bankrekening Filipijnen
Filipijnen

Een bankrekening openen in De Filipijnen

Als je in een land gaat wonen is het handig om een locale bankrekening te hebben. De Geldautomaat-pas wordt beter geaccepteerd en het is over het algemeen een stuk goedkoper om locaal geld op te nemen dan elke keer internationaal te pinnen. In veel gevallen kunnen ook je inkomsten uit Nederland direct op de Filipijnse bankrekening gestort worden.

Een bankrekening openen in de Filipijnen is niet moeilijk. Wat wel moeilijk is is een bankfiliaal vinden wat jou zonder vraag naar je visum een bankrekening laat openen. Heb je een vaste verblijfsvergunning en een belastingnummer dan is het geen enkel probleem en kun je op vertoon van die gegevens in elk filiaal bij elke bank in de Filipijnen een rekening openen.

visum, Filipijnen, Toerist, lang verblijf, emigreren

Je status is bepalend voor de mogelijkheden

Reis je op een tijdelijk visum maar weet je dat je lang wilt blijven is het de laatste jaren wat moeilijker geworden.

Toen ik in 2015 in de Filipijnen arriveerde op een toeristen visum heb ik bij BDO in Iloilo en later bij BDO in Dumaguete een bankrekening geopend. Dat ging makkelijk. Bij BDO. Bij andere banken lag het een stuk ingewikkelder.

Metro bank wilde geen rekening openen voor buitenlanders
De BPI alleen als ik een Filipijns belastingnummer kon overleggen
en ook andere banken deden afwijzend en ontwijkend. Nee zeggen is niet echt een ding in de Filipijnen dus het wordt een beetje vaag gehouden. maar je schiet geen meter op tot je beseft dat het gewoon niet mogelijk is. De muur van onwil is tekenend voor deze onmogelijkheid.

Inmiddels heeft BDO ook zijn regels aangepast, in 2018 was het niet meer mogelijk om op een toeristenvisum een rekening te openen. Dat was een landelijke regel.

Maar omdat elk filiaal eigendom is van een privé persoon en er dus per filiaal en branche andere regels kunnen gelden loont het zeker de moeite om af en toe eens een filiaal binnen te lopen en te informeren naar de mogelijkheden.

opening a filipino bank account

Waar moet je op letten als je een bankrekening opent in De Filipijnen?

 • Internet bankieren is dat beschikbaar? Niet elke rekening heeft internet bankieren, sommigen werken nog met een bankboekje
 • Als je gaat internet bankieren en je hebt een iPhone is de app dan beschikbaar in de AppStore. Je bent namelijk aangesloten bij de Europese App store en als je dit wijzigt in de Aziatische ben je al je aankopen en downloads uit je huidige AppStore kwijt. Dus moet je app beschikbaar zijn in JOUW AppStore.
 • Mag je geld storten vanuit Nederland en hoeveel maximaal?
 • Mag je geld terugstorten naar Nederland en hoeveel maximaal?
 • Mag je contant geld storten en opnemen?
 • Wat is je paslimiet en is je pas geschikt in die landen waar jij naar toe gaat voor bv je visum-run?

Het lijken allemaal voor de hand liggen dingen, maar geloof me, Nederland heeft heel andere regels voor bankieren dan andere landen zoals bijvoorbeeld de Filipijnen. Zo mocht ik op mijn BDO rekening de eerste 6 maanden geen contant geld storten en had ik daarna een maximum van 50.000 pesos. En geld overmaken terug naar Nederland was niet mogelijk omdat het een Peso-rekening was. En rekeningen zijn filiaal gebonden en kunnen niet meeverhuizen naar een andere woonplaats.

Toen ik eenmaal geld wilde weghalen uit de Filipijnen heb ik enorme ingewikkelde constructies moeten bedenken met een wisselkantoor om dit te regelen en dat heeft 1000-den euros gekost.

Kijk ook naar de Nederlandse regels voor overboeken naar het Buitenland, daar zit een maximum op en deze overboekingen worden gecontroleerd binnen de witwas-wet en door de belastingdienst.

cost, money, philippines, daily expenses, cost of living

Wat heb je nodig voor het openen van een bankrekening?

De meeste banken hebben dezelfde aanvraag procedure. Dus wat je mee moet nemen kan per bank verschillen maar elke bank vraagt in ieder geval:

 • een kopie en het origineel van twee geldige ID bewijs, bijvoorbeeld je resident card en je paspoort
 • een kopie van je visum pagina en kopie van het bewijs van goed gedrag wat je met je visum aanvraag krijgt
 • een tweetal klein formaat pasfoto’s
 • een ingevuld aanvraagformulier voor de bankrekening
 • een bewijs van woonadres bijvoorbeeld een electra rekening of telefoon rekening niet ouder dan een bepaald aantal maanden (informeer voor die ouderdoms-eis bij het filiaal van jouw keuze)

Verder kan de bank vragen naar je Filipijnse belastingnummer en dien je een openingsbedrag te storten op de rekening die kan variëren tussen de 700-1500 PHP afhankelijk van het type rekening en de bank.

Als je aanvraag wordt goedgekeurd krijg je direct je pasje mee. Je pasje is, voor de meeste rekeningen met internet bankieren, tevens een debit-card van een bekende creditmaatschappij. Afhankelijk van de bank is dat Mastercard of Visa.

Heb jij vragen over wonen in de Filipijnen?

Ik bied de unieke kans om je vragen te stellen en met mij te chatten over wonen en werken in de Filipijnen. Ook geschikt voor vakantiegangers!

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!