Emigreren

Tips om je thuis te voelen in je nieuwe land

Je grote avontuur begint! Je gaat verhuizen naar het buitenland. Hoe gaaf is dat? Eindelijk is die dag aangebroken en verlaat je alles wat je vertrouwd is om in het buitenland een nieuw leven op te starten. Je zit boordevol plannen en het is superspannend allemaal.

Misschien ga je voor het eerst naar een land waar je nog nooit geweest bent, misschien weet je al van vakanties of eerdere bezoeken hoe fijn je het kunt krijgen in je nieuwe woonland. Eindelijk kun je je dat gevoel permament gaan toeeigenen.

Maar hoe doe je dat op een slimme manier?

Thuis is de meest belangrijke plaats in ons leven; het bevordert onze fysieke en mentale gezondheid (Gifford, 2007).

Als je je ergens niet thuis voelt kun je meer stress ervaren. En dat heeft invloed op je humeur, en uiteindelijk op je fysieke en mentale gezondheid. Een huis waar je je thuis voelt is als je gaat emigreren heel belangrijk.

Elke keer als ik ergens aankom en een huis huur voor bepaalde tijd, moet dat huis “goed voelen”, inmiddels is dat een lijstje geworden met zaken die de ‘goede gevoelens’ doen ontstaan. Ik heb dus een lijstje met criteria voor mijn woonplek. Dat heeft te maken met zelfkennis.

Goede voorbereiding is het halve werk.

Dat klinkt lekker saai en behoudend, maar het is wel waar. Als je je goed voorbereid kom je niet voor nare verrassingen te staan. Omdat je iets bent vergeten in Nederland bijvoorbeeld. Of omdat je plannen in de ijskast moeten omdat je niet op de hoogte was van de lokale regels. Of omdat je gebrek aan zelfkennis je nu opbreekt. (lees ook: Maak jouw unieke Emigratie Profiel)

Omdat je letterlijk en figuurlijk je weg niet kunt vinden in je nieuwe thuisland.

Je goed voorbereiden doe je met behulp van internet. Je kijkt op Google Streetview, Google maps, je zoekt op sociale media naar de leukste winkels, plekjes, scholen, enrestaurantjes zodat je straks al het gevoel hebt dat je een beetje “thuis komt”

Ga na aankomt op ontdekkingstocht

Niets is leuker dan toerist te zijn in je nieuwe stad en land. Neem daar lekker de tijd voor. De eerste weken zul je toch nog wel in die vakantiesfeer zitten en benut die om te aarden op je nieuwe woonplek. Zoek de leukste supermakrt, het bestte restaurant, bekijk de stad en de omgeving en ondek waar en wanneer er markten zijn bijvoorbeeld.

Je kunt ook je buren vragen waar de beste plekken zijn om bijvoorbeeld in het weekend naar toe te gaan. Vaak is dat een park, het strand of een meer in de buurt wqaar iedereen naar toe trekt. Daar kun je dan lokale bevolking ontmoeten en met je inburgering beginnen.

Maak van je huis een thuis

Neem jij al jes pullen mee uit Nederland? Dan komt er een moment dat de vrachtwagen voor de deur staat en je gaat inrichten. Dan is het gevoel van ’thuis’ al snel bereikt in huis. Maar als je een gemeubileerd huis huurt en bijna niets van thuis meeneemt, is het leuk om jezelf te omringen met dingen waa rje blij van wordt. Een bos bloemen die je ziet in de stad en dan een mooie vaas erbij.

Een fijne mok voor je thee of koffie, of een kussentje of dekentje op de bank, of die comfortabele hangmat tussen de bomen in de tuin.

Focus op het maken van een thuisgevoel, zodat je, als je een ingewikkelde dag buiten de deuer hebt gehad, of last hebt van heimwee je in je huis ene veilige fijne plek hebt.

Leer de taal

We leven in een tijd van vertaal apps en hulpmiddelen om ons verstaanbaar te maken in het buitenland. Maar de taal spreken is toch net even anders. Doe er moeite voor om de lolkale taal te beheersen en probeer alles in die taal te doen, ook al sta je te klunzen als je met eimand praat, leg uit dat je nog leert en dat je de tala wilt begrijpen. Dat levert twee voordelen op:

je krijgt hulp van lokale bevolking die het fijn vindt dat je de taal wilt spreken
je integreert sneller dan wanneer je continue met een vertaalhulp staat te hannessen.

Probeer een sociaal leven op te bouwen

Je kunt na je emigratie, een beetje afhankelijk van je persoonlijkheid en je wensen voor je nieuwe leven keizen voor het leven in een eigen bubbel met minimale vrienden, of je storten in het dagelijks leven in je nieuwe thuisland en een grote vriendegroep opbouwen.

Die keuze is aan jou, maar het is wel fijn als er in ieder geval iemand is in die nieuwe omgeving met wie je kunt praten, die je de weg kan wijzen en die samen met jou op ontdekkingsreis gaat.

Maak kennis met de cultuur

Als jij in het buiteland gaat wonen kom je in een heel nieuwe culturele omgeving. Of je nu naar Belgie gaat of naar Zuid Afrika, de cultuur zal anders zijn dan in Nederland. Probeer je te verdiepen in gewoontes, feestdagen, eten en andere lokale gebruiken zoals omgang met buren en beleefdheden in het openbare leven.

Haast je niet, je hebt alle tijd

Wennen, hoeveel zin je ook hebt in je nieuwe toekomst, duurt even. Er komt een dag dat dat vakantiegevoel wegebt en dan sta je met 2 benen in de klei. Dat is altijd een beetje een ontnuchterende beleving.

Op een dag realiseer je je dat je niet meer naar huis gaat en dat thuis is waar je die dag wakker werd.

Alles wat je dan al gedaan hebt om een thuisbasis te maken die fijn voelt zorgt voor het voorbijtrekken van dat gevoel en het positief aarden in je nieuwe leven.

Je hebt de rest van je toekomst om alles te ontdekken en te wennen. Dat hoef tniet in 1 dag, 1 week of zelfs niet in het eerste jaar. Als je positief blijft en je geluksgevoel weet te behouden dan zit je goed. En je geluksgevoel behouden doe je voornamelijk door dat ’thuis’ te creeren.

Daarom is het ook belangrijk dat jij jezelf goed kent, en dat je weet wat je kunt verwachten als je naar het buitenland vertrekt, dat je na hebt gedacht, in Nederland al over bepaalde dingen die kunnen gaan opspelen, zoals het wegvallen van je vriendenkring en directe familiecontacten. (lees ook: Maak jouw unieke Emigratie Profiel)

Ik zei ooit eens toen ik op de drempel van mijn emigratie stond “All that is me is gone”. Al mijn kennis van werk, bedrijfsleven, sociale structuren, al mijn kennis van overheidsdiensten en hoe dingen werkten in het vertrouwde Nederland, dat was nutteloos geworden in mijn nieuwe toekomst. Omdat geen enkel land hetzelfde is, en je dus met alles wat je in Nederland als vertrouwd ervaarde niet meereist je nieuwe toekomst in.

Wil jij praten over je nieuwe toekomst, of je dromen? Boek dan jouw unieke tijd met mij in.

Emigratieplannen?

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.