beste vakantiemaand Filipijnen
Filipijnen

Wat is de beste maand om naar de Filipijnen te reizen?

Veel mensen denken dat het in de Filipijnen altijd zomer is. Maar omdat het land zo groot is zijn er wel degelijk klimaatsverschillen en ook seizoenen. Er zijn seizoenen waarin je sommige gebieden in de Filipijnen beter kunt vermijden.

Het is niet altijd warm in de Filipijnen. Zo kan het in Baguio City in het noorden van Luzon en hoog in de bergen soms zo koud zijn dat je een winterjas nodig hebt. Maar ook op andere eilanden kan de temperatuur flink zakken. En omdat het contrast dan zo groot is, heb je behoefte om je warmer te kleden.

Over het algemeen zijn April en mei de warmste maanden in de Filipijnen. Dat zijn dan ook de maanden dat de Filipijnen zelf op vakantie gaan en de scholen zomervakantie hebben.

In die maanden kan het kwik makkelijk oplopen tot 40ºC en soms zelfs hoger als het niet bewolkt is. De zon is dan te warm om te gaan zonnen. Een strandvakantie is dan ook alleen leuk in die maanden als je een vroege vogel bent en in de eerste daglicht uren naar het strand gaat, of als je lekker in de schaduw blijft. Beter nog kun je in deze maanden een vakantie boeken waarbij je rivieren en meren opzoekt en een verfrissende douche neemt onder een waterval.

JC from Holland, Bohol, Alona Beach, Panglao, Jeanette Slagt

De eilanden hebben verschillende klimaatzones

Grofweg heeft de Filipijnen 2 seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. Als de Habagat plaatsmaakt voor de Amihan winden kan het buiten nog steeds makkelijk 30 graden worden en de licht vochtigheid is hoog.

Elk eiland heeft zelfs eigen klimaatzone’s beïnvloed door zeestromingen en bergwinden. o kan het aan de ene kant van het eiland koud en guur aandoen en zwaarbewolkt zijn terwijl aan de andere kant van hetzelfde eiland de zon hoog aan de hemel staat en mensen zuchten van de warmte.

Het droge seizoen begint aan het einde van November en begin december en pas in Mei verandert tot naar het natte seizoen. Zelfs in het droge seizoen kan, afhankelijk van welk eiland je zit en of je in Oriental of Occidental deel van de Filipijnen bent, er flink wat regen vallen.

De klimaatsveranderingen zijn ok in de Filipijnen merkbaar en er komen jaarlijks meer orkanen bij de inmiddels lange lijst met beroemde namen van verwoestende stormen.

Het kan uren achter elkaar regenen en in het natte seizoen zelfs dagenlang.

Maar over het algemeen kun je tussen april en oktober de mooiste blauwe luchten verachten en de meest prachtige zonsondergangen

Januari

De meest populaire maand van het jaar om de Filipijnen te bezoeken. Want het droge seizoen is dan op zijn hoogtepunt. En de koelere temperaturen van januari maken dit tot een goede maand voor stedentrips en culturele tripjes het binnenland in.

Januari is de maand om bijvoorbeeld naar de rijst terrassen te gaan kijken of Mount Mayon bij Legazpi en het oneindige groende gebied daar. Maar ook Vigan en Ilocos Norte zijn fijne plekken om in Januari naar toe te gaan.

In het zuiden van de Filipijnen hebben ze dan nog een staartje van het regenseizoen en voor surfers en duikers is het zuiden daarom af te raden in deze maand, omdat veel trips geannuleerd zullen worden door stormwaarschuwingen.

Philippines, travel, beaches, culture, tips

Februari

De temperatuur van de zee gaat in februari langzaam omhoog en het is een uitstekende maand om te gaan zwemmen en snorkelen. Hoewel nu de mensen die naar Palawan willen vaak te maken krijgen met annuleringen door sterke golfslag en regenbuien is de maand februari een prima maand voor de rest van het land.

Wil je naar Palawan, kies dan een andere maand. De ondergrondse rivier en het eiland hoppen zal in deze maand vaker geannuleerd worden.

kagusuan beach, siquijor, Philippines

Maart

In maart stijgen de Filipijnse temperaturen makkelijk tot boven de 30ºC. El Nido, Mactan en Siargao zitten in de maand Maart vaak wel volgeboekt. Je kunt 8 zonuren per dag verwachten en hoewel het af en toe kan regenen is dat eigenlijk eerder verfrissend dan storend.
Het zeewater is nu ongeveer 25 tot 27 graden.

Big La Laguna Puerto Galera

April en mei

In april wordt het warm en in mei is het heet. Het droge seizoen piekt en er is steeds minder regen. De luchtvochtigheid is heel hoog in deze maanden en dat betekend dat je huis constant nat en klam is. Dit zijn fijne maanden voor boottochten om een briesje te vangen of om in bosmeren en watervallen te zwemmen. De Filipijnen kent vele koud waterbronnen en niet is prettiger om in een rivier te duiken en te genieten van de afkoeling.

In mei kan het tegen het einde van de maand wat natter worden, want het regenseizoen staat voor de deur.

Siquijor Island healing

Juni, juli en augustus

In juni begint het in het noorden te regenen, maar rondom Cebu en Cebu Island is het nog droog. Een prima maand om te gaan zwemmen met whale sharks, een bezoek te brengen aan Bantayan Island of Bohol.

Aan het einde van augustus begint het officiële stormseizoen en mag je zware tot zeer zware stormen verwachten. Dost-Pagasa het KNMI van de Filipijnen kondigt het begin van het orkaan seizoen officieel aan omdat het per jaar kan verschillen.

Digital nomade, eenzaamheid, allen reizen

September

Sommigen zeggen dat september de slechtste maand is om de Filipijnen te bezoeken. Omdat het weer heel onvoorspelbaar kan zijn. Maar dit gaat niet altijd op. Uit ervaring weet ik dat september een prima maand kan zijn en dat januari heel erg tegen kan vallen. Net als in Nederland lijken ook in de Filipijnen de seizoenen te veranderen en te verschuiven.

Wat wel is is dat de temperaturen drastisch zakken in de Filipijnen en dat het dan best koud kan worden, zeker in regenbuien die uren duren, en als je al aan de hitte gewend bent

.

Oktober, november en december

Tegen het einde van oktober is de meeste regen wel verdwenen, hoewel het soms in Samar en Leyte nog flink kan doorregenen.
Maar hoe meer het einde van het jaar in zicht komt hoe beter de omstandigheden en hoe kleiner de kans op een grote storm.

Gemiddeld heeft de Filipijnen zo’n 20 grote stormen per seizoen en die trekken allemaal van oost naar west en over de Central Visayas, of over Mindanao. De laatste jaren trekken ze ook wat meer over het uiterste noorden en zuiden van Luzon.

Als er een storm is ergens in de Filipijnen is vaak wel in de meeste gebieden het weer minder. Bewolkt, harde wind en andere temperaturen.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!