Emigreren,  Vluchten of Verdwijnen

Hoe kan ik weg uit Nederland?

Dromen van vertrekken uit Nederland, maar het gevoel hebben dat je niet kunt, omdat je vast zit, geen uitweg ziet, geen oplossing voor de situatie waar je in zit. Eigenlijk zie je alleen maar onmogelijkheden en je vraagt je af: hoe kan ik weg uit Nederland?

Soms is Nederland niet meer zo’n fijne woonplek, de reden daarvoor kan heel persoonlijk zijn. Maar meestal is het omdat je het gevoel hebt dat je:

  • vast zit financieel of op een andere wijze in eindeloze verplichtingen
  • situatie in Nederland verslechterd is
  • weg wilt uit de uitzichtloosheid van de consumptiemaatschappij
  • politiek niet meer thuisvoelt in Nederland
  • geen aansluiting meer vind bij de maatschappij van dit moment
  • je niet meer thuisvoelt in Nederland (lees ook: Ik voel me niet meer thuis in Nederland)

Maar wat je reden ook is, je bent er van overtuigd dat je in het buitenland een beter bestaan kunt hebben.

Maar hoe kan je weg uit Nederland?

Omdat de reden waarom je weg wilt uit Nederland zo persoonlijk is en ieders situatie anders is als het gaat om inkomen, toekomstplannen, emigratie-budget, leeftijd, en gezinssamenstelling is dat best een complexe vraag om in 1 artikel te beantwoorden.

Maar hoe ingewikkeld jouw situatie ook is, het aloude spreekwoord gaat nog steeds op, ook in deze situatie: Waar een wil is, is een weg.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer en zie je alleen maar onmogelijkheden. Ik weet er alles van, want ooit zat ik ook zo. Ik zag niet hoe ik een beetje veilig en comfortabel naar het buitenland kon vertrekken. En of ik nu naar mijn situatie in Nederland keek of naar mijn eventuele toekomst in het buitenland, ik zag geen positieve dingen, ik had het gevoel muurvast te zitten in onmogelijkheden.

Je moet ergens beginnen!

Je moet een keer een beslissing nemen. Wil je weg? Of zit je het uit? En met die beslissing komen gevolgen. En die moet je dan accepteren. Als je besluit niet te gaan, dan moet je stoppen met dromen en zoeken naar oplossingen en je richten op het leven van alledag in je huis en situatie in Nederland. Want je maakt jezelf ongelukkig door vast te houden aan een droom die je nooit gaat realiseren.

besluit je weg te gaan? Dan heeft ook die beslissing gevolgen, want dan moet je aan de slag, om die droom om te zetten in werkelijkheid.

Dus je begint met een beslissing, en dan ga je aan de slag.

Wat is de volgende stap?

Je moet wel realistisch blijven, om te verhuizen naar het buitenland en weg te gaan uit Nederland moet je enig inzicht creëren in je huidige situatie, en je toekomstige. Je dient overzicht te hebben over financiën en de mogelijkheden (of het gebrek daaraan), inzicht te hebben in emoties, en zelfredzaamheid, en je dient oorzaak en gevolg in kaart te brengen.

Om mijn klanten en lezers daarbij te helpen schreef ik het boek: Een Emigratie Profiel.

Maar wellicht kun je het ook zelf allemaal op papier krijgen. Je maakt een soort stappenplan, met financieel overzicht, inclusief een risico-analyse, dat laatste doe je om jezelf in te dekken voor te hoge verwachtingen en de teleurstellingen, maar ook voor het voorkomen van (financiële) blunders. Door inzicht te krijgen verklein je de kans op mislukken, aardoor je wellicht in een nog uitzichtlozere situatie komt te zitten. (lees ook: Emigreren? Dit zijn de valkuilen)

Als je dit plan van aanpak klaar hebt ga je plannen. Op welke termijn kun je de grens over en je dromen achterna?

En denk nu niet, “nou ik lees het al, dat wordt niks voor mij want……”. Hé, kom op, weet je nog: Waar een wil is is een weg!

Toen ik begon met plannen maken kwam ik structureel elke maand geld te kort

In 2012 worstelden we in Nederland met een economische crisis die als een tsunami vanuit de VS over de wereld spoelde toen in 2007 de huizenmarkt daar instortte en banken omvielen. In Nederland steeg de werkeloosheid, er werd bezuinigd aan alle kanten, ik raakte mijn baan kwijt, had een huis onder water staan op een markt waarin huizenprijzen alleen maar daalden en ik zat met zo’n vreselijk woekerpolis ook nog…….ik kon geen werk meer vinden en mijn uitkering liep af. Ik dreigde op straat te komen staan.

Uitzichtloos. Echt, ik zweer het je. En ik vond nergens gehoor. Want ik betaalde nog braaf al mijn rekeningen, ook al werd dat elke maand lastiger. Ik besloot op een dag dat het zo niet langer kon. Als dan niemand preventief wilde helpen en ik dakloos zou worden, dan maar dakloos in een zonniger land. (lees ook: Op de vlucht voor Schulden)

Het kostte 2 jaar van voorbereiding, maar toen ik de deur achter me dichttrok ging ik de grens over met bijna 25.000 Euro in mijn pocket en een rugtas met kleding en een laptop. Op weg naar een nieuw leven met een nieuwe carrière.

Trok ik met een gerust hart de grens over? Nee natuurlijk niet. Ik was doodsbang, ik sprong op 54 jarige leeftijd in het diepe, in een onzeker bestaan van werken en reizen. Maar ik had een goed plan, en als het niet zou werken een plan B bedacht, en ik had amper een andere keuze, althans, zo zag ik het op dat moment.

En het heeft geweldig goed uitgepakt. Kijk maar eens rond in mijn leven op deze website (lees ook: Wie is Jeanette Slagt?)

Wil jij praten over jouw plannen om Nederland te verlaten?

Je kunt met mij praten over jouw plannen, ik kan je helpen door mee te denken, die kritische vragen te stellen die het thuisfront wellicht niet stelt en vanuit mijn eigen ervaring, werkverleden en opleiding wellicht samen met jou tot oplossingen komen.

Je kunt je tijd met mij reserveren via deze link (klik) .

Heb je een korte vraag dan kun je hem stellen in de reactiemogelijkheden onder dit artikel. Ik reageer zo snel mogelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!