Wonen in Mexico

Nadelen van wonen in Mexico

Nadelen van wonen in Mexico, tja, dat is en blijft een lastige, net als de voordelen van wonen in Mexico. Want wat voor mij een nadeel is vind jij misschien wel helemaal niet erg, en andersom met de voordelen, als ik iets een voordeel vind, vind jij dat misschien juist wel een nadeel.

Toch ga ik proberen een lijstje te maken met nadelen van wonen in Mexico. En dat doe ik op basis van verwachtingen van mijn klanten die ze uitspreken als ze naar Mexico willen verhuizen. En waar ik dan soms een beetje om moet lachen, omdat die verwachtingen veelal veel te Westers zijn voor Mexico.

Ik maak een lijstje:

  • Het eten lijkt niks op wat jij denkt te weten wat Mexicaans eten is, wat men hier eet is Mexicaans en wat Mexicaanse restaurants in Nederland serveren, of Knorr wereldmaaltijden jouw voorschotelt is Tex-Mex, en dat is Texaans eten uit de USA. Jaja, de margaritas en tequila zijn er, maar geen knapperige taco schelpen, geen dik goed gevulde burritos met gevarieerde vulling en de Mexicaanse nopales lijkt echt niet op wat je in Nederland krijgt.
  • De huizen zijn simpel qua constructie en erg gehorig. In Nederland kunnen we bouwen, alles waterpas, dubbel-steens muren, dubbel glas enz. In Mexico heb je vaak niet eens warm water in de keuken en je kunt alles wat je buren uitspoken horen. De meeste huizen zijn van is betonbouw, en gebouwd met hollow blocks, zonder ankerloze spouwmuren. En alles is schots en scheef.
  • Niet alles is altijd maar beschikbaar. In Nederland liggen de winkels afgeladen met producten en alles is altijd het hele jaar te koop. In Mexico is dat niet zo, de keuze voor electronica bijvoorbeeld is heel erg beperkt en het is heel duur, en ook in de supermarkten zijn sommige producten soms wekenlang niet verkrijgbaar. Mexico is qua verse producten nog een seizoensland.
  • De wegen zijn slecht, hoewel niet alle wegen, maar je moet constant opletten voor diepe kuilen, en los materiaal op de weg, en dan heb je nog de Topes, de Mexicaanse verkeersdrempel, soms wordt je daar echt knettergek van zoveel zijn er.
  • Het is niet overal warm in Mexico, er zijn gebieden waar het ronduit koud is. Dus kijk goed op de kaart in welke klimaatzone van Mexico je wilt gaan wonen. De meeste mensen denken dat het overal in Mexico lekker warm is. Helaas! (Lees ook: De beste tijd van het jaar voor La Paz, Baja California Sur)
  • Mexico is een land van fooien en dat wordt soms ernstig uitgebuit. Je moet altijd je rekening controleren om te zien of je fooi niet ook al bij de rekening is opgeteld. En opletten of je niet de gringo-prijs hebt betaald voor service en producten.
  • Als jij naar Mexico komt gaat de Mexicaan er automatisch vanuit dat je een gringo (een Amerikaan) bent, of een Canadees. En daar hoort een prijskaartje bij, want die mensen smijten met dollars en vinden Mexico heel goedkoop. Als Nederlander zul je ontdekken dat Mexico niet op elk gebied goedkoop is. (Lees ook: de kosten van levensonderhoud in Mexico)
  • Rijen, er lijken overal rijen te staan, bij de bank, bij de overheid, bij het ziekenhuis, bij de elektra en water maatschappij, bij de telefoonmaatschappij en de klantenservice. Je staat in Mexico heel veel in de rij. Wen er maar aan, soms is de rij zo lang dat ze mensen om 12 uur naar huis sturen en dan mag je de volgende dag nog een keer proberen.
  • Privacy is hier geen ding, je gegevens liggen open en bloot op stapels en tafels, en je telefoonnummer wordt gewoon verkocht aan call centra, daarbij roepen mensen gevoelige informatie gewoon door de wachtruimte heen, dus je hebt weinig privacy-rechten hier.
  • De enorme verschillen tussen arm en rijk, zowel in mensen als in Staten. Als je wegraakt van de veilige beschutte, en een perfectie pretenderende toeristen gebieden, dan kom je in gebieden waar armoede op de gezichten te lezen staat, blote voeten kinderen rondlopen en ouderen bedelen. De rijken wonen ver weg veilig achter hoge muren, en hoewel de Mexicanen heel humaan en meelevend zijn naar armere mensen, negeren ze het ook een beetje want zo is het land nu eenmaal.

Maar zoals ik al zei: Dit zijn dingen die ik een nadeel vind en die ik denk dat wel de kop opsteken bij mijn klanten als ik naar hun verwachtingen luister. Er zijn veel vooroordelen over Mexico, bijvoorbeeld over hoe goedkoop het hier is, en over onveiligheid (lees ook: Wat doe je als de politie je aanhoudt in Mexico). En omdat veel mensen met een emigratie hun dromen willen realiseren is het goed om je goed in te lezen over een land of te praten met iemand die daar woont en daar al je vragen aan te stellen.

Wil jij goed voorbereid emigreren naar Mexico? Dan is dit pakket iets voor jou!

Alles wat je nodig hebt voor je vertrek naar Mexico en om te settlen en alles netjes op orde te hebben in Mexico.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.