet nodig omdat Noorwegen onderdeel is van Schengen. Met een Nederlands of Europees paspoort kun je je vestigen in Noorwegen. Als je langer blijft dan 6 maanden dien je je te registreren bij de belastingdienst en de politie.

 • een D-nummer
 • een belastingkaart
 • registratiebewijs
 • een arbeidsovereenkomst
 • een huur- of koopovereenkomst van een woning

Wat neem je mee uit Nederland?

Afgezien van je reguliere ID bewijzen is het ook handig een VOG mee te nemen en een kopie van een trouwacte en/of bewijs van minimaal 2 jaar samenwonen.

Hoewel je dit ook online kunt regelen bij de gemeente waar je het laatst stond ingeschreven, kan het geen kwaad dit alvast voor vertrek te regelen, hou er wel rekening mee dat bijvoorbeeld een VOG een geldigheidsdatum heeft.

Aan de Noorse kant begin je met je verhuizing door te geven via deze website
Je gaat met al je documenten naar een plaatselijk belastingkantoor om je inschrijving te regelen.

Wonen in Noorwegen

In Noorwegen heb je alle ruimte. Je kunt je eigen geheel in Noorse stijl vaak houten huisje op het platteland bouwen en genieten van de prachtige natuur en de rust, in een stabiel en rijk land.

Maar ook in de grote steden is het goed toeven en deze bieden veel voorzieningen die van hoge kwaliteit. Wonen in de stad is uiteraard nog duurder dan wonen op het Noorse platteland.

Een paar handige websites en boeken voor je emigratie

de lijst met documenten die je nodig hebt voor je registratie in Noorwegen vind je hier.

Dit kun je ook nalezen op de website van de Noorse Ambassade in Nederland

Voordelen van emigreren naar Noorwegen

 • makkelijke vestigingseisen
 • redelijk dicht bij Nederland voor een bezoek aan familie of vrienden
 • hoge levensstandaard
 • ruimte en rust
 • de taal is redelijk makkelijk te leren
 • het land stimuleert zelfstandig ondernemen

Nadelen van wonen in Noorwegen

 • de dagen zijn kort en de nachten lang, vooral in de winter
 • het is een duur land om te wonen
 • het is redelijk moeilijk om werk te vinden
 • de afstanden tussen steden en dorpen zijn enorm en in de winter kan dit overlast geven

 

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.