Emigreren

Emigreren naar Rusland

Nederlanders die naar Rusland willen verhuizen, dat klinkt controversieel, maar dat is het niet. Niet iedereen lepelt zonder zich af te vragen waar de waarheid ligt, zomaar alle nieuws over Rusland op. En veel mensen hebben een eigen mening over het leven in Europa en daarmee ook een mening over het leven in Rusland.

In dit artikel lees je de stappen die je moet nemen om naar Rusland te verhuizen, de checklist voor documenten, het aanvraag-proces en de voorwaarden.

Waarom Rusland?

Rusland heeft veel geschiedenis, traditie en cultuur. En Rusland is één van de grootste landen ter wereld, en biedt voldoende ruimte en klimaatzones om een prettige woonplek te vinden.

Rusland staat bekend om zijn musea, prachtige en fascinerende maar vooral diverse architectuur, en spectaculaire natuur zoals toendra’s, bergen en meren.

Zoals met emigratie naar elk land in de wereld zijn er voordelen en nadelen, ook voor Rusland.
Enkele voordelen zijn:

 • Kosten van levensonderhoud zijn stukken lager in Rusland, hoewel het geen goedkoop land is, ben je altijd nog voordeliger uit dat in Nederland.
 • Het vinden van een huis is geen probleem in Rusland, je hebt de keuze uit stads-appartementen, buitenwijken, of buiten de stad om op het platteland te wonen en te genieten van het dorpsleven.
 • Rusland is norm groot, dus er is ruimte

Nadelen

 • Taalbarrière, Russisch leren is een uitdaging. Alles is anders in deze taal dan dat je gewend bent vanuit het Europees taalgebied. En een Russische taaltoets maakt een verplicht onderdeel uit van je integratieproces.
 • Hectisch verkeer en openbaar vervoer in de grote steden, tijdens de spits zijn de grote steden in Rusland chaotisch en extreem druk.
 • Redelijk onderontwikkeld op het platteland
 • De manier waarop democratie in Rusland wordt toegepast is niet voor iedereen. Met die kanttekening dat het migranten zelden is toegestaan zich kritisch politiek te uiten in een land of betrokken te zijn bij politieke manifestaties. Dat is in veel landen een visum of verblijfsvergunning-voorwaarde op straffe van uitzetting.

Verder moet je rekening houden met het feit dat een groot deel van Rusland relatief koud is, dus als je naar warmere oorden wilt verhuizen en de sneeuw gedag wilt zeggen, heb je maar beperkte keuze. Hetzelfde geldt met vestigen en werken in het land, je visum is voor een bepaald gebied en je mag niet zomaar in een ander gebied gaan wonen/werken.

En dan de vooroordelen, je zult weinig begrip ontvangen als je begint te praten over je emigratieplannen. Daar waar familie en vrienden soms al moeite hebben met begrijpen waarom je het prachtige Nederland zou verlaten voor een ander land, zullen ze nog minder begrip hebben voor jouw wens om “naar de vijand” over te lopen. Maar de keuze voor een goede toekomst en een leven met meer voldoening en geluk is aan jou, en daar moet je je niets van aantrekken. De intensiteit waarmee de Putin Haat in Nederland wordt geserveerd en opgelepeld door de inwoners getuigd niet van overzicht, inzicht en zelfs van beperkt bevattingsvermogen. En daar waar het proces van emigratie soms een eenzaam proces is, vol ups en downs, waarbij je weinig bruikbare feedback krijgt van vrienden en familie zal dit zeker voor Rusland-gangers nog meer gelden. Ik ben als emigratie coach graag jouw sparring partner en denk graag met je mee over je emigratieplannen in een persoonlijk gesprek (klik)

Wel is mijn advies om voordat je gaat emigreren eerst eens op vakantie te gaan naar Rusland, en dan niet een weekje grote steden, maar ook rondkijken op het platteland en voornamelijk in het gebied waar jij jezelf wellicht ziet wonen.
Zodat je zeker weet dat er geen ruis vanuit alle sociale media en prachtige foto’s op Google is die de werkelijkheid geweld aandoen.

