Vakantiegangers,  Wonen in Mexico

De Mexicaanse Douane op luchthavens

Als je op een vlucht naar Mexico zit, bijvoorbeeld naar Cancun, krijg je in het vliegtuig een formulier van de Hacienda, die afdeling van de Mexicaanse overheid die over alle geld en douanezaken en belastingen gaat. Dit formulier maakt onderdeel uit van je toegangsprocedure tot Mexico.

Op dit formulier geef je aan of je iets aan te geven hebt bij de douane. Bijvoorbeeld als je een grote hoeveelheid cash geld meegenomen hebt uit Nederland. ( Lees ook: Hoeveel geld mag je meenemen als je emigreert?)

Maar ook als je goederen hebt meegenomen die op de Mexicaanse lijst van importheffingen staan. Even voor de vuist weg: je mag datgene vrij meenemen Mexico in wat je nodig hebt voor de duur van je verblijf. Wat je niet mee mag nemen is:

  • etenswaren/voedsel
  • planten, bollen of zaden
  • fruit en groente
  • en die (voedsel) producten die niet in originele gesealde verpakking zitten (let wel op, voor sommige zuivelproducten en vlees in gesealde verpakking gelden aparte restricties)

Als je dit soort producten wel meeneemt mag dat alleen als je kunt aantonen dat je het nodig hebt voor een speciaal dieet of medische redenen.

Wat mag je nog meer niet meenemen:

  • Medicijnen, tenzij je een duidelijke verklaring (in het Spaans) van een huisarts hebt en dan mag je alleen die hoeveelheid meenemen die je voor je verblijf nodig hebt. Neem je wel veel medicijnen mee, dan meot je soms kunnen aantonen dat ze voor eigen gebruik zijn. Medische gegevens zijn dan noodzakelijk.
  • Wapens, in Mexico is het verboden wapens mee te nemen. (ook delen van wapens, peperspray tasers en nachtkijkers zijn verboden)
  • Drugs, je mag geen drugs bij ej dragen of in je ruimbagage vervoeren. In mexico zijn ALLE drugs verboden.
  • E-Sigaretten en producten gerelateerd aan “Vapen”

Als je zeker wilt weten wat je wel en niet mee mag nemen kun je ook contact opnemen met het Mexicaanse Consulaat in Den Haag, of je kunt op deze website kijken .

Als je het formulier wat je in het vliegtuig hebt gekregen hebt ingevuld bewaar je dit goed. Je overhandigt het na de Immigratie aan de douanemedewerker. Heb je het formulier niet ontvangen, dan kun je het alsnog op de luchthaven, voorbij de Immigratiedienst invullen.

Op de Internationale Luchthaven van Cancun gaat de procedure als volgt:

Als je iets aan te geven hebt, ga je in een rij voor inspectie en afhandeling van documentatie. Als je niets aan te geven hebt moet je op een knop drukken die een beetje aan een stoplicht doet denken. Wordt het licht groen dan mag je doorlopen, wordt het licht rood dan krijg je een inspectie van je bagage. Deze procedure is totaal willekeurig. En hij voorkomt dat er voorkeursbehandelingen, gegeven worden en bestrijd corruptie.

Nog voor je je bagage echter van de bagageband hebt gehaald zul je al zien dat er veel geüniformeerde mensen met honden lopen. Dit kan Guardia Nacional zijn of de Immigratiedienst. Deze honden controleren bagage op verboden middelen zoals drugs en wapens.

Je moet toestaan dat jij en jouw bagage besnuffelt worden door de hond als de begeleider jouw spullen aanwijst aan de hond. Ben je bang voor honden, probeer dan rustig te blijven. Deze honden hebben geen aandacht voor jou. Ze zijn aan het werk en hebben alleen oog voor hun opdracht en een aangeleerd signaal om aan te geven dat er misschien iets mis is.

Als je eenmaal door de douane bent, begint je vakantie in Mexico echt, je kunt naar je hotel of Airbnb en genieten van wat dit prachtige land te bieden heeft.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!