Vluchten voor Schulden

Heb ik een paspoort aantekening of signalering?

Hoe weet je of je een paspoort aantekening hebt? En wat is dat nu precies een paspoort aantekening? De term paspoort aantekening is een verouderde term en klinkt een beetje alsof iemand in je paspoort iets schrijft waardoor de douane kan lezen dat je iets doet wat niet mag van de Nederlandse overheid. Zoals vroeger de meester op school iets in je rapport schreef in de trant van: Jantje moet meer geconcentreerd zijn, of: let op met rekenen als je over wilt gaan naar klas 5.

Een paspoort aantekening heet tegenwoordig Paspoort Signalering. En houdt in dat jouw persoonsgegevens zoals namen, geslacht, geboortedatum en eventuele verblijfplaats worden opgenomen in het Register voor Paspoortsignalering.
Zoals iedereen met schulden opgenomen wordt in het BKR (Bureau Krediet Registratie) zo wordt iedereen met een “paspoort aantekening” opgenomen in het Register voor Paspoort Signalering.

Hoe kom je in het Register Paspoort Signalering en wat houdt het in?

Je komt in het register als je

 • 3x in 5 jaar tijd je paspoort bent. kwijtgeraakt
 • je paspoort of ID kaart opzettelijk beschadigd
 • je paspoort of ID kaart gebruikt het voor een frauduleuze handeling, bij voorbeeld de koop of verkoop van een paspoort of uitlenen.
 • je naar het buitenland wilt vluchten om een in Nederland opgelegde straf te ontlopen
 • omdat je door een faillissement een reisverbod hebt gekregen

En dan de allerbelangrijkste voor dit artikel en het onderwerp “vluchten voor Schulden”

 • Als je een publiekrechtelijke schuld hebt, dus een schuld bij de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld DUO., de Belastingdienst, een gemeente, Zorginstituut Nederland, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), openstaande boetes enz.

Deze paspoort aantekening kan ook opgelegd worden als je al in het buitenland woont en alsnog een schuld opbouwt in Nederland, omdat je bijvoorbeeld je zorgverzekering niet goed hebt beëindigd. (bekijk ook: Emigreren, het afronden van Nederland)

Een opname in het Register voor Paspoortsignalering houdt in dat je paspoort ongeldig wordt, ingenomen wordt, of dat er een verbod geldt om jou van een nieuw paspoort te voorzien.

Dus naar een ambassade gaan voor de verlenging van je paspoort en dan geen nieuw paspoort krijgen. De gevolgen zijn dan desastreus, want je bent dan in 1x je legale status in je nieuwe woonland kwijt. Met alle gevolgen van dien.

Je hebt dan, als je paspoort vernieuwing geweigerd wordt 2 weken de tijd om een verzoek in te dien om toch een paspoort te krijgen. Maar je moet dan wel uitleggen waarom eht voor jou heel belangrijk is zo’n reisdocument te bezitten. Je kunt dan soms een beperkt paspoort krijgen wat je status in het land waar je verblijft weer legaal maakt. Maar je kunt dan nog steeds niet reizen. Er zal een aflossingsregeling met je getroffen worden voor je openstaande schuld en pas als de signalering in het RPS is opgeheven (elke 2 jaar wordt gecontroleerd of je schuld ingelost is) kun je een nieuw paspoort of een nieuwe ID kaart aanvragen.

Tegen opname in het RPS kun je geen bezwaar maken.

Organisaties die jou kunnen laten opnemen in dit register zijn o.a.

 • Gemeenten
 • De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
 • Het Openbaar Ministerie
 • Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
 • De Belastingdienst
 • Een Rechter-commissaris
 • Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) (alimentatie)
 • De (Gemeentelijke) sociale dienst
 • De Minister van Buitenlandse Zaken
 • Het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Afgezien van die laatste, kan alleen een bevoegd persoon, bijvoorbeeld een bevoegd ambtenaar, de Burgemeester of een Goeverneur je paspoort laten innemen of ongeldig verklaren. Dat klinkt heel formeel, maar in de praktijk is het niet meer dan een onderbouwt advies van een ambtenaar met eventueel een brief gericht aan de paspoorthouder,  in de postmap van de Burgemeester die dat aftekent (of niet).

Hoe weet ik of ik opgenomen ben in het Register Paspoort Signalering (RPS)

Soms weet je dat je opgenomen bent in dit Register, als het met een gerechtelijk bevel gebeurd bijvoorbeeld bije en faillissement, of bij een door de rechtbank opgelegde straf.

En soms wordt je paspoort direct ingevorderd als je al een paspoort of ID kaart bezit. Je krijgt in de meeste gevallen een kennisgevingsbrief met het verzoek je paspoort of ID kaart in te leveren.

Je kunt informeren bij de instantie waar je een schuld hebt of zij je hebben opgenomen in het RPS, of bij je gemeente navragen of je er in opgenomen bent.

Maar ik weet niet hoe jij deze informatie leest, ik lees dan: Maar waarom wil je dat weten? Omdat je Nederland wilt verlaten en schulden hebt bij de overheid? Dan zou een doortastende medewerker alsnog kunnen besluiten zo’n registratie aan te vragen.

Meestal ontdek je het pas als het te laat is, als je bij een grensovergang geweigerd wordt bijvoorbeeld, of als je geen paspoort (of ID Kaart) kunt aanvragen bij de Gemeente of kunt verlengen in het Buitenland.

Soms geldt je reisverbod alleen voor buiten het Schengen gebied en kun je nog wel in Europa reizen ook al ben je opgenomen in het RPS. Je krijgt dan een tijdelijke ID kaart of paspoort met beperkingen.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

 

De bronnen die ik gebruikt heb voor dit onderwerp zijn:

Rijksoverheid: Wanneer wordt mijn paspoort ongeldig 

Rijksoverheid: Wat houdt opname in het RPS in

Wetten: de Paspoortwet Artikel 18

Rijksoverheid: Register Paspoort Signalering

Darnaast heb ik gebruik gemaakt van mijn kennis  over en mijn praktijkervaring met en binnen de rijksoverheid.
Disclaimer: in geen enkel geval is dit artikel bedoelt om aan te zetten tot crimineelgedrag, Het artikel is puur informatief, de samensteller en schrijfer van dit artikel is nergens en nooit aansprakelijk voor eventuele uitkomsten of  eventuele schade die door de lezer of welke andere instantie, overheid of rechtspersoon geleden zijn.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.