onbekende stranden Filipijnen
Filipijnen,  Reisfoto's,  Vakantiegangers

De mooiste stranden in de Filipijnen

Hoewel onze aarde prachtige plekken kent, is de natuur in de Filipijnen toch wel onovertroffen. Vooral als je een plek vind die niet zwaar vervuild is en vol ligt met plastic of waar het zwermt van de toeristen. Want er zijn plekken in de Filipijnen waar het net zo gruwelijk druk is als in Benidorm of Bloemendaal op een zonnige dag.

In de Filipijnen betekent strand vaak inkomen en een plek om je te wassen

Als het gaat om stranden hebben de Filipijnen en toerisme vaan een misverstand. Voor de Filipijnen betekent een strand economische vooruitgang en inkomsten, en voor een toerist kan het strand niet wit genoeg zijn en het water niet helder genoeg. Ondanks het feit dat veel stranden ind e Filipijnen al ingenomen zijn door luxe hotels en massa toerisme, zoals bijvoorbeeld op Bohol en bij Cebu, zijn er nog prachtige plekken waar weinig toeristen komen. En waar je nog kunt genieten van een betrekkelijke rust en schoonheid die ook niet door vissers bedorven wordt.

Niet alle stranden in de Filipijnen zijn wit, en niet alle zee is diep genoeg om te zwemmen. Door zijn vulkanische oorsprong kent de Filipijnen veel zwart strand. En donker grijs, of strand wat gewoon lijkt op Nederlands strand, zonder de duinen. En soms moet je, mede door dat vulkanische ontstaan van de Filipijnen 100-den meters lopen voor je van het rotsplateau af kunt stappen en kunt zwemmen of snorkelen.

Dat rotsplateau biedt bij laag tij een keur van poeltjes en stroompjes waar allerlei zeeleven in achterblijft. Je ziet dan ook hele generaties over die plateaus zwerven met emmertjes, op zoek naar gratis avondeten.

Zee egel Filipijnen

Ga zelf ook eens op zoektocht in de tidal pools, zoals ze heten en ontdek prachtige zeesterren, mysterieuze zee-egels en allerlei soorten visjes en krabben.

Een ander uitzicht waar je aan moet wennen is dat hele gezinnen zich komen wassen in zee. Inclusief shampoo. Niet alle huizen zijn aangesloten op een waterpunt en niet alle dorpen hebben het hele jaar leidingwater. En dan is wassen in zee een goedkope optie.
getijde poelen Filipijns strand

Ga eens een kant op die niemand anders op gaat en ontdek de schoonheid van de Filipijnen

Ik laat je in de volgende foto’s en videos een aantal stranden zien waar niet veel toeristen komen, en waar zelfs de Filippijn zelden komt omdat ze het te ver weg vinden. Maar het is zeker de moeite waard om te kijken of deze stranden als jij de Filipijnen bezoekt nog open zijn voor publiek.

Veel kijk-plezier!

Bantayan Island

Ten noorden van Cebu Island ligt Bantayan, een middelgroot eiland wat beroemd is om zijn kippenhouderijen. Bijna alle Filipijnse eieren komen van Bantayan. Dat geeft het eiland en bijzondere uistraling en soms een bijzondere geur. Gelukkig ligt de beroemde spierwitte baai van Bantayan Island ver weg van deze kippenschuren in Santa Fe.

De baai en de landtong veranderen steeds van vorm, en het water van kleur, maar het is 1 van de moosite stranden waar ik gelopen heb

 

Arguments, why not to go, nomadic life, bevome nomadic after retirement, life after 50, change my life, escape my life, start over again, how to

Bantayan Island

Bantayan Island

Bantayan Island

 

Guimaras Island, Iloilo

Iloilo kenmerkt zich door zwarte stranden en vaalbruin zand. Er is weinig echt moois te vinden in de buurt van Iloilo, tenzij je één van de vele banka’s naar de overkant neemt naar Guimaras Island. Het is een korte overtocht die je een mooi uitzicht op de stad geeft terwijl het eiland snel dichterbij komt. Het kost een paar pesos om naar de overkant te gaan. En er vertrekken elke paar minuten boten.

Op Guimaras heb je verschillende stranden, varierend van goudgeel zand tot helder wit. Afhankelijk van de kant van het eiland je bezoekt.

Ga eens naar de omgeving van Ave Maria Island en Baras Cave, in dat gebied vind je prachtige witte stranden die niet toeristisch zijn.

Guimaras island

En als je dan zo’n idyllisch strandje aan de overkant ziet tussen die twee rotsen, kun je de locale bevolking vragen om je over te zetten en later weer op te halen. Je hebt dan een prachtig prive strandje als je geluk hebt.

Guimaras stranden

Ben je niet zo’n “off the beaten path”-type kun je ook naar het uitnodigende goudgele strand bij Guisi Lighthouse gaan. Een smalle stripwat drukker strand met goed zwemwater.

Guisi Beach Guimaras

Negros Island

Ook Negros Island kenmerkt zich voornamelijk door zwarte stranden. maar de stromingen in zee doen soms wonderen. Iedereen kent wel de Manjujod Sandbar, vreselijk commercieel, duur en alleen op afspraak te bezoeken. Er zijn mooiere stranden die vrij toegankelijk zijn op dit eiland en zeker een bezoekje waard. Zoals in het zuiden van Negros, de foto die bij het artikel hoort is genomen in de buurt van Andulay in 1 van de vele baaien daar.