Een paar grote steden uitgelicht

Populaire steden in Rusland bij mensen die gaan wonen en werken in Rusland zijn:

Moskou
Als het politieke, culturele en economische centrum van Rusland is Moskou wel de meest aantrekkelijke stad onder landverhuizers. Moskou ls een van de oudste steden van Rusland.

Van alle Russische steden heeft Moskou het hoogst aantal buitenlanders zij werken meestal voor internationale bedrijven die hier gevestigd zijn. Moskou biedt alles wat je van een wereldstad mag verwachten, lekker uit eten, goede winkels en leuk uitgaansleven. Het is wel de duurste stad in het land.

Sint-Petersburg
De meest westelijke metropool van Rusland, Sint-Petersburg, is ook populair onder emigranten. Sint-Petersburg biedt niet alleen veel werkgelegenheid, maar het heeft ook een actief cultureel leven. Sint Petersburg was ooit de zetel van de tsaren gedurende honderden jaren en dus zeker de moeite van het bekijken waard.

Sint-Petersburg is de thuisbasis van veel internationale bedrijven. De stad heeft vanwege de grote internationale haven de titel “maritieme hoofdstad van Rusland”.
Iets beter betaalbaar dan Moskou en toch diezelfde vibe en aanbod van restaurants en winkels, maar op kleinere schaal.

Novosibirsk
Voor mensen die een kans en een baan zoeken in luchtvaart en electronica is de stad Novosibirsk een uitstekende optie. De stad ligt in het zuidwesten van Siberië, waar veel grote en middelgrote ondernemingen zijn gevestigd. Met betaalbare huizen, en een ontspannen levensstijl en gezellig uitgaansleven is dit een goede optie voor carrière zoekers.

Novosibirsk telt ongeveer 1,5 miljoen inwoners en heeft goede vervoersverbindingen en een regionale (internationale) luchthaven.

Jekaterinenburg
Deze stad ligt aan de grens tussen Europa en Azië in de Oeral, wat resulteert in een fascinerende mix van Siberische en Oeral culturen en ruige unieke natuur. Een stad voor buitenmensen die het harde leven niet schuwen. Het is de regio met de meeste industrie in Rusland. En er zijn tal van banen in de fabrieken, transport en ondersteunende bedrijven.

Het leven is deze stad is heel betaalbaar, maar dat komt ook een beetje door het feit dat de stad op cultureel gebied niet zo heel veel te bieden heeft als de voorgaande steden. Maar voor liefhebbers van natuur, rust, ruimte en lange wandelingen is het een prachtig gebied om te gaan wonen.

Nizjny Novgorod
In het westen van het land ligt deze oude stad op slechts 400 kilometer afstand van Moskou en was historisch gezien de handelshoofdstad van Rusland. De stad is de Russische hotspot voor alles wat met computers en internet te maken heeft. Hier maken ze software en hardware.

De stad met zijn prachtige koopvaardijhuizen uit de 18e eeuw en orthodoxe kerken is redelijk betaalbaar, je kunt er als alleenstaande leven van ongeveer 700 euro per maand.

De Visumplicht

Iedereen die die naar Rusland wil emigreren, moet een Russisch visum aanvragen om het land binnen te komen. Hoewel er best veel landen op de visum-vrije toegangslijst van Rusland staan, zijn dat visums voor beperkt verblijf, en Nederland staat niet op 1 van die lijsten.
De gewone visum is drie maanden (90 dagen geldig). Daarom moet je, om langdurig in Rusland te blijven, een tijdelijke verblijfsvergunning (razreshenie na vremennoe prozhivanie) aanvragen zodra je het land binnenkomt.

Russische autoriteiten hebben strenge toelatingseisen met betrekking tot de buitenlandse burgers die in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning (tijdelijk en permanent). Volgens de nieuwe immigratiewet moeten alle buitenlandse personen die een Russische residentie willen krijgen, hun kennis van de Russische taal, geschiedenis en wetgeving bewijzen. De kennis moet worden ondersteund door documenten die zijn uitgegeven door de Russische autoriteiten. die testen afnemen. Een soort inburgeringscursus dus.

