Emigreren

Wat doet een Emigratie Consultant of Emigratie Coach

Wat ben je nu? vroeg iemand laatst aan me, ben je een Emigratie Coach of een Emigratie Consultant? Ik vraag het me soms zelf ook wel eens af. Maar over de jaren denk ik dat ik dat ik werk op het grensvlak tussen consultant en coach.

Maar wat betekent dat nu precies en wat kun jij verwachten van een Emigratie Coach of Consultant? En wat is nu het verschil? Ik leg eerst het verschil uit tussen Coach en Consultant.

Coaching

Coaching is een manier om doelen te bereiken en vindt zijn oorsprong in de jaren ’80. De methode wordt gebruikt voor verschillende gebieden in het leven en gaan van practische tot emotioneel. Er zijn verschillende soorten coaches, je het persoonlijke coaches, lifestyle coaches, bedrijfscoaches en dus ook Emigratie Coaches, hoewel dit een vrij nieuw werkveld is waarin ik voorloper was.

Een coach begeleid mensen in het zelfstandig nemen van de juiste beslissingen voor eigen leven, de toekomst en helpt met het herkennen en erkennen van emoties en reikt handvaten aan om deze te verwerken.

Consultant?

Een consultant adviseert, dat is dus iets anders dan begeleiden. Het advies wat een consultant geeft komt vanuit vakkennis, onderzoek en ervaring. En dat is precies wat ik doe. Ik praat met jou over je emigratieplannen of je op handen zijnde emigratie vanuit mijn vakkennis, vanuit het onderzoekswerk over het onderwerp “wonen en werken in het buitenland” en vanuit mijn ervaring, zowel met andere klanten en opdrachtgevers als eigen ervaring. Het gaat in het consultant gedeelte om heel praktische vragen, en ik hanteer een pragmatische aanpak, dat wil zeggen dat je met mijn adviezen direct aan de slag kunt.

Ik werk op het grensvlak tussen Coach en Consultant.

Een Emigratie Coach kan meer dan richting geven aan plannen.

Een Emigratie Coach kan naast de begeleiding van het emigratieproces en een goed gesprek over emigratieplannen ook mensen helpen die tijdens of na hun emigratie worstelen met integratie, met gevoelens en emoties. Dit zijn de Emigratie Coachingstrajecten waarbij je als klant kiest voor een periode van meer intensieve aandacht en persoonlijke begeleiding bij praktische en/of emotionele zaken.

Ook kan een Emigratie Coach een prima klankbord zijn als je twijfelt over je emigratieverlangen. Stel je wilt het wel maar je aarzelt. Als coach probeer ik dan te ontdekken waar die aarzeling vandaan komt en wat jij kunt doen, (of wij samen) om die aarzeling weg te nemen.

De voordelen van werken met een Emigratie Consultant

De Emigratie Consultant heet vooral heel veel vakkennis, in mijn geval over visum aanvragen, grenszaken, wetten- en regelgeving. en het wonen in andere landen.

Samen met een Emigratie Consultant zet je dus de puntjes op de “i”, je krijgt antwoord op je vragen en je brengt orde in chaos en drukte rondom emigratie.Werken met een Emigratie Consultant kan inzicht geven en houvast, en motivatie om door te zetten daar waar het eerst bijna onmogelijk leek. Samen zoeken naar oplossingen en samen werken aan een nieuwe toekomst.

Je krijgt dat antwoord op je vragen zonder zelf uren te hoeven zoeken naar antwoorden op het internet vol met allerlei tegenstrijdige informatie. Vaak komen er ook vragen of emoties boven tijdens een gesprek, die kunnen dan gelijk besproken worden omdat ik ook afgestudeerd coach ben. Begin je de combinatie te zien? Het zakelijke en het emotionele komen samen in een gesprek tussen mij en jou.

Je zet een Emigratie Consultant in om van jouw emigratie verhaal een succesverhaal te maken, mijn vakkennis is het steuntje in de rug voor jouw plannen.

Emigratie is maatwerk, en er is soms geen pasklare oplossing, en in mijn gesprekken met klanten kunnen we dan samen denken en heel creatief afgestemd op de omstandigheden en binnen de ruimte in de wetgeving zoeken naar een oplossing. Dat doe ik liever samen met met een klant dan dat ik mensen vertel hoe het moet met alle misverstanden van dien. Ik hou van processen waarin mensen samen vooruitkijken en werken. – Jeanette, Emigratie Consultant

In onze gesprekken ontstaat ruimte ervoor vraag en wedervraag om alles duidelijk te maken en misverstanden te voorkomen.

van tala veranderen op je blog, engels, nederlands, taalkeuze

Welke mensen kiezen voor een Emigratie Consultant?

