Emigreren,  Filipijnen,  Werken & Reizen,  Wonen in Mexico

Geëmigreerd en de bank zegt mijn bankrekening op

Ondanks dat Stichting Nederlanders in het Buitenland van de overheid de toezegging heeft gekregen dat Nederlanders wereldwijd recht hebben op een (basis) bankrekening in Nederland. Hebben de banken blijkbaar nog steeds ontsnappingsclausules gevonden om dat te omzeilen.

Als je bijvoorbeeld op de website van ABN-Amro kijkt lees je dat als je langer dan 3 jaar buiten de EU woont en dan vooral in een risicoland, je rekening opgeheven wordt. In sommige gevallen staat de bank het toe dat je een basis rekening houdt, en de kosten voor die rekening zijn per maand 15 euro extra bovenop de standaard rekening kosten omwille van de veiligheid risico’s die de bank loopt.

Het zal je niet verbazen dat bijna elk land wat niet tot de Eurozone of een financieel verdragsland behoort op de “hoog-risico”-lijst staat.

trollen op het internet

Je reist niet even naar Nederland om een nieuwe rekening te openen

Je kunt in een lastig parket komen te zitten hierdoor, vooral als je nog regelmatig geld uit Nederland ontvangt. Je reist niet “even” heen en weer om een nieuwe rekening te openen. Daarbij zijn er in Nederland bijna geen banken meer die mensen buiten de Eurozone verwelkomen als klant.

Er zijn manieren om het allemaal te omzeilen, maar die moet je toepassen voor je vertrek uit Nederland. Heeft je rekening ooit op een buitenlands adres gestaan, dan is dit niet meer mogelijk en ben je wellicht al toegevoegd aan de lijst van rekeningen die de bank wil beëindigen.

Hoe je dat doet, kun je lezen in het volgende info-blad

Na betaling ontvang je via email een download link voor een kleurrijk en informatief info blad. Je kunt dan direct verder lezen, inclusief een lijst met webadressen.

De info bladen op de website Leaving Holland werken als een soort Paywall. Veel websites gebruiken een paywall om mensen te laten betalen voor meer uitgebreide specialistische informatie. Vaak door middel van een abonnement. Op Leaving Holland is het slechts een eenmalig bijdrage en geen abonnement.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

error: Sorry!