Emigreren

Emigreren naar Zweden

Zweden is heel populair onder die mensen die willen emigreren. En dat is begrijpelijk, want het is misschien we 1 van de mooiste landen binnen de Europese Unie.
Mensen die naar Zweden willen emigreren vallen vooral voor de Zweedse cultuur, De Zweedse cultuur, en de typisch Zweedse interieur stijl die helemaal past bij het Zweedse Lagom.

Lagom betekent zoveel als: gematigdheid, of het midden zoeken. Het is een beetje lastig te vertalen. En het woord Lagom heeft verschillende betekenissen in verschillende situaties. Maar het woord drukt een standaard uit. Het is afgeleid van het oude woord Laghum en dat betekent zoveel als: “dat wat volgens een wet is”.

Omdat lagom een waarde uitdrukt in het midden. Kan het zowel positief als negatief worden toegepast. (ik heb het heerlijk warm/het is niet zo fijn dat ik mijn been gebroken heb)
Maar het mooie van lagom is dat je het als gematigde levensstijl kunt toepassen op je nieuwe leven in je nieuwe land. Je hoeft niet meer te presteren, drukt te zijn, carrière te maken, rijkdom na te streven, het leven is goed zoals het is.
Veel Nederlanders zijn er verliefd op.

Bureaucratie en regeltjes

Emigreren naar Zweden gaat gepaard met veel bureaucratie en regeltjes. En zoals met zoveel zaken is een goede voorbereiding het halve werk. Een deel van deze bureaucratie kun je namelijk alvast regelen vóór je vertrek. Bijvoorbeeld je verblijfsvergunning.

Hoewel Zweden onderdeel is van het Schengen gebied en je vrij kunt in en uitreizen, heb je een verblijfsvergunning nodig als je als Nederlander (met een geldig paspoort) wilt emigreren naar Zweden. En zoals met zoveel landen is de belangrijkste criteria je financiële draagkracht.

Het Zweedse Migrationverket beoordeelt of je in aanmerking komt voor het verblijfsrecht. Dit doen zij op basis van je capaciteit om de komende vijf jaar in je eigen levensonderhoud te voorzien en dus geen aanspraak hoeft te maken op Zweedse sociale voorzieningen.
Er geldt wel een minimum inkomen of een minimum kapitaal op een spaarrekening, wat regelmatig aangepast wordt.

Maar als jij in je eigen levensonderhoud voorzien door bijvoorbeeld eigen vermogen of je kunt aantonen dat je werkt hebt, online of in Zweden, of pensioen ontvangt, dan heb je, als je langer dan drie maanden in Zweden wilt blijven in de regel recht op een verblijfsvergunning.
Daarnaast wil de Zweedse Immigratiedienst dat je in Zweden een dekkende ziektekostenverzekering hebt afgesloten.

Heb je eenmaal je verblijfsvergunning ontvangen dan kun je een persoonsnummer aanvragen. Dit nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse BSN nummer. Dit nummer vraag je aan bij een kantoor van de Zweedse Belastingdienst bij jou in de buurt. Ook de Zweedse belastingdienst controleert nogmaals of je wel in je eigen levensonderhoud kunt voorzien en hanteert hiervoor minimum bedragen.

Met dit nummer kun je je inschrijven in het bevolkingsregister en vanaf dat moment heb je dezelfde rechten als een Zweeds Staatsburger. Hou er wel rekening mee dat op het moment je in Zweden een uitkering aanvraagt of financieel niet meer in je eigen levensonderhoud kunt voorzien je verblijfsvergunning wordt ingetrokken.
Je persoonsnummer gebruik je in Zweden ook voor het afsluiten van diverse verzekeringen.

