Wonen in Mexico

Elektriciteit in Mexico versus Elektriciteit in Nederland

De energiemarkt in Mexico is nog in eigendom van de Staat. CFE is samen met Pemex de grootste maatschappij van het land. En hoewel benzine ook wel onder andere merknamen verkocht wordt, wordt het vaak ingekocht bij Pemex. Voor Elektriciiteit is er alleen CFE. Dit artikel gaat over de stroomvoorziening in Mexico en hoe deze verschilt van de Nederlandse.

Comisiôn Federal de Elctricidad, Oftewel CFE is de enigste elektriciteitsmaatschappij die Mexico kent. De maatschappij is eigendom van de Federale Overheid. En hoewel Canada en vooral de VS constant lopen te dreinen voor een liberalisering van de energiemarkt in Mexico omdat ze er voet aan de grond willen krijgen, blijft de muur vanaf deze kant gesloten, zoals hij ook gesloten blijft vanaf de andere kant voor alle migranten zeg maar. Potdicht zit hij. Althans, onder AMLO, hoe dat na de volgende presidentsverkiezingen in 2024 gaat moeten we afwachten.

Stroom is goedkoop in Mexico, hoewel de Mexicaan daar anders over denkt. Maar met een prijs van omgerekend, 9 eurocent per KWh ligt het ver onder de 32 cent van Nederland. Ook het vastrecht en andere bijkomende kosten zijn een stuk lager.

Gemiddeld betaald een Mexicaans huishouden ongeveer 550 peso (29 euro) per 2 maanden aan CFE. Die informatie komt van de website van Statistica. Of het correct is weet ik niet. Ik weet wel dat veel buitenlanders 2x of zelfs 3 en 4x zoveel betalen omdat ze de heel dag de aircon aanhebben in alle vertrekken van het huis.

Hoe verschilt een contract met CFE met een contract in Nederland?

Ik maak een lijstje:

 • Je hebt niet echt een contract, je hebt een aansluiting en daar betaal je voor
 • Je betaald de werkelijke kosten per 2 maanden, dat betekent dat elke 2 maanden de meter uitgelezen wordt, door een meteropnemer of via een digitale meter automatisch door CFE
 • Daar ontvang je een rekening over die je betaald
 • Je meter zit nooit in je huis, maar altijd op straat en is toegankelijk voor de meteropnemer. Naast die meter zit ook je hoofdschakelaar, en nee, niemand loopt daar mee te kutten, dat is geen ding in Mexico.
 • Op de rekening kun je zien hoe je stroomverbruik is, zit je in groen, dat zit je goed, zit je in oranje dan moet je oppassen en zit je in rood dan kun je het straf-tarief verwachten DAC. ( lees meer over Tarifa DAC: Je stroomrekening in Mexico en je Airbnb Host)
 • Je betaald online op de website van CFE, of bij de betaalpunten zoals OXXO, de Supermarkt of elk willekeurig ander erkend betaalpunt, of bij de automaten van CFE of op kantoor van CFE. Die keuze is aan jou.
 • Je kunt sinds een paar jaar ook automatisch betalen, en via de APP van CFE op je telefoon, daarover verderop in dit artikel meer.
 • Elke Mexicaan krijgt overheidssteun, onder deze overheid, of dat met de volgende president ook zo is valt te bezien. Maar de korting kan oplopen tot 68% en is afhankelijk van je tariefgroep die weer afhankelijk is van hoe heet de heetste dagen in jouw stad/staat zijn. Je hebt tariefgroepen 1 t/m 1F. Voor Merida bijvoorbeeld zit je in tariefgroep 1D. De korting geldt niet overal voor het hele jaar, in de winter kan in sommige staten de korting lager zijn.
 • Als je je rekening niet op tijd betaald kun je afgesloten worden, hoewel hier wel een tijdje overheen gaat voor dit gebeurd, de humanistische inslag van de overheid voorkomt vanwege de hoge armoede in dit land afsluiting van elektra en beseft dat mensen soms een maandje te laat betalen.
 • De aansluiting kan op naam van iemand anders staan, bijvoorbeeld de huiseigenaar als je een huis huurt, terwijl weer iemand anders de rekening kan betalen. het is niet ongebruikelijk dat 1 rijk familielid, de aansluitingen van alle andere familie aan zijn account toevoegt en deze betaald. Sommige mensen hebben wel 10 aansluitingen in hun account staan.
 • Je meterkast ziet er een stuk simpeler uit dan in Nederland. De aardlek schakelaar is meestal buiten bij de meter en eigendom van CFE

Je leest wel, dat gaat dus heel anders, je hebt geen voorschot, en geen eindafrekening, en eigenlijk is de rekening of de aansluiting niet persoonlijk zoals in Nederland maar gebonden aan het huis, en wie de rekening betaald zal CFE een worst wezen, als hij maar betaald wordt.

