Emigreren,  Filipijnen,  Wonen in Mexico

Welk land is veilig om te wonen?

Wat ik veel hoor als ik vertel dat ik in Mexico woon is dat dat een heel gevaarlijk land is. En natuurlijk ben ik niet dom en ken ik de krantenberichten over het geweld in Mexico. Maar ik heb ruim 24.000km op de motor dwars door dit land gereisd, ook door gebieden waar nauwelijks blanken kwamen en ik heb weinig van het geweld gemerkt. Ik denk dat veiligheid ook een een beleving is. En niet alleen een statistiek. 

Momenteel is het best onrustig in de bij Nederland zo populaire vakantie-steden Cancun, Playa del Carmen en Tulum. En ik zit inmiddels ver van die gebieden, maar ik lees het in de kranten. Ik weet ook dat hoewel er schietincidenten zijn, dit meestal niet gericht is op toeristen. Omdat de toerist de afzetmarkt van de kartels is. En die houden hun eigen markt liever in goede vorm. Het geweld is vooral onderling, tussen kartels die strijden om de macht nu het toerisme weer op volle sterkte raakt en er veel te verdienen valt in die toeristen gebieden. En geweld wat te maken heeft met afpersing van bedrijven. Mexicanen onderling dus vaak. Maar meestal drugs gerelateerd.

De vraag die ik veel krijg, en ook de zoekopdrachten van mensen die willen emigreren gaat over veiligheid. Naast de zoekopdrachten of een land goedkoop is om te gaan wonen is veiligheid dus 1 van de belangrijke factoren voor emigratieplannen. (lees ook: Wat is een goedkoop land om te wonen?)

Wat is een veilig land om te wonen is de meest lastige vraag om te beantwoorden

Jarenlang werkte ik in Nederland in de stedelijke vernieuwing. En bij het opnieuw inrichten van een structuur in een wijk keken we ook altijd naar het veiligheidsaspect. Hoe voelden burgers zich in hun wijk? Wat vonden ze veilige en onveilige gebieden, waarom gingen ze wel door steeg A en nooit door straatje B. We hielden vraaggesprekken en probeerden een emotie in kaart te brengen. Geen makkelijke opgave. Want hoe kun je iemands zijn veiligheidsgevoel vergroten?

De 1 vond hoge struiken een onveilig gevoel geven, de ander achterstallig onderhoud want dat hield in dat de wijk verloederde, een kapotte straatlantaarn, donkere hoekjes, maar ook bewoners onderling vertrouwden elkaar niet altijd. Een bewoner die afweek van het gemiddelde in een wijk gaf al vaak een gevoel van onveiligheid aan de rest.

Dus als het al lastig is om veiligheid te benoemen in een wijk of stadsdeel, hoe kun je dan praten over veiligheid voor een heel land?

Ik denk dat je de vraag over een veilig land om te wonen anders moet stellen

Voordat je vingers de zoekterm intypen zou je even moeten nadenken over wat je nu eigenlijk precies wilt weten. Wat zoek je? Ben je op zoek naar misdaad-cijfers en zoek je een land met de laagste misdaden? Zoek je dan een land met het laagste misdaadcijfer per hoofd inwoner? Of mer vierkante meter? Want ook dat kan enorm uitmaken in de uitkomst. Hoe meer mensen er wonen in een stad, dicht op elkaar hoe vertekender het beeld kan worden voor het hele land.

Kijk maar naar Mexico, er zijn 3 of 4 staten die bol staan van misdaad en geweld. En die vertekenen het beeld voor het hele land en voor de beleving van mensen over het hele land. Zo was het ook in de Filipijnen bijvoorbeeld en zo is het ook in Zuid Afrika en bijvoorbeeld Rio de Janeiro. 1 Stadsdeel vertekent de hele ervaring van veiligheid als je naar misdaadcijfers kijkt.

Als jij googled naar “Wat is een veilig land om te wonen” moet je je dan niet eerst afvragen onder welke omstandigheden jij je veilig zou voelen?

Wat is het dat je zoekt wat je gerust zou stellen over een land?

De vraag over veiligheid heeft meerdere kanten en meerdere uitkomsten afhankelijk van hoe je zoekt

Als jij zoekt op lage misdaadcijfers, of lage misdaadcijfers t.a.v. buitenlandse inwoners in een land, dan zoek je misschien wel de verkeerde gegevens. Als jij zoekt naar hoe het met misdaad gesteld is in jouw wijk of stad waar je wilt gaan wonen kun je vastlopen in verwarring van hoe een aangifte of een incident gerapporteerd moet worden. Zo werkte ik in Nederland in zogenaamde (toentertijd) Vogelaarswijken, niet de meest vrolijke wijken in Nederland zeg maar en die staan bekent om hun problemen, toch waren in sommige wijken de misdaadcijfers laag.

