Wonen in Mexico

Adreswijziging doorgeven in Mexico

Als je in Mexico verblijft op een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning heb je de verplichting om wijzigingen door te geven in je persoonlijke situatie. Je moet zo’n wijzigingen binnen maximaal drie maanden doorgeven bij je dichtsbijzijnde INM kantoor.

Zoals bijvoorbeeld je verhuizing. Deze dien je binnen maximaal drie maanden na je verhuizing door te geven. Als je dit verzuimt kun je een boete krijgen. Heel eerlijk gezegd geef ik alleen heel grote verhuizingen door, als ik bijvoorbeeld lang wil blijven op 1 plek, anders zit ik meer tijd in het Immigratiekantoor dan dat ik reis.

Maar je bent wel verplicht het door te geven.

In mijn handboek voor wonen in Mexico leg ik alles uit over dit soort processen (tramites), inclusief handige lijsten met linkjes voor websites die je nodig hebt. En voorbeeldbrieven in het Spaans die je mee moet sturen met je wijzgingen.

Een paar weetjes die je tegenkomt in het boek:

  • Sommige kantoren willen dat je alles met blauw invult en tekent, in Playa del Carmen was dat “een ding”, in La Paz maakte het niet uit blijkbaar want ik deed het in het zwart en het was ok.
  • Gebruik voor de duidelijkheid het adres van een officiele rekening zoals electra of telefonie. Zeker bij de eerste weet je zeker dat je dan een goed adres hebt.
  • Niet vergeten dat je binnen 20 dagen na het invullen van je online formulier naar INM gaat anders moet je die tramite overnieuw doen.
  • INM kantoren sluiten in de regel om 13.00 uur en zijn in de weekenden gesloten
  • Op sommige kantoren moet je een afspraak maken (dit kan vaak online), vaak kun je ook zo binnen lopen
  • Het proces kan afhankelijk van drukte, binnen 1 dag geregeld zijn of 4 weken in beslag nemen

Als je adreswijziging verwerkt is krijg je in je INM portal een bevestigingsbrief. Toegang tot je INM portal krijg je met het “Pieza”-nummer en je unieke wachtwoord wat je in de eerste email van INM krijgt waarin vermeld wordt dat je adreswijziging in behandeling is genomen.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!