Emigreren

Twijfel en Heimwee na je emigratie

December, de maand van de lichtjes, van familie en vrienden, van rijk gedekte tafels en gezelligheid. Als er 1 maand is in het jaar dat heimwee kan toeslaan na je emigratie is het wel de december maand.

Als jij een persoon bent die sterke familiebanden hebt en regelmatig je vriendschappen uit Nederland mist, dan zijn feestdagen wel de moeilijkste tijden van het jaar na je emigratie. En met name de kerst. Maar ook verjaardagen, of een ziek familielid thuis zijn momenten waarop twijfel en heimwee kan toeslaan. Eigenlijk alles wat de afstand benadrukt die ontstaan is toen je hoopvol richting je nieuwe leven verhuisde.

Kerst is denk ik, mede door de commercie over gezellig samenzijn wel de belangrijkste veroorzaker van heimwee. We hebben allemaal geprogrammeerde beelden in ons hoofd van hoe de commerciele wereld vindt dat we kerst moeten vieren.En dan hebben we onze eigen herinneringen over “vroeger thuis”.

In sommige landen wordt door culturele gewoontes soms jouw eenzaamheid nog eens extra ingewreven. Iedereen zit gezellig bij elkaar, vooral families en jij zit thuis. En vooral als je dan al niet lekker in je vel zit, bijvoorbeeld omdat het maar niet lukt om in te burgeren of aanslutiing te vinden, dan is dat extra moeilijk. (lees ook: Depressie na Emigratie)

Maar er zijn ook andere redenen waarom je heimwee kunt krijgen en kunt gaan twijfelen aan de juistheid van je beslissing om te emigreren. En hoewel iedereen kampt wel eens met twijfel of heimwee na zijn emigratie, zijn er ook mensen die niet meer uit dat gedachten patroon kunnen komen. Het zijn vaak die momenten dat je even terugdenkt “aan vroeger”, om dan weer vooruit te kijken. Maar wat als dat vooruitkijken niet meer lukt en je constant denkt aan thuis en aan hoe het “daar was” en wat je achter liet. En wat als je met tegenzin in je nieuwe huis in je nieuwe thuisland woont?

 

Voor die mensen die moeite hebben na hun emigratie en worstelen met gevoelens en emoties heb ik 2 producten in de Emigratie Winkel

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!