Dat kwam omdat a.) er weinig aangiftebereidheid was en ook omdat b.) de politie niet een eensluidende manier had om aangiften te verwerken. Een aangifte over inbraak, kon ook onder een ander kernwoord opgeslagen worden, afhankelijk van hoe de agent die de aangifte behandelde de zaak interpreteerde. En dat kan in jouw nieuwe woonland zeker het geval zijn. Als je sommige kranten openslaat in Mexico voor Expats staan ze vol geweldsmisdrijven en negativiteit. Dat komt omdat de crawler van zo’n nieuwssite daarop ingesteld is. De leuke projecten, de oplossingen, de overheidsinzet, daar lees je dan weinig over en je denkt dat dat je nieuwe woonland 1 groot wilde westen is bijvoorbeeld zonder enige aanpak van de overheid.

Eigenlijk moet je de vraag over een veilig land bij jezelf leggen. Wat heb jij nodig om je veilig te voelen en kun je die maatregelen treffen in jouw nieuwe woonomgeving.

Want veiligheidsgevoel is heel persoonlijk en vooral een emotionele beleving, de 1 voelt zich niet veilig als er ontbrekende straatverlichting is en hoog struikgewas in een wijk, de ander voelt zich prima op de meest gevaarlijke plekken van de aarde, zoals de achterwijken van Rio de Janeiro bijvoorbeeld.

Sommige expats en emigranten bouwen hoge muren om hun huizen met prikkeldraad erop of stroomdraden, en stampen het hele gebied rond hun huis vol met camera’s. Anderen wonen gewoon tussen de mensen, wel achter een hek, maar open in het zicht van de lokale bevolking. En ik? Ik deed op het eiland Siquijor niet eens de deur van mijn afgelegen huis op slot in de nacht. Er was daar niemand, en de lokale bevolking was bang voor de WakWak geesten in dat gebied, die kwamen daar in de nacht niet.

Veiligheid in het buitenland gaat ook over: de uitruk van nooddiensten en hulpverlening bijvoorbeeld bij een ongeluk, brand en tornado’s

Veiligheid gaat, zeker buiten Europa over zoveel meer dan alleen maar geweld en misdaad. Het is ook hoe een land reageert als er iets mis gaat, het is je afvragen wat de macht en vrijheid is van gewapende bewakers in winkels en banken, hoe reageert een land als er een ramp gebeurd, wat dan de invloed is van het leger en politie.

Zo voel ik me absoluut niet veilig als er heel veel zwaarbewapende politie in kogelvrije vesten op straat te zien zijn. Hier in Mexico denken ze dat dat het veiligheidsgevoel vergroot, maar vanuit mijn werk weet ik dat als er geen of nauwelijks misdaad is, zoiets niet nodig is. Dus  voor mij benadrukt al dat wapenvertoon dat er wel degelijk een machtsstrijd is in dit land.

Maar als het gaat om een plan van aanpak bijvoorbeeld tijdens een orkaan, een vulkaanuitbarsting of een aardbeving zit ik hier wel goed, ik heb al 101x bewust of onbewust de posters gezien in de winkels over wat je dan moet doen, en ik word door de overheid op de hoogte gehouden van schuilplekken en wat ik kan verwachten.

Veiligheid is een beleving, en iets waar je op een gegeven moment niet langer intensief over na moet denken, je wereld verandert na emigratie toch wel, inclusief dat veiligheidsgevoel. 

Breng in kaart wat jij nodig hebt om je veilig te voelen en wat je daarvoor zou moeten kopen of investeren. Houd er rekening mee bij de keuze van je woonomgeving en als je reist.

Als jij een emigratieprofiel maakt leer jij jezelf en je woonwensen voor de toekomst beter kennen. Je weet dan ook wat voor jou een veiligheidsgevoel vergroot.

Klaar om te emigreren? Koop dan het e-boek: Emigreren zo doe je dat, een handleiding vol tips en webadressen voor een succesvolle emigratie, inclusief het maken van een emigrtieprofiel .

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel bereid ze ergens in de buurt van La Paz (BCS) weer een lange motortocht voor dwars door Mexico.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *