emigratieplannen, plannen, emigratie
Emigreren

Plannen om te Emigreren

Ik schrijf dit artikel vanuit San Cristobal de las Casas in Chiapas Mexico. Het is buiten koud en de temperatuur van rond de 10-20 graden doet me aan Nederland denken. Maar daar houdt alle vergelijk ook op. Ik zit midden in de bergen op ruim 2000 meter hoogte en de stad heeft allemaal krappe straatjes bergop en bergaf.

Eigenlijk schrijf ik deze post omdat ik verbaasd ben over het aantal bezoekers op mijn website. het stijgt elke dag. Er zijn dus blijkbaar in Nederland heel veel mensen die plannen hebben om te emigreren.

Bijzonder, want ik lees toch ook regelmatig hoe tevreden Nederlanders zijn met hun situatie en ik zie vooral enorme rijkdom, twee keer per jaar op vakantie, het bezoeken van grote festivals en elk weekend uit (eten) is in Nederland heel normaal. Kasten vol kleding en schoenen bij de vleet. Veel mensen hebben in Nederland geen gebrek. Misschien is dat ook niet de groep die wil emigreren?

Ik heb niet veel inzicht in de mensen die weg willen, de mensen met wie ik praat in een chat gesprek zijn heel divers. Van oud tot jong en van best wel welgesteld tot simpel met een rugtas op stap. Sommigen hebben grootste plannen voor een bedrijf, anderen werken online of hebben van hun werkgever na de lockdowns toestemming gekregen thuis te blijven werken. (lees ook: Tips om Online Geld te verdienen)

Maar plannen om te emigreren is natuurlijk altijd spannend, veel mensen hebben al een land gekozen, andere mensen twijfelen nog. Maar 1 ding weten ze zeker: ze willen niet in Nederland blijven wonen, ze willen weg!

Plannen om te emigreren omzetten in daden

Als je al vergevorderde plannen hebt komt er een dag dat je vertrekt, misschien heb je zelfs de emigratie datum al wel geprikt. Spannend! Afscheid nemen van werk, familie, vrienden, van je veilige omgeving en dan in het vreemde, spannende, nieuwe avontuur stappen. Alleen of met je gezin. Zeker het laatste vereist goede voorbereiding, want dan zijn er nog meer mensen afhankelijk van de grote beslissing. om in het buitenland een nieuw bestaan op te bouwen.

Mannen, vrouwen, tieners en jonge kinderen nemen op hun eigen manier de emotionele beslissingen rondom emigratie.

Naast goede voorbereiding is enige zelfkennis ook wel handig

Vroeger, toen ik nog in Nederland woonde keek ik vaak naar programma’s als “Ik Vertrek”, die programma’s zijn natuurlijk wat hilarisch en ik vroeg me altijd af of deze mensen enige zelfkennis hadden. Tot ik zelf vertrok naar het buitenland en ontdekte dat er zoveel te leren valt over jezelf in al die nieuwe situaties. Als ik een camera ploeg van “Ik Vertrek” mee had gehad had Nederland waarschijnlijk ook lachend in de chips gedoken terwijl ze vol leedvermaak keken hoe ik me door mijn cultuurschok klunsde.

Je leert jezelf op een heel nieuwe manier kennen als je gaat emigreren, want alles wat je wist, of dacht te weten, dat alles geldt niet meer. Je begint met een schone lei na je emigratie. Alle structuren waarin je je eerst thuis voelde verdwijnen en worden vervangen door vreemde structuren:

 • wetgeving,
 • financieel,
 • sociaal,
 • cultureel,
 • dagstructuur/tijdsbesteding
 • institutionele en organisatorische structuren
 • enz.

die kennis die je daarvan hebt en die Nederland tot je thuisland maakte die kennis kun je achterlaten. Daar heb je weinig tot niks aan in het buitenland.

Je moet jezelf dus wel een beetje kennen als je naar het buitenland vertrekt en dan nog kom je voor verassingen te staan, geloof me.

reistips, rome, openbaar vervoer, prijsen, toerisme, zwervers, straatvuil, water

Een stevig emigratieplan is een compleet plan, maar ook een flexibel plan

Ik heb al mijn kennis over het emigratieproces en jezelf in die situatie gebundeld in een boekje. En ik raad je aan dit boekje te kopen, voor de prijs hoef je het niet te laten.

In een paar stappen behandelt het de grootste knelpunten waar mensen tegenaan lopen rondom emigratie. Ik noem er 4 als voorbeeld

 • zelfkennis
 • financiële aspecten
 • stressbestendigheid
 • geluksfactor

maar in het boekje behandel je er nog meer. Het boekje houdt ook rekening met de gezinssituatie en met eventuele kinderen.

Als je dit boek doorgelezen hebt en alles op een rijtje hebt, weet je zeker dat het land wat je kiest bij jou past, maar ook wie jij bent onder allerlei vreemde omstandigheden. Je hebt dan een soort werkplan voor je nieuwe toekomst. Een emigratieplan dus. Een plan waarmee je stappen vooruit kunt zetten en je emigratie tot een succes kunt maken.

Emigratieplannen?

(Bovenstaand eboek is onderdeel van de Handleiding voor Emigratie)

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!