Vakantiegangers

Beste tijd van het jaar voor vakantie in Riviera Maya

De meest populaire vakantie bestemmingen in Mexico voor Nederlanders zijn wel Cancun, Playa del Carmen, Tulum and omgeving. Veel dwalen van de geijkte bestemmingen af naar Puerto Aventuras of de hotels die verder verspreid liggen aan de Riviera Maya. Maar wat is nu eigenlijk de beste tijd van het jaar om in dit gebied op vakantie te gaan qua klimaat?

Ik ga de agenda even door elkaar gooien en het niet maand per maand doen, maar per toeristenseizoen. Dat is overzichtelijker en gekoppeld aan de Nederlandse vakantieperiodes. Zo kun je gelijk zien hoe de temperatuur, regenverwachting en drukte is in jouw favoriete periode.

Lege strand Playa del Carmen

De tussen-seizoenen

Elk land heeft zijn gematigde seizoenen voorr toerisme, Het zijn die seizoenen waar hotels wat renovaties doen aan het hotel omdat de bezoekers aantallen laag zijn en boekingen minder dan normaal. Ook in Quintana Roo zijn twee van deze periodes. Eigenlijk zijn dit best leuke periodes om op vakantie te komen, omdat het zoveel minder druk is en je niet bij het zwembad hoeft te zoeken naar een strandstoel.

Vanaf April na de beroemde (of beruchte Spring Break) en de maand Mei tot ongeveer half juni en in November tot half december is het prima vertoeven in de Riviera maya mits je niet boekt in Holy week (de week voor Pasen) or rondom Thanksgiving. Want dan komen of alle Mexicanen op vakantie of alle Amerikanen.

Dat zijn dan weer toe hele drukke periodes in de overigens erg goedkope periode qua aanbiedingen in de hotels.

Je hebt relatief weinig regen, de lucht heeft schapenwolkjes en de temperaturen liggen rond de 30ºC, het zeewater is fris aangenaam en hoewel het ook zeewier tijd is in deze periode, is het best aangenaam toeven op de stranden. Vooral bij die hotels die het zeewier dagelijks opruimen.

Het zijn prima maanden om er op uit te trekken en de omgeving te verkennen. Omdat de luchtvochtigheid relatief laag is in deze maanden.

FMM for Mexico

Het laagseizoen, warm en plakkerig

Het laagseizoen valt in de Nederlandse zomervakanties misschien nog net de herfstvakantie. Vanaf half juni tot oktober, is het rustig op de stranden in Cancun, Playa del Carmen en overige vakantiebestemmingen van de Riviera Maya. En dat heeft een reden.

Vanaf gemiddeld half juni tot 30 dagen verder is de warmste periode van het jaar waarbij temperaturen oplopen tot 40ºC en de gevoelstemperatuur nog hoger ligt. De luchtvochtigheid is enorm hoog en je lichaam en kleding zijn constant plakkerig en nat.

Er is relatief weinig regen ,maar omdat het stormseizoen is is er wel vaak onweer in de verte en dreiging van noodweer. Grote stormen komen niet heel vaak voor in Quintana Roo, meestal passeren ze het schiereiland op weg naar de US. Wel heb je dan grijze luchten, zwaar van regen en hoge temperaturen.

In het laagseizoen zijn er weinig grote feesten, de mensenmassa’s dunnen uit tot een aangenaam aantal, en de hotels hebben vaak aanbiedingen van 3-2. De beste tijd voor de economische vakantieganger dus.

Ook nu zijn het de maanden met het hoogtepunt van het zeewier probleem wat jaarlijks de kusten teistert.

Het hoogseizoen, feesten en mensenmassa’s en koele temperaturen

Hou jij van feesten en veel alcohol en zelfs drugs, dan moet je vanaf half december tot april naar Cancun en Playa del Carmen komen. Dat zijn de party steden bij uitstek. Poolparty’s rooftopparty’s en grote evenementen alom en beroemde DJ’s komen dan de massa vermaken. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Dit zijn de duurste maanden van het jaar en deze periode eindigt met de wereldberoemde Spring Break waarin duizenden Amerikaanse jongeren komen feesten.

De temperatuur is koel en aangenaam met een maximum tussen de 26ºC en 29ºC en in de nachten soms zelfs onder de 20ºC. Het zeewater is koud. maar het zeewier is weg en het water heeft zijn prachtige turquoise kleur terug. Met strak blauwe luchten levert dat op de witte stranden met palmbomen prachtige vakantiefoto’s op.

Kerst en Oud & Nieuw zijn superdruk, en hotels zitten maanden van te voren volgeboekt, Airbnb prijze schieten omhoog in deze periode.

Dit is wel het seizoen dat er veel regen valt, soms dagenlang achter elkaar. Toch komt de zon regelmatig door.


 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!