Wonen in Mexico

Vragen over Zorgverzekering in Mexico

Weggaan uit Nederland en weggaan uit Europa betekent ook afscheid nemen van het Nederlandse zorgstelsel en de daarbij behorende wettelijk verplichte zorgverzekering. Maar hoe gaat dat dan in Mexico, vragen veel klanten aan mij in onze chat gesprekken.

Op de schaal van wereldlanden valt Mexico volgens het Westen nog steeds in de categorie “ontwikkelingslanden”. En voor veel Europese instanties zoals banken en overheden ook in de categorie “Risicolanden”. En dan gaat het niet alleen om geweld, corruptie of drugs, maar ook om naar hun standaarden brakkige gezondheidszorg.

cataract surgery experience

Mexico heeft mij laten zien dat gezondheidszorg hier goed geregeld is

Toch moet ik zeggen dat ik tijdens de pandemie in Mexico was en een land zag wat doelgericht te werk ging, duidelijk communiceerde en heldere cijfers presenteerde en ik precies wist waar ik aan toe was en hoe het toeging in het land. Ik zag de in no time opgerichte noodziekenhuizen, de inzet van het leger en de enorme inentingscampagne tijdens mijn motorreis door Mexico en ik was diep on der de indruk.

Hoewel de wereld Mexico vaak veroordeelde over zijn aanpak, week de overheid niet van zijn standpunt en werkte gezamenlijk met alle staten en overheidsdiensten naar serie einddoelen. En die zijn inmiddels bereikt:

 • Een eigen vaccin in ontwikkeling en bijna afgerond
 • Ziekenhuizen die ingericht zijn op eventuele uitbraken ind e toekomst
 • Voldoende personeel wat getraind is om een eventuele toekomstige uitbraak het hoofd te bieden
 • Onderzoekscentra waar Covid en de gevolgen van besmettingen op de lange termijn onderzicht worden en nieuwe
 • varianten in de gaten gehouden worden
 • Opname van Covid in het jaarlijkse monitoringsprogramma voor uitbraken van besmettelijke ziektes
 • Opname van Covid inentingscampagnes in het jaarlijks programma, voor kwetsbare groepen

En een ge-update plan van aanpak voor pandemieën in de toekomst.

Mexico COVID19

De wereld uit altijd veel kritiek op Mexico en ook Mexicanen lijken chronisch ontevreden

Er is veel kritiek en veel gemopper over gezondheisdzorg in Mexico, maar het is ook een groot land, en niet iedereen is het, net als in Nederland eens met de aanpak van de overheid. Ik was bijvoorbeeld blij met de COVID aanpak, ik vond hem duidelijk, doelgericht en vooral transparant. En ook hier geldt, je kunt alles in twijfel trekken, maar sommige dingen heb ik in de uitvoering met eigen ogen gezien en het was machtig indrukwekkend.

Wat ik ook zag is dat bijna elk dorp, hoe afgelegen ook, wel een kliniek heeft, soms piepklein, maar ze waren er, en als ze er niet zijn, zijn er rijdende klinieken die regelmatig langskomen met een arts, tandarts en kinderarts, of verloskundige.
Een soort Nederlandse Schooltandarts bus zeg maar (Wie kent hem niet!) maar dan anders.

Toch is er veel onvrede en gaan er veel verhalen rond over wanprestaties van artsen en ziekenhuizen. Maar dat zijn wel “oude” verhalen. Onder de huidige president die kortweg AMLO genoemd wordt, heeft de gezondheidszorg een metamorfose ondergaan en een forse impuls gekregen.

Moderne ziekenhuizen zijn gebouwd en onderzoekscentra, en het gezondheidszorg systeem (Bienestar) is volledig vernieuwd.

Maar het is een groot land, met 32 autonome Staten en heel veel corruptie op verschillende niveau’s, dus soms komen spullen niet op de plek waar ze voor bestemd zijn.

Het leger wordt heel vaak ingezet voor bewaakte transporten van medische goederen.

laboratorium onderzoek mexico kosten

Medische Toerisme

Mexico ken ook een massale Medische Toeristen instroom vanuit de VS. En dat is neit voor niets. Gezondheidszorg is hier redelijk goed betaalbaar en Mexico heeft vele specialismen waar ze in uitblinken en dan vooral als het gaat om cosmetische ingrepen en het vervangen van lichaamsdelen zoals heupen, knieën, en tanden en kiezen en het behandelen van oogziektes.

Je boekt dan een operatie inclusief hotel en nazorg in een pakketaanbieding. Vooral Amerikanen zijn hier dol op omdat de zorg in vergelijk met de USA hier veel goedkoper is.

Ikzelf heb ik 2019 gebruik gemaakt van de optie om mijn beginnende staar te laten behandelen in een privé kliniek. En dat ging met de meest moderne apparatuur en hoogstaande kwaliteit producten en zorg. (lees ook: Staaroperatie in Mexico, mijn ervaring)

Hoe zit dat met jouw gezondheidszorg als je in Mexico gaat wonen?

Veel aspirant emigranten naar Mexico vragen zich af hoe dat nu zit met gezondheidszorg en hoe je je in Mexico verzekerd voor ziektekosten. En wat het kost.

Mexico kent niet zoals Nederland 1 systeem, er zijn heel veel systemen, soms heel basic en andere heel duur en exclusief.

Voor welk systeem jij in aanmerking komt hangt af van

 • hoeveel geld je wilt besteden
 • in welk ziekenhuis je behandeld wilt worden, Mexicaans of Amerikaans
 • hoeveel risico je wilt lopen en wat je precies wilt verzekeren
 • of je hier voor een werkgever werkt
 • waar je woont

Hoewel alle vormen van betaalde en onbetaalde zorg in alle Staten van Mexico beschikbaar zijn is niet alles altijd voor buitenlandse inwoners toegankelijk.

Hoe dat precies zit leg ik uit in het compelte handboek: Wonen in Mexico

Naast gezondheidszorg behandelt het boek ook onderwerpen als:

 • hoe je huisvesting vindt
 • waar je op moet letten als je een huis huur tof koopt
 • aansluiting van elektra en water, internet, TV en telefoon
 • verzekeringen en bankzaken
 • boodschappen doen en uitgaan
 • een voertuig kopen en registreren
 • je rijbewijs en belasting
 • alle rechten en plichten die je als resident hebt t.a.v. je verblijf
 • cultuur en omgangsnormen
 • de Mexicaanse keuken en feestdagen
 • onderwijs

En dus uitleg over de gratis gezondheidszorg en de betaalde gezondheidszorg, en over Dr. Similaris en ISSTE, over IMMS en INSABI, over Amerimed, laboratoria, en de tandarts, de overeenkomsten en verschillen en of jij er voor in aanmerking komt.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!