De volgende categorieën personen zijn vrijgesteld van deze vereisten bij het aanvragen van een verblijfsvergunning in Rusland:

 • personen jonger dan 18 jaar en ouder dan 60
 • buitenlandse studenten die zijn ingeschreven bij Russische geaccrediteerde universiteiten of andere scholen
 • buitenlanders die als kenniswerkers aangetrokken worden Russische bedrijven
 • burgers die familieleden hebben uit de Sovjet-Unie en die terug willen verhuizen naar Rusland.

De meest eenvoudige manier om een tijdelijke en vaste verblijfsvergunning te krijgen voor Rusland is als je getrouwd bent met iemand die al legaal in Rusland verblijft of de Russische Nationaliteit heeft (gezinshereniging) of als je investeerder bent en gebruik kunt maken van de Gold Visum. Maar er zijn verschillende opties:

1. Verhuizen naar Rusland om te werken

 • De eerste stap is om een baan te vinden in Rusland.
 • Nadat je een baan hebt gekregen, moet je werkgever je uitnodigen voor deze baan via het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.
 • Deze uitnodigingsbrief is het belangrijkste onderdeel van het documenten pakket wat je nodig hebt om een werkvisum aan te vragen
 • Zodra u Rusland binnenkomt ontvangt u een immigratiekaart die aangeeft dat je het land legaal bent binnengekomen.
 • Je moet binnen zeven dagen na aankomst in Rusland je visum laten registreren. Als je in een hotel verblijft, zal het hotel deze registratie doen; als je een huis huurt moet je huurbaas het doen. En daar wordt het vaak lastig. Niet veel eigenaren zijn bereid deze registratie te doen. (daarom is gezinshereniging vaak de meest makkelijke optie!)
 • Na die registratie moet je een tijdelijke verblijfsvergunning (TRP) aanvragen. Dit doe je bij het dichtstbijzijnde ministerie van Binnenlandse Zaken. Je TRP is drie jaar geldig.
 • Na twee jaar in Rusland te hebben gewoond, kom je in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning (PRP)

Met jouw tijdelijke verblijfsvergunning mag je alleen werken binnen de regio waar je woont.

2. Verhuizen naar Rusland om te studeren

 • Schrijf je in voor een studie bij een erkende universiteit in Rusland
 • Ontvang een studievisum-uitnodiging van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, je universiteit zal je daarbij helpen
 • Bij binnenkomst in het land ontvangt je een immigratiekaart en moet je je studentenvisum binnen 7 dagen registreren. De eigenaar van het huis waar je woont is verantwoordelijk voor het registreren van je visum. Dus niet je universiteit!
 • Je kunt een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen met een geregistreerd studentenvisum. Om in aanmerking te komen voor een TRP, gelden deze eisen:
  • je moet aantoonbaar fulltime studeren aan een Russische universiteit
  • je studie moet gericht zijn op het behalen van een bachelor- of masterdiploma of een specialiteit, of je doet mee aan een residentieprogramma of assistent-stage.

Je kunt binnen drie jaar na het afstuderen een permanente verblijfsvergunning aanvragen op een tijdelijke verblijfsvergunning.

Sommige studenten mogen werken met een tijdelijke verblijfsvergunning, maar niet iedereen, vraag na, welke regels voor jou gelden.

3. Gezinshereniging

Gezinshereniging is echt de meest eenvoudige manier om Rusland binnen te komen en een verblijfsvergunning te krijgen. Je kunt zelfs op je toeristenvisum trouwen in Rusland en dan een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen.

 • vraag een “Private Visa”. aan, de verstandigste keuze in een visum met een geldigheid van 12 maanden waarop je meerdere keren naar Rusland kunt reizen.
 • Na binnenkomst in Rusland ontvangt je een immigratiekaart en moet binnen zeven dagen moet je net als bij de visums hierboven vermeld, binnen 7 dagen je visum registreren. Dit kan gedaan worden door het familielid waar je woont, Je loopt dan niet tegen een ongewillige huiseigenaar of hotelmedewerker aan.
 • Je vraagt een tijdelijke verblijfsvergunning bij het dichtstbijzijnde kantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De TRP is drie jaar geldig. Als je permanent ingezetene wilt worden, kunt je na twee jaar een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

Voor alle vaste verblijfsvergunningen geldt dat je na vijf jaar Russisch staatsburger kunt worden als je dat wilt. Een vaste verblijfsvergunning heeft een geldigheid van 5 jaar mits de vervaldatum in je paspoort dit toestaat, anders is de geldigheidsdatum tot aan de vervaldatum van je paspoort.