Wil jij alles lezen over werkvergunningen en visas voor Zweden? Kijk dan op deze website

Een huis huren of kopen in Zweden

Veel Nederlandse emigranten gaan op het platteland van Zweden wonen, vaak binnen rijafstand van een grote stad. Huizen op het platteland zijn een stuk goedkoper dan de steden. Op het platteland kun je in alle rust en omgeven door de prachtige Zweedse natuur je Zweedse droom leven.
Je kunt huren en kopen in Zweden. Als je gaat kopen, is de koop direct definitief. Dus geen voorlopig koopcontract. Je doet een bod, net als de andere gegadigden en als het bod geaccepteerd wordt moet je een aanbetaling van 10% doen om de koop definitief te maken.
Kijk goed hoe het huis verwarmd wordt, soms zijn het verouderde en dure systemen en je gebruikt je verwarming intensief.

Verhuizen naar Zweden

Heb je alles geregeld? Dan is het tijd je spullen te pakken en te verhuizen naar Zweden. Dit is nog een hele onderneming.
Je staat voor de keuze om: of al je spullen internationaal te laten verhuizen, of om in Zweden nieuwe meubels te kopen. Je persoonlijke bezittingen passen vaak wel in en op de auto.
De kosten voor een internationale verhuizing kunnen flink oplopen en een beetje afhankelijk van de omvang van je inboedel moet je al snel rekenen op 5.000 euro.

Auto invoeren in Zweden

Het invoeren van je auto in Zweden kan je veel geld besparen voor het kopen van een nieuwe auto. Daarvoor moet je je auto echter officieel invoeren in Zweden.
Het uitvoeren van je auto uit Nederland of België en invoeren in Zweden is niet ingewikkeld of duur.
Je moet eerst je auto uit Nederland uitvoeren, dat regel je bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer en de Douane. Vervolgens moet je je auto in Zweden invoeren.
Om handel in gestolen auto’s te voorkomen moet je in Zweden je auto aanbieden voor de controle van de herkomst van de auto. Dit gebeurd bij de dienst Vägverket. Je hebt hiervoor een kopie van het eigendomsbewijs/aankoopbewijs nodig en een registratiebewijs uit Nederland en natuurlijk de export documenten.
Daarna wordt je auto gekeurd bij Bilprovningen. je kunt ene locatie bij jou in de buurt zoeken en daar een afspraak maken.
Omdat Zweden onderdeel is van het Schengengebied, hoef je geen invoerrechten te betalen. Na goedkeuring wordt er een bericht gestuurd naar Vägverket die de Zweedse nummerplaten naar je nieuwe adres in Zweden stuurt. Als je deze ontvangen hebt dien je door middel van een telefoontje je registratie te verifiëren.
Als de registratie van de auto is afgerond moet je een autoverzekering afsluiten.

Voordelen van wonen in Zweden:

  • rust ruimte en natuur
  • een nieuwe cultuur
  • een sterke maatschappij waar mensen nog om elkaar geven
  • een vooruitstrevende regering
  • een sterke economie
  • binnen de EU en de Schengen zone
  • op redelijke afstand van Nederland voor eventueel bezoekjes aan familie en vrienden.

Nadelen van emigreren naar Zweden

  • je moet een nieuwe taal leren
  • binnen de EU en de Schengen zone (geloof me, voor sommige mensen is dit echt een nadeel)
  • hoge belastingen
  • hoge levensstandaard en kosten van levensonderhoud

Handige en betrouwbare webadressen over emigreren naar Zweden

Je vind op het internet veel zin en onzin. Oude, achterhaalde informatie en roddel. Ik merk in mijn gesprekken met klanten dat het best lastig is om de feiten van de fabels te scheiden. Daarom maak ik op deze website alleen gebruik van websites die van de overheid zijn, of door de overheid aangemerkt worden als legaal en betrouwbaar, of websites waarvan ik weet dat ze regelmatig worden bijgewerkt.*

De contactpagina van de Zweedse Ambassades in het buitenland vind je hier. Je kunt ook hier alles lezen over Zweden en de Ambassade in Den Haag en hun openingstijden, email adres enz.

Heel veel succes met je emigratieplannen!

 

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

*Dit artikel is bijgewerkt in maart 2022

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!