Emigreren,  Werken & Reizen

De 6 grootste misvattingen over Emigratie

Heb jij besloten Nederland voor goed te verlaten? Dan heb je een hele spannende tijd voor de boeg vol plannen en beslissingen. En af en toe zal de twijfel toeslaan. Want het is niet niks om zomaar alles achter je te laten en te vertrekken.

Uit mijn jarenlange ervaring als emigratie coach weet ik dat mensen nogal wat misvattingen kunnen hebben over emigratie. En soms baseren ze hun beslissingen om wel of niet te gaan op basis van die foute veronderstellingen.

Ik behandel, uiteraard met respect voor mijn voormalige klanten, de 6 grootste misvattingen die ik over de jaren ben tegengekomen.

1. Emigreren kost heel veel geld, dat kan ik nooit betalen

Afhankelijk van je plannen in het buitenland en van het land waar je naar toe gaat heb je meer of minder geld nodig. Er zijn landen waar je voor minder dan 1000 euro per maand prima kunt leven. Ook een beetje afhankelijk van je eigen levenswensen natuurlijk. Toch is het een mythe om te denken dat je heel veel geld nodig hebt als je gaat emigreren. (lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om te emigreren?)

Mensen die een Emigratie-profiel hebben gemaakt hebben een veel duidelijker beeld over kosten, maar zeker ook over kansen.

2. Je moet zoveel regelen, ik zie door de bomen het bos niet meer

Er komt natuurlijk heel veel bij kijken, alleen al het afronden van Nederland in de juiste volgorde kan een eindeloze bureaucratisch gedoe zijn. En dan moet je nog starten in je nieuwe thuisland. Maar mensen die willen emigreren hebben vaak de unieke gave om creatief te denken, anders waren die plannen om te emigreren nooit geboren. En dus leer je jezelf beter kennen. Qua zelfredzaamheid en vindingrijkheid. Je zult merken dat je voor elk probleem, soms na een nachtje slapen, opeens een oplossing kunt vinden.

En alles wat je moet regelen? Tja, het kan heel veel lijken, maar met een goed stappenplan en een redelijk tijdspad en wat vooronderzoek lijkt het dan uiteindelijk best mee te vallen. En er is hulp.

Zo heb ik bijvoorbeeld alles wat je in Nederland moet afronden op een rijtje gezet en alles waar je aan moet denken in je nieuwe thuisland ook.

3. Ik ben er op vakantie geweest en nu wil ik er wonen

Hmmm, ja hier heb ik een heel sterke mening over. Ik vind vakantie ervaringen geen goede basis voor emigratieplannen. Vaak ben je in een hotel geweest of een goed verzorgde B&B en lijkt het allemaal heel geweldig. Vooral tijdens de zomermaanden als iedereen blij is en opgewekt en het zonnetje schijnt en het bruist van de gezelligheid.

Mijn advies is vaak om nog een terug te gaan, een huis te huren en zelf dingen uit te zoeken in plaats van door het handboek vol tips van je gastheer te bladeren. En dan niet in het hoogseizoen, maar als er minder toeristen zijn, of juist helemaal buiten het toeristen gebied. Is het dan ook nog leuk? En weet je dan ook nog de weg?

Vaak bespreek ik met mijn klanten dingen als:

  • Wat weet je over het gezondheidssysteem? Kun jij daar gebruik van maken en is het voldoende?
  • Wat weet je over scholen als je kinderen hebt, krijgen je kinderen wel een kans op een goede toekomst door goed onderwijs en is die goede school in de buurt en betaalbaar?
  • Wat weet je van je status en rechten en plichten in het land als je daar woont? Op welk visum ga je er naar toe?
  • Hoe zit het met werk? Wat voor werk wil je daar gaan doen en is dat realistisch? Mag dat überhaupt?

En zo heb ik nog meer vragen. Deze vragen zijn niet bedoelt om te ontmoedigen, maar wel om de plannen te toetsen op realisme. Want een vakantiegevoel is heerlijk, maar echt in een land wonen, daar burger zijn, dat is heel andere koek.

4. Ik krijg vast heimwee en ga mijn familie missen

Toen ik aan mijn wereldreizen begon, als 17-jarige, zat ik ooit eens in het zuidpuntje van Chile, vlak bij Vuurland. En ik had me toch een partij heimwee. Het was de verjaardag van mijn vader en ik mistte thuis.