Maar ook in Sipalay vind je prachtige niet drukke stranden, sommigen met geweldige resorts en geheel afgesloten van de rest van de wereld.je deelt het strand dan met een klein gezelschap rustzoekers.

Niet veel toeristen reizen naar Sipalay, en alleen het Poblacion Beach en Sugar Beach bieden goed zwemstrand, de prachtige goudgele stranden van Punta Balo zijn minder geschikt om te zwemmen, je moet ver lopen, maar dan kun je prachtig snorkelen. Of je laat je met een boottocht naar een prive baai brengen en geniet een dagje van de illusie van leven op een onbewoond eiland.

Sipalay Sugar beach

Sugar Beach heeft een wat bruinere kwaliteit zand, de naam zegt het al, maar het is eindeloos uitgestrekt en breed. Een prachtig strand om heerlijk te vertoefen. En het zeewater is diep, dus je kunt lekker zwemmen.

Punta Balo Beach

Punta Balo Beach is een besloten baai waar je dus minder goed kunt zwemmen, maar de getijde poeltjes en het minder diepe zwemwater brengen genoeg vertier. Het prachtige gouden zand zorgt voor een warme sfeer.

Mindoro Island

Puerto Galera, Sabang Beach en White beach, wie kent het niet? Als je Filipijnen zegt, is dat wel de plek die de meeste mensen kennen naast Boracay. Speciaal die mensen die van duiken en uitgaan houden. Het is er druk en de stranden stellen in mijn beleving niet heel veel voor. Vooral Sabang Beach is een enorme tegenvaller. Er is weinig strand in Sabang. Als je doorloopt naar Big LaLaguna, verstopt achter 1 van de grote resorts, via een pad langs de kust en door de berg, kom je op een mooi plekje maar het is klein en vol en het strand is vaak weggeslagen door de stormen. En het ligt er vol boten. Toch is het wel een beozekje waard. Al is het maar om even te snorkelen.

Big La Laguna Puerto Galera

Wil je in die omgeving mooi strand wat stil is en met goed zwemwater? ga dan naar Aninuan Beach

Het is een wijdts uitgestrekt strand met grijswit zand, omsloten door bergen en is stil. Het is wat lastig te vinden, maar als je goed oplet is er een afslag, en een pad, en dan strekt het strand zich voor je uit, geen verkopers, geen winkels, dus neem je eigen spullen mee.

Annual Beach Mindoro

Annual Beach Mindoro Island

Siquijor Island

Siquijor Island is mijn thuis geweest voor vele maanden, en ik vond het, voor het toerisme toesloeg een prachtige plek, het had de relaxte sfeer van een dromerig eiland, plattelandsleven en kleinschaligheid. Dat is wel verandert de laatste jaren. Toch heeft Siquijor naast Paliton Beach nog steeds mooie plekjes. zoals het prachtig witte strand bij Tori’s Paradise of het onbekende strand vlak bij het Japanse resort net buiten Siquijor stad. Het water is Siquijor is van een super heldere kwaliteit. Hoewel het eiland sommige maanden te lijden heeft van veel losdrijvend zeegras is er altijd wel een kant waar een schoon strand op je wacht.

De stranden in Siquijor bieden niet altijd diep water om in te zwemmen. Soms moet je wat verder het water inlopen voor je een frisse duik kunt nemen.

kagusuan beach, siquijor, Philippines

 

Het Leaving Holland YouTube kanaal toont je nog veel meer prachtige stranden in de Filipijnen

Op mijn Youtubekanaal kun je per eiland de mooiste stranden bekijken

Maar er is ook een playlist die alleen maar stranden laat zien en vaak ook hoe je er komt

Ik mis Boracay, Bohol, Palawan en Cebu in je lijstje

Het klopt dat je Boracay, Palawan en Bohol, en zeker ook Cebu mist in mijn rijtje. Ik wilde die stranden niet noemen. Iedereen kent ze, en eerlijk gezegd, hoewel prachtig, veel te druk en te ontwikkeld voor mij. Hoewel Palawan nog wel ongerepte stranden biedt, zijn er lange rijen met wachtende boten. De foto’s die je ziet van mensen alleen op het strand zijn met moeite gemaakt. Je bent er door het massatoerisme zelden alleen.

Hetzelfde geldt voor Boracay wat met zijn prachtige witte zandstrand een geweldige locatie is, maar het is er druk en vol en je wordt er constant lastig gevallen door verkopers. Het enige moment van de dag dat het strand redelijk rustig is is net na zonsopgang, rond 5-6 uur. Daarna wordthet so vol dat je soms over de hoofden kunt lopen, ook nu nog, na de grote renovatie van Boracay in 2018-2019

Op Bohol zijn de mooiste stranden eigendom van grote dure resorts. Tenzij je naar het idylische Anda gaat. Hoewel daar het massa toerisme ook oprukt. En ik ben niet zo’n fan van een restje gratis strand, of aangeharkt ongastvrij strand omdat ik geen betalende gast ben.

Boracay Beach

Voor wat betret Cebu, er zijn mooie stranden op Cebu Island, mits bereikbaar. In de Filipijnen kunnen resorts stranden afsluiten voor publiek. Je moet dan vaak een dagprijs betalen als entree om het strand te mogen gebruiken. Ik ben altijd op zoek geweest naar die stranden die vrij toegankelijk waren en ongerept (niet vervuild).

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!