Welk land is veilig om te wonen?
Wat ik veel hoor als ik vertel dat ik in Mexico woon is dat dat een heel gevaarlijk land is. En natuurlijk ben ik niet dom en ken ik de krantenberichten over het geweld in Mexico. Maar ik heb ruim 24.000km op de motor dwars door dit land gereisd, ook door gebieden waar nauwelijks blanken kwamen en ik heb weinig van het geweld gemerkt. Ik denk dat veiligheid ook een een beleving is. En niet alleen een statistiek.
Momenteel is het best onrustig in de bij Nederland zo populaire vakantie-steden Cancun, Playa del Carmen en Tulum. En ik zit inmiddels ver van die gebieden, maar ik lees het in de kranten. Ik weet ook dat hoewel er schietincidenten zijn, dit meestal niet gericht is op toeristen. Omdat de toerist de afzetmarkt van de kartels is. En die houden hun eigen markt liever in goede vorm. Het geweld is vooral onderling, tussen kartels die strijden om de macht nu het toerisme weer op volle sterkte raakt en er veel te verdienen valt in die toeristen gebieden. En geweld wat te maken heeft met afpersing van bedrijven. Mexicanen onderling dus vaak. Maar meestal drugs gerelateerd.
De vraag die ik veel krijg, en ook de zoekopdrachten van mensen die willen emigreren gaat over veiligheid. Naast de zoekopdrachten of een land goedkoop is om te gaan wonen is veiligheid dus 1 van de belangrijke factoren voor emigratieplannen. (lees ook: Wat is een goedkoop land om te wonen?)
Wat is een veilig land om te wonen is de meest lastige vraag om te beantwoorden
Jarenlang werkte ik in Nederland in de stedelijke vernieuwing. En bij het opnieuw inrichten van een structuur in een wijk keken we ook altijd naar het veiligheidsaspect. Hoe voelden burgers zich in hun wijk? Wat vonden ze veilige en onveilige gebieden, waarom gingen ze wel door steeg A en nooit door straatje B. We hielden vraaggesprekken en probeerden een emotie in kaart te brengen. Geen makkelijke opgave. Want hoe kun je iemands zijn veiligheidsgevoel vergroten?
De 1 vond hoge struiken een onveilig gevoel geven, de ander achterstallig onderhoud want dat hield in dat de wijk verloederde, een kapotte straatlantaarn, donkere hoekjes, maar ook bewoners onderling vertrouwden elkaar niet altijd. Een bewoner die afweek van het gemiddelde in een wijk gaf al vaak een gevoel van onveiligheid aan de rest.
Dus als het al lastig is om veiligheid te benoemen in een wijk of stadsdeel, hoe kun je dan praten over veiligheid voor een heel land?
Ik denk dat je de vraag over een veilig land om te wonen anders moet stellen
Voordat je vingers de zoekterm intypen zou je even moeten nadenken over wat je nu eigenlijk precies wilt weten. Wat zoek je? Ben je op zoek naar misdaad-cijfers en zoek je een land met de laagste misdaden? Zoek je dan een land met het laagste misdaadcijfer per hoofd inwoner? Of mer vierkante meter? Want ook dat kan enorm uitmaken in de uitkomst. Hoe meer mensen er wonen in een stad, dicht op elkaar hoe vertekender het beeld kan worden voor het hele land.
Kijk maar naar Mexico, er zijn 3 of 4 staten die bol staan van misdaad en geweld. En die vertekenen het beeld voor het hele land en voor de beleving van mensen over het hele land. Zo was het ook in de Filipijnen bijvoorbeeld en zo is het ook in Zuid Afrika en bijvoorbeeld Rio de Janeiro. 1 Stadsdeel vertekent de hele ervaring van veiligheid als je naar misdaadcijfers kijkt.
Als jij googled naar “Wat is een veilig land om te wonen” moet je je dan niet eerst afvragen onder welke omstandigheden jij je veilig zou voelen?
Wat is het dat je zoekt wat je gerust zou stellen over een land?
In het infoblad “Veiligheid en Emigratie” leg ik uit wat veilige landen zijn, waar je aan moet denken als je gaat Emigreren en een veilig land zoekt en hoe je beoordeelt of een land de veiligheid biedt die jij zoekt.
Na betaling ontvang je via email een download link voor een kleurrijk en informatief info blad. Je kunt dan direct verder lezen, inclusief een lijst met webadressen.
De info bladen op de website Leaving Holland werken als een soort Paywall. Veel websites gebruiken een paywall om mensen te laten betalen voor meer uitgebreide specialistische informatie. Vaak door middel van een abonnement. Op Leaving Holland is het slechts een eenmalig bijdrage en geen abonnement.
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.