Zakelijk gezien zou ik natuurlijk moeten zeggen dat in deze complexe digitale wereld iedereen gebruik moet maken van de kennis van een Emigratie Consultant. Want mijn kennis van emigratie, gecombineerd met mijn ervaringen, zijn zo breed dat er eigenlijk voor iedereen wel iets te halen is tijden een sessie. Het wegraken uit het ontwikkelde Westen of zelfs verhuizen binnen de EU is steeds ingewikkelder aan het worden.

Maar dat zou niet helemaal eerlijk zijn, want soms kan je vraag heel simpel beantwoordt worden via email, en daar hen ik dan ook een mogelijkheid voor

Realistisch gezien is het verstandig voor een Emigratie Consultant te kiezen als je

 • geen zin hebt om zelf al het zoekwerk te doen
 • feedback wilt over je plannen van iemand die niet emotioneel verbonden is met jouw emigratieproces
 • ruggespraak wilt houden over de haalbaarheid van je plannen
 • specifieke vragen hebt over wonen en integratie in het buitenland
 • een impasse hebt bereikt in je planning
 • je er niet uitkomt met je visum of verblijfsvergunning of de toelatingseisen
 • vragen hebt over geldzaken nu en in de toekomst
 • je zeker wilt weten dat je aan alles hebt gedacht en niets bent vergeten af te ronden in Nederland
 • in de famnilie of met vrienden niet op 1 lijn kunt komen over je vertrek
 • het moeilijk vind om beslissingen te nemen en even lekker wilt sparren
 • zoekt naar mogelijkheden en die even zelf niet kunt bedenken
 • niet lekker in je vel zit na je emigratie
 • terug wilt naar Nederland maar dat niet zeker weet

of gewoon omdat je ervan droomt en niet weet waar je beginnen moet, of omdat je wilt weten hoe het is om in Mexico te wonen, of in een ontwikkelingsland.

Kortom, je kunt eigenlijk altijd wel een gesprek met een Emigratie Coach inplannen.

En het coaching-gedeelte van mijn werk vlecht zich door het consultant werk heen en krijg je er gratis bij zeg maar – Jeanette Slagt – Emigratie Consultant

Het inschakelen van een Emigratie Consultant is heel persoonlijk. Veel mensen zijn vol vertrouwen dat ze het allemaal zelf kunnen, en dat is prima. Toch zie ik als ik bijvoorbeeld kijk naar “Ik Vertrek” en dat soort programma’s, momenten voorbij komen dat ik denk: Tja, als je met iemand had gesproken, had je dit kunnen voorkomen, of kunnen inschatten dat dit zou kunnen gebeuren.

Vragen die ik als Emigratie Consultant vaak krijg zijn

 • wat kost dat nu, wonen in X,y, z?
 • hoe vind ik een huis na mijn emigratie?
 • moet ik al een huis kopen of huren voordat ik emigreer?
 • hoe zit het met de toelatingseisen, wat als ik er net niet aan voldoe?
 • hoe veilig is het land waar ik wil gaan wonen?
 • hoe zit het met de ziektekostenverzekering?
 • waar betaal ik belasting?
 • wat doe ik met mijn inschrijving bij de KvK?
 • ik krijg geen visum, wat nu?
 • hoe doen we dat met kinderen?

Mensen stellen vooral vragen over veiligheid, huisvesting en gezondheidszorg in het land van hun keuze en hoe ze moeten omgaan met het afronden van de praktische zaken in Nederland. En natuurlijk de bankzaken. _ Jeanette Slagt, Emigratie Consultant.

Waar moet je op letten bij de keuze van een Emigratie Coach of Consultant?

Zoals al eerder in het artikel geschreven is: iedereen kan zich Coach of Consultant noemen. En de titel zegt niet zo heel veel meer dan de woorden aanduiden. In de praktijk kan het echter een dure grap worden als je iemand kiest waar je niets aan hebt. Ik had ooit een zeer terughoudende client in mijn aanvragen die wel de noodzaak inzag maar al een eerdere sessie met een zogenaamde Emigratie Coach had gehad en een klauw geld kwijt was voor totaal nutteloze informatie.