4. Verhuizen naar Rusland voor investeringen

Je kunt inwoner worden van Rusland als je in het land investeert. Je kunt het doen via het gouden visumprogramma. Je verkrijgt een permanente verblijfsvergunning als je aan een van de bepaalde investeringsvoorwaarden voldoet.

Omdat deze voorwaarden vaak veranderen is het raadzaam deze na te lezen op de website het ministerie van Binnenlandse Zaken. In januari 2023 is een nieuwe vorm van Investeerders visums ingegaan in Rusland maar informatie hierover is moeizaam te vinden. De betreffende website werkt niet, en de link die ik vond leidt naar een 404 pagina. je zult de informatie bij de Ambassade moeten opvragen en daar bespreken. Er zijn volgens mij een aantal categorieën waarbinnen je moet investeren, qua geldt, het creëren van werkgelegenheid en doelstelling van je bedrijf.

Met deze nieuwe Golden Visum probeert Rusland het eenvoudiger te maken voor buitenlandse investeerders om naar Rusland te komen. De Ambassade zal je, mits je een afspraak maakt, hierover graag willen informeren.

De documenten en de aanvraag van een verblijfsvergunning in Rusland

Rusland bezoeken is gemakkelijk, emigreren niet! Rusland geeft toeristenvisa uit met een gemak die doet vermoeden dat alles in Rusland makkelijk gaat. Het enige wat je hoeft te doen voor een toeristen visum is een aantal formulieren slordig in te vullen, een vergoeding te betalen, een foto te laten maken en klaar! Het proces voor het indienen van iets dat met immigratie te maken heeft, lijkt hier helemaal niet op en is een stroperig, moeizaam en vaak ingewikkeld proces waarin veel mitsen en maren kleven.

Lever al je documenten in zoals omschreven en denk niet: Ah, dit kan ook wel……dat werkt niet. Deze documenten heb je in ieder geval nodig voor de aanvraag van een verblijfsvergunning

 • Een officieel notariële vertaling van elk buitenlands document… dus ook je paspoort!
  Let op, heel vaak moet je een volledige vertaling van je paspoort indienen bij verschillende afdelingen, je kunt dus het beste meerdere officiële notariële vertalingen hebben. Duur grapje, maar het is nodig!
 • Bewijs dat je geen strafblad hebt in het land van herkomst. (lees ook: Emigreren met een Strafblad) (vertaald door een notaris in het Russisch)
 • Bewijs van woonadres in Rusland
 • Kennis van de Russische taal en wetten (je moet verschillende toetsen afleggen).
 • Medische keuringsbewijs dat je geen seksueel overdraagbare of andere gevaarlijke ziekten zoals hiv/aids/Tubercolose enz. hebt. Wat kun je verwachten bij zo’n keuring?
  • urine test
  • bloedonderzoek uit je ader en vingertop,
  • röntgenfoto’s of fluorografische foto’s
  • een visuele inspectie van je lichaam op naald-puncties
  • een psychologische onderzoek
 • Bewijs dat je genoeg geld hebt om van te leven, of bij gezinshereniging dat je familielid een baan heeft
 • het aanvraagformulier zelf

Elke keer als je verblijfsvergunning verloopt moet je door dit hele proces heen. In Moskou betekent dat bijvoorbeeld dat je vanuit het centrum ongeveer 90 minuten onderweg bent naar het kantoor van Binnenlandse Zaken, aan de rand van Moskou. En soms die hele reis meerdere keren moet maken omdat je een komma vergeten bent of een vinkje. Of omdat Immigratiemedewerker A en B elkaar tegen spreken. Je aanvraag moet foutloos zijn.