Het was rond 1978, de wereld was nog analoog en bellen naar huis was bijna onmogelijk. Ik heb drie dagen gewacht op verbinding, en toen die er was hing mijn vader binnen 3 minuten op, want dat emotionele telefoontje van mij kostte hem bijna 500 gulden. Dat herinnerde hij zich nog toen ik vanaf Curacao belde, een paar maanden daarvoor.

Wie in deze tijd gekweld wordt door heimwee, weet niet wat missen is. Met de huidige technologie en mogelijkheden is heimwee anders geworden. Ik zie solo reizigers op mijn reizen die zeggen dat ze zich prima redden zo alleen op reis, maar ze hangen de hele dag aan de telefoon met thuis. Dan red je je dus niet, dan ben je afhankelijk van contact met thuis.

Als je gaat emigreren is heimwee wel iets war je over na moet denken. Maar het is een beetje vergelijkbaar met een relatie verbreken, als je het uitmaakt het je je redenen, daarna is er verdriet en acceptatie. En soms ook verlangen naar die persoon, dan ben je even vergeten waarom je het uitmaakte. En dat is ook zo met emigratie. Als jij goede redenen hebt om weg te gaan, dan moet je bij heimwee even je geheugen opfrissen.

En ja, familie ver weg, dat kan heel lastig zijn, ikzelf heb daar weinig voorstellingsvermogen bij want ik ben mijn heimwee inmiddels ontgroeit. Maar ik kan me voorstellen dat je daar problemen mee kunt krijgen. Maar hoe erg laat jij je beïnvloeden door dat missen en die heimwee? Als je gewoon even kunt bellen met thuis of als je je herinnert waarom je weg ging?

5. Emigratie daar moet je lang en goed over nadenken en je moet niet over 1 nacht ijs gaan

Er zijn mensen die nooit emigreren, die houden het bij dromen. En daar is niks mis mee mits die constante ontevredenheid die aan de basis van die dromen ligt je leven maar niet negatief beïnvloed. Het is goed om na te denken over je plannen. Ik juich dat toe. Ik adviseer zelfs om een ruime voorbereidingstijd te nemen. Maar je moet wel een keer stoppen emt nadenken en vertrekken.

Emigratievoorbereidingen zijn emotionele tijden, niet alleen in jouw huishouden en leven, maar ook in dat van je familie en vrienden.En iedereen zegt constant dingen als: ik zal je missen. En dan slaat de twijfel misschien wel weer toe. Maar alleen maar nadenken daar kom je de grens niet mee over.

Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken. En het mooie is dat je weet wanneer het tijd is om dat te doen, zolang als je twijfelt, moet je niet gaan. Want als niemand die twijfel kan wegnemen, dan is er iets wat je tegenhoudt waar je aandacht aan moet besteden. Schrijf er eens over, wat je tegenhoudt, waarom je twijfelt, wat is de reden. Kun je die reden wegnemen en dan eindelijk de stap zetten?

6. Ik kan niet emigreren, ik ben slecht in vreemde talen

Ik ga niet liegen, het is echt wel belangrijk dat je je in de lokale taal kunt redden. Momenteel zit ik in Mexico en Engels is absoluut geen taal die hier dagelijks gebruikt wordt. Vreemd eigenlijk voor een land wat zo gefocust is op de US. Alles, maar dan ook alles gaat in het Spaans. Zelfs de films.

Ik spreek Spaans, maar het Mexicaanse Spaans is toch heel anders. Dat is soms best lastig en het is dus echt wel handig om enige kennis van de taal te hebben. Maar ook daar geldt weer, al doende leer je. Door dagelijks Spaans te spreken leer ik de betekenis van de woorden hier, en gaat mijn Spaans met sprongen vooruit.

Als jij je redelijk kunt redden in de taal, dan kom je samen met Google Translate heel ver. En je leert de taal zoveel sneller in het dagelijks leven. Het is absoluut geen reden om niet te emigreren als je de taal niet goed spreekt.

Ik help je graag met je nieuwe avontuur, als jij behoefte hebt aan een 1 op 1 gesprek of misschien wel iemand om mee te sparren gedurende deze periode van voorbereidingen, kijk dan eens naar mijn dienstverlening. (Bekijk: mijn dienstverlening)

 

* Dit artikel is oorspronkelijk geschreven en gepubliceerd op 10 april 2021 en herschreven en gepubliceerd op 9 mei 2023.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.