Het blijft altijd lastig een goede keuze te maken. En je moet je ook bij iemand op je gemak voelen denk ik, je praat immers over privézaken.

En nu kan ik hier wel allerlei beloftes gaan doen over flexibiliteit, kennis, klantvriendelijkheid, ervaring en waarom ik denk dat ik de beste ben, maar dat zou absoluut niet professioneel zijn.

Ik kan je wel meegeven waar ik persoonlijk op zou letten als ik een coach of consultant kies en aan een relatief wildvreemde mijn geld uitgeef:

 • Past de dienstverlening bij jouw vraag? Kun jij via de website van de betreffende persoon uitvinden of de persoon over genoeg informatie en kennis en eventueel een netwerk beschikt waarbinnen jij met je vragen terecht kunt
 • Hoe is de bereikbaarheid, wordt er duidelijk uitgelegd wat je kunt verwachten en hoe snel je terughoort en wat de werkwijze is? Zo vermeld ik dat ik binnen 48 uur contact opneem voor een afspraak, maar in de praktijk is dat vaak al binnen een paar uur.
 • Denk je dat de coach die jij op het oog hebt de juiste vaardigheden heeft om jou te helpen, bijvoorbeeld door levenservaring, opleiding of kennis, maar ook als het gaat om menselijkheid, authenticiteit en transparantie?
 • Welke prijs rekent jouw coach en staat dit in verhouding tot de hulp die je zoekt. Een goedkope coach neemt zichzelf wellicht niet serieus en dus jou ook niet, maar een super dure coach is geen garantie voor kwaliteit. Ik zie tarieven voorbijkomen van 175 euro per gesprek en dan denk ik: Waarom moet dat zo duur zijn? Maar ik zie ook gesprekken van 19, 95 en als ik dan goed zoek zie ik dat het maar een kwartiertje of 20 minuten praten is.
 • Heeft jouw coach een opleiding gevolgd en staat deze geregistreerd? Daar laat ik een steekje vallen, hoewel ik wel een opleiding als coach/counselor gevolgd heb, bij een erkend opleidingsinstituut, ben ik niet geregistreerd. Door mijn reizende leven kan ik er aan een aantal eisen voor registratie niet voldoen, Daarbij heb ik ook de opfriscursussen niet gevolgd, omdat ik mij niet specialiseer in echte coachingstrajecten maar heel specialistisch werk als Emigratie Coach en op het grensvlak van consultant en coach werkzaam ben. Emigratie Coach is geen erkende Coach binnen de Nederlandse coachingswereld. Maar een coach die een opleiding heeft gedaan weet hoe ze moet luisteren, kan tussen de regels “doorlezen” en weet hoe ze de juiste vragen moet formuleren. Wanneer ze door moet vragen of moet stoppen en het loslaten. Dat kun je al merken in het contact over de afspraak. En een consultant beschikt over specifieke vakkennis, (ik denk dat je dat op deze website wel kunt lezen in de artikelen), en zorgt ervoor dat deze vakkennis up-to-date blijft.

Voor jouw keuze is het belangrijk dat je naar het totaal plaatje kijkt,

En een coachingstraject? Welke mensen kiezen daarvoor?

Mensen die voor een coachingstraject kiezen willen vaak wat meer aandacht en hebben aan 1 uur niet genoeg. Dus je kiest specifiek voor Emigratie coaching als je een langer traject wilt. Deze trajecten zijn er in drie verschillende vormen voor 2 verschillende fases van je emigratie. Dan hebben we het naast praktische zaken ook over emoties en dingen als aanpassingen, heimwee en integratie. Om er maar een paar te noemen.

Maar zoals ik al zei: de beide vakgebieden weven door elkaar heen in alle gesprekken, ook die van een half uur of een uur.

ask a question about living abroad, countries, life changes

Kijk eerst even rond hoe op de website, vraag wellicht eens rond op sociale media naar ervaring van anderen, of lees reviews van klanten, en kijk hoe de coach zich presenteert en of wat je leest en ziet jou aanspreekt. Op basis daarvan kun je vaak wel een goede inschatting maken of de Emigratie Coach van jouw keuze bij je past of jou kan helpen.

Overweeg jij een Emigratie Consultant te nemen voor jouw emigratievragen? Kijk dan eens naar mijn dienstverlening en aanbod op deze pagina (klik)

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!