Waar moet je nog rekening mee houden voor je visum?

 • Elke regio van Rusland heeft een klein immigratiequotum. Dit quotum is bijvoorbeeld voor Moskou 5000 migranten per jaar. Dit is exclusief de mensen die gebruik maken van gezinshereniging (weer een reden waarom deze vorm van emigratie de meest eenvoudige is)
 • Er wordt vaak gesteld op het internet dat je een fixer kunt regelen, een advocaat die dat quotum weet te omzeilen. Maar even zo vaak lees je dat dit ook niet zo is. Ik zou hier mee oppassen. Dit soort fixers (Immigratie advocaten) zijn vaak extreem duur (voor Rusland wordt een bedrag van 5000 Euro per persoon genoemd) en ze bieden geen garantie op een legale verblijfsvergunning.
 • Er zijn wel organisaties in Rusland die je hierbij helpen, zoals SKKR Immigration, ik heb niet helder hoe betrouwbaar dit soort diensten zijn. Maar gezien de complexiteit van het proces kan dit een overweging zijn.
 • Niet iedereen die op een visum binnenkomt krijgt ook een verblijfsvergunning, vandaar dat zo’n organisatie als SKKR weggegooid geld kan zijn
 • Een visum en een verblijfsvergunning komt met voorwaarden en verplichtingen, ken deze voorwaarden en verplichtingen goed zodat je niet uitgezet wordt (dit geldt voor elk land in de wereld!)
 • Zorg dat je op tijd bent met opstarten van je registratieprocedure en aanvraagprocedure
 • Voor de gezondheidscontrole is het verhaal dat elke buitenlander elk kwartaal voor een dergelijke test moet, ik kan nergens vinden of dit nog steeds zo is, maar hou er rekening mee dat ieder gezinslid dus wellicht elke 3 maanden voor controle moet. *

 

Je bezittingen meenemen naar Rusland

Internationaal verhuizen kost geld, en voorbereiding. Er zijn gespecialiseerde vervoers/verhuisbedrijven die jouw spullen naar Rusland kunnen verhuizen. Maar omdat er nu voor Rusland zullen aparte regels gelden in verband met de opgelegde sancties, kan dit wat moeilijker zijn.

Eigen vervoer is de beste optie. Of zoals veel emigranten doen die ver buiten de EU grenzen gaan wonen: helemaal overnieuw beginnen en je inboedel niet meeverhuizen.

(lees ook: Internationaal verhuizen dit moet je weten )

Wat betreft de regelgeving voor het importeren van je inboedel naar Rusland , zijn er een paar dingen die je moet weten.

 • Regels kunnen op elk moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Ook als je spullen al onderweg zijn.
 • Alle zendingen zijn onderhevig aan inspectie, mogelijk ook in de landen waar je doorheen reist.
 • Voor inklaring van goederen heb je de volgende documenten nodig
  • geldige paspoort
  • Russische visum
  • Eventueel een brief aan de douane van je Russische werkgever of universiteit
  • Russisch TD10 douaneformulier
  • De paklijst

Als je medicijnen meeneemt heb je een officieel recept nodig van je arts. Als je contant geldt meeneemt moet je dit aangeven bij de douane.

Met een huisdier naar Rusland verhuizen

Je kunt met je huisdieren naar Rusland verhuizen, er is geen quarantaine voor huisdieren in Rusland zolang je aan de volgende Russische vereisten voldoet:

 • Elk huisdier moet worden geïdentificeerd door middel van een microchip of tatoeage.
 • Alle huisdieren moeten vaccinaties en certificaten tegen hondsdolheid hebben.
 • Aanvullende vaccinaties zijn onder meer:
  • Honden: Distemper, Hepatitis, Leptospirose, Parvovirus (DHLP).
  • Katten: Feline Viral Rhinotracheitis (FVR) Calicivirus (FCV), Kattenziekte (FVRCP).
 • De vaccinaties mogen niet ouder zijn dan 21 dagen
 • Alle huisdieren moeten een interne en externe parasieten behandeling ondergaan.
 • Elk huisdier moet een veterinair certificaat voor Rusland hebben.
 • Andere huisdieren dan katten en honden hebben een speciale invoervergunning van het ministerie van Landbouw in Rusland nodig

Ook Nederland stelt eisen aan het vervoeren van dieren naar het buitenland.