Je verbruik t.o.v. Nederland

Stroom is hier 110 volt, en je hebt Amerikaanse stekkers en wandcontactdozen. Je Nederlandse koelkast zal hier niet goed functioneren, als hij het überhaupt al doet zonder omvormer. 220 Volt is niet verkrijgbaar in Mexico. Wel 240 volt, maar dat heet hier Industriele stroom.

Je stroomverbruik zal hier hoger liggen omdat apparatuur op 110Volt minder efficiënt is. Bijvoorbeeld een koelkast, verbruik op 110 Volt gemiddeld 660KWh per jaar en op 220Volt 310 KWh per jaar. En een wasmachine zal gemiddeld de helft meer KWh per jaar verbruiken in vergelijk met het stroomverbruik in Nederland.

Disclaimer: Deze informatie heb ik van het internet geplukt en aangezien ik geen elektricien ben neem ik geen verantwoordelijkheid voor de info.

Nog meer verschillen

Stroom is hier niet vanzelfsprekend. Tijdens regen kan stroom zomaar uitvallen, of tijdens de storm, maar ook omdat er een te hoge vrachtwagen door de straat reed die een kabel lostrekt of een tak van de boom voor schade zorgt. Maar in een land wat gewend is aan bovengrondse kabels zijn ze meestal supersnel met het oplossen.

Overcapaciteit is een ander verhaal, daarvoor moet soms nieuwe infra aangelegd worden of een hele centrale bijgebouwd worden. Ook dat gaat in Mexico razendsnel als ze willen en binnen een jaar kan dat opgelost zijn. Maar in dat jaar is het wel afzien. Zo las ik in de krant dan in Merida, waar ik momenteel een huis huur, verschillende wijken in de zomermaanden regelmatig wekenlang stroomuitval hebben (gehad) omdat het stroomnet het niet aankon. Maar in Cancun, Playa del Carmen en La Paz, waar ik lang genoeg verbleef om daar een mening over te hebben, heb ik daar nooit iets van gemerkt.

Als de stroom al uitviel door een orkaan ofzo dan was dat binnen een paar uur, max 24 uur weer herstelt.

Stroomvoorziening buitens huis is ook iets, in veel winkels, restaurants en hotels is de voorziening prima en kun je zelfs tijdens het remote werken of je lunchpauze je apparatuur gratis opladen. En soms zelfs in parken waar het niet ongebruikelijk is om op bomen gewone stopcontacten te vinden.

Oplaadpunten voor elektrische auto’s zijn er wel, maar die zijn schaars en vaak bij de dealer. In Merida zou ik er niet eens 1 weten, anders dan bij de Totyota Dealer langs de rondweg. In La Paz kun je bij een Chedraui buiten de stad opladen op het parkeerterrein, en in Playa del Carmen zit een laadpaal op Avenida 10 weet ik zo uit mijn hoofd. Maar er zijn hier relatief weinig elektrische auto’s. Sommige hotels hebben wel laadpunten, maar het is meer uitzondering dan regel.

Het grootste stuwmeer van Mexico

Mexico en schone stroom

Mexico heeft voornamelijk diesel- en gascentrales, dat is niet vreemd aangezien Pemex, ook van de overheid, een oliemaatschappij is met heel veel raffinaderijen. Maar ook Mexico doet mee aan schone stroom. En er wordt stroom opgewekt waar men kan om het energienet aan te vullen of groener te maken.

Zo liggen hier standaard op alle overdekte parkeerplaatsen en daken van de grote winkelcentra, ziekenhuizen en overheidsgebouwen zonnepanelen. En zijn er enorme zonne-farms in de woestijnen van bijvoorbeeld Baja California Sur, waar je eindeloze vlaktes met panelen vindt.

Er zijn mega grote windmolenparken in Oaxaca en langs de kust met de Stille Oceaan en de Zee van Cortez. Ik herinner me een motorrit waar we er dwars doorheen reden en er leek geen einde te komen aan de sloom ronddraaiende reuzen in de winderige vallei.

En Mexico heeft waterkrachtcentrales, 1 van de grootste stuwmeren van de wereld, ligt in Mexico, het water wordt het hele jaar rondgepompt van laag naar hoog zodat er altijd genoeg water is om de turbines aan te drijven.

En verder zijn er nog een paar warmtekracht centrales waarbij aardwarmte gebruikt wordt en heetwaterbronnen om op die manier energie op te wekken.

Betaalautomaat CFE

Je stroomrekening betalen in Mexico

Zoals ik al schreef, er zijn een aantal manieren om je stroomrekening te betalen.

De ouderwetse manier

Lekker in de ellenlange rij bij het CFE clienten contact punt, waar je naar toe moet met je papieren rekening die je meestal in ergens rond de plek waar de meter zit ergens tussengestoken vindt. Daar wordt de QR code gescand en dan kun je contant betalen

Bij betaalpunten van derden

De op 1 na meest gebruikte manier is om het bij de bank, Oxxo, de supermarkt of een andere convenient store te betalen, ook daar wordt je QR code gescand en betaal je meestal contant. Soms mag je pinnen. De kosten hiervoor zijn 10 -15 peso per transactie. Betaal je bij de Bienestar punten als deelnemer aan het Bienestar programma dan betaal je geen extra transactieskosten.

Bij de betaalautomaat van CFE

Als jouw stad of dorp een betaalautomaat van CFE hebt is dat de snelste en meest eenvoudige menaier van betalen waarbij je zelf nog alle zeggenschap houdt over je betaling en je geld. Je typt je aansluitingsnummer in of scant de QR code, en dan verschijnt automatisch de laatst openstaande rekening in beeld en ga je naar het betaalscherm. Het meest eenvoudige is om te pinnen, maar sommige automaten accepteren ook contant geld. Let wel: ze geven geen geld terug. Het teveel betaalde bedrag wordt als positief saldo op je rekening gezet en de volgende maand verrekend.

Betalen via je eigen online bankieren app

Deze is lastig, want je kunt niet zomaar geld overmaken naar CFE, wat je wel kunt doen is via een autotmatische overboekeing, (Domiciliado) elke maand een vast bedrag op je rekening bij CFE storten. CFE verrekend dan de rekening met dat saldo. Je kunt er ook voor kiezen dat CFE het werkelijke bedrag mag afschrijven, maar het stopzetten van deze automatische betaling is lastig.

Betalen via de App van CFE Contigo of Mi Espacio op de CFE Website

Je kunt ook via je debit card in de app van CFE Contigo betalen, let wel, deze app is niet beschikbaar in de Playstore als je een Nederlands account hebt. En zet je je account over naar een Mexicaans account ben je net als in de App store van Apple, al je aankopen kwijt. OOk zit de App van CFE COntigo vol bugs en is hij uiterst onbetrouwbaar. Hij scoort niet zo hoog in de app store.

Via Mi Espacio in de persoonlijke webomgeving van je dashboard bij CFE is de laatste optie en ik keur hem af. HIj is traag, omslachtig en uiterst onbetrouwbaar. Je moet door heel veel schermen heen, en de ontvangende bank BBVA heeft vaak foutmeldingen of is offlne. Daarbij, in de drang om wanbetalers terug te dringen maakt CFE gebruik van deze optie om je betaling automatisch te maken ook al kies jij NIET voor die optie in alle menu’s waar je doorheen moet. Ik kies elke keer bewust niet voor de automatische betalingsoptie en toch zit ik nu met een automatische betaling volgens mijn dashboard, en stopzetten is een ingewikkeld drama. (wordt vervolgt)

Tot slot

Je leest wel, een heel ander systeem dan in Nederland, en stukken voordeliger. Het is 1 van de goedkoopste producten in Mexico, maar we vragen ons wel allemaal af hoe lang het zo blijft. De afgelopen jaren zijn al wat prijsstijgingen doorgevoerd, en ging het KWh tarief van 7 eurocent naar 9 eurocent in 3 jaar tijd, maar het is nog altijd spotgoedkoop.

Maar het is ook een heel andere manier van zakendoen, met de tweemaandelijkse betaling naar werkelijk verbruik, en de financiële ondersteuning van de overheid voor staten waar het super heet kan worden. En de coulante houding t.o.v. wanbetalers.

Eigenlijk is het enigste nadeel dat het een beetje een onbetrouwbare dienstverlening kan zijn, en al je wilt terugleveren aan het stroomnet hier niet echt welwillend op gereageert wordt, het kan wel, maar heeft geen prioriteit. O ja, en tot slot, als je geen stroom afneemt maar wel een aansluiting hebt betaal je elke 2 maanden het basis tarief van 50 pesos.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!