Rusland is geen Europa

Je begrijpt wel dat je Nederland verlaat en daarmee ook alle voorzieningen zoals WW uitkering, bijstand en toeslagen opgeeft. De Nederlandse belastingwet gaat er van uit dat je belasting betaald in het land waar je woont. Dus in dit geval in Rusland. Tenzij er een Belastingverdrag is wat iets anders bepaald. **

Om te emigreren moet je geregistreerd zijn op een woonadres, d.w.z. je moet een permanent adres opgeven. Maar omdat deze registratie de geregistreerde persoon rechten op het onroerend goed geeft, zullen maar weinig verhuurders dit willen doen.
Ook betalen de meeste verhuurders geen belasting, registratie is dan niet handig voor hen. Voor veel emigranten is het vaststellen van een permanent adres het moeilijkste onderdeel van hun emigratie. Het niet hebben van deze registratie is een misdaad, die er voor zorgt dat je het land uitgezet wordt.

Een bankrekening openen in Rusland is niet vanzelfsprekend, hoewel “men” zegt dat je zelfs met een toeristen visum een bankrekening kan openen, lijkt het toch gebruikelijker als je een verblijfsvergunning hebt en bewijs van woonadres. Zeker bij de gerenommeerde banken en het aanvragen van betaalpassen. Ook is vaak een Russisch telefoonnummer een vereiste om de rekening te activeren. Zoals in zoveel landen buiten Nederland is een basis bedrag op de rekening noodzakelijk om de rekening gratis te houden. Laat je hierover goed informeren bij de bank van jouw keuze en kijk of de App voor online bankieren ook in jouw app store beschikbaar is.

Rusland valt voor wat betreft uitkeringen die je mee mag nemen naar het buitenland, zoals de AOW, onder de wet Beperking Export Uitkeringen. Dat heeft gevolgen voor de uitkering van o.a. je in Nederland opgebouwde AOW. (lees ook: Wat gebeurt er met je pensioen als je emigreert? )

Grond kopen of een huis bezitten in Rusland is anders dan in Nederland***, ken je rechten en plichten en weet dat landen buiten Nederland vaak geen wettelijke bescherming kennen voor buitenlanders zoals bijvoorbeeld huurdersbescherming.

 


Handige weblinks

Visum en Emigratie

Alle vormen van visums, voor zover de Ambassade deze informatie verstrekt kun je nalezen op de website van de Ambassade van Rusland in Den Haag (klik) Hier vind je ook een overzicht van de kosten en het tijdspad voor de visumaanvraag.

Je visumaanvraag kun je in Nederland online starten (klik)

Notaris service (klik) van het Russisch Consulaat in Nederland

Kantoor Immigratie dienst van de Federale Overheid in Moskou op Google Maps (klik)

Website van Russische Advocaten die uitleg geven over de visum-aanvraag (klik)

*artikel in de krant over de verplichte gezondheidscheck voor buitenlanders (klik)

Zaken doen en Belasting

**Belastingverdrag Nederland Rusland (klik)

Lijst met sancties (klik) en de gevolgen van sancties voor investeerders en bedrijven van de Nederlandse overheid

***Vastgoed

Grond kopen in Rusland Uitleg over beperkingen en mogelijkheden (klik)

Huizen kopen in Rusland, uitleg (klik)


 

Dankbaar voor alle bij elkaar gezochte informatie? Doe dan een donatie!

 

Disclaimer: Voor alle bovenstaande informatie (ook de websites van derden) geldt dat ik niet aansprakelijk ben voor de juistheid ervan. Naar mijn beste weten zijn dit de feiten en regels toen ik dit artikel schreef. Betrouwbaarheid van regels, informatie en derde partijen moet altijd onderzocht worden door de lezer/emigrant zelf en is niet mijn verantwoording. Wel blijf ik de wetgeving voor Immigratie nauwlettend volgend en wordt de website aangepast als de informatie verandert is.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!