Hoeveel geld mag je meenemen als je emigreert?
In deze tijd van digitaal bankieren denk je wellicht niet eens na over het meenemen van cash geld als je de grens over gaat. Toch kan het in sommige gevallen handig zijn of zelfs noodzakelijk zijn om cash geld mee te nemen als je gaar emigreren. Maar kun je zomaar al je geld in contanten meenemen?
Vroeger voor internet bankieren en wereldpassen een ding waren was het een onderdeel van het vakantie-ritueel: naar de bank of een grenswisselkantoor en die grappige vreemde briefjes ophalen en bekijken voordat je die ging uitgeven op je vakantiebestemming. Tegenwoordig doet volgens mij niemand dat meer, of wellicht een enkeling die buiten de Eurozone reist.
Als jij je bankpas op wereld hebt gezet dan heb je eigenlijk geen contant geld nodig zou je zo denken. Misschien wat cash geld voor een weekje ofzo om te starten in je nieuwe thuisland. Bijvoorbeeld omdat dat land geen euro’s gebruikt of zodat je niet gelijk hoeft te pinnen na aankomst.
Waarom zou je contant geld willen meenemen als je gaat emigreren?
De belangrijkste reden is wel dat je dan niet gelijk hoeft te pinnen na aankomst in het land. Vooral als je naar een land gaat waar geen euro’s gebruikt worden. Je wilt misschien na aankomst een taxi betalen of een fooi geven, een drankje kopen of een lokale sim-kaart en dan is contant geld best wel handig.
Maar een reden kan ook zijn omdat je na aankomst een groot bedrag nodig hebt en dit niet in het land zelf wilt opnemen of wisselen, omdat je bankpas een daglimiet heeft of omdat je dat geld in je nieuwe thuisland wilt storten op je nieuwe rekening als startkapitaal in plaats van overschrijven per bank.
Hoeveel geld mag je contant mee uit Nederland nemen?
Je mag zelf weten hoeveel je meeneemt, maar er zitten wel beperkingen aan de voorwaarden van geld uitvoeren uit Nederland en geld invoeren in een ander land.
Bedragen tot 10.000 euro mag je zonder meldingsplicht meenemen uit Nederland.
Voor een bedrag hoger dan 9.999,99 Euro moet je aangifte doen bij de Douane. Het maakt niet uit of dit bedrag in Euro’s of vreemde valuta wordt meegenomen.
Het maakt. ook niet uit of je dit bedrag in goud, zilver, aandelen of andere waardepapieren meeneemt. Als de waarde hoger is dan 9.999,99 euro dien je dit te melden bij de Douane.
Ik wil meer dan het vrije bedrag meenemen wat moet ik dan doen?
Als je 10.000 euro in waarde of meer mee wilt nemen binnen Europa hoef je daar geen aangifte van te doen binnen Nederland, maar het kan zijn dat het land waar je naar toe reist wel verwacht dat je het meldt dat je met een dergelijk bedrag binnenkomt. (Als je op deze link klikt kom je op de verzamel-website van douanekantoren binnen Europa en/of de eurozone)
Of je nu Nederland in- of uitreist, je bent niet verplicht aangifte te doen bij de Douane in Nederland. Wel kan de Douane aan de grens jou verplichten een ‘kennisgevingsaangifte’ te doen van geld, waardevolle goederen en documenten die gaan over vermogen met een waarde van € 10.000 of meer. Dat hoor je dan bij een controle door de Douane.
Ik vertrek buiten de EU met een bedrag wat groter is dan het vrije bedrag
Als meer geld wilt meenemen de EU uit dan de “gratis” 9.999,99 euro, dan moet je aangifte te doen bij de Douane, je kunt hiervoor een formulier downloaden op de website van de belastingdienst. (aangifte van liquide middelen)
Vertrek je niet vanuit Nederland maar vanuit een ander EU land, dan doe je deze aangifte in dat betreffende EU land voor je de grens over gaat en de EU verlaat.
Stel je vertrekt vanuit Amsterdam, maar hebt een overstap in een ander Europees land voordat je de EU grens overgaat, dan dien je aangifte te doen in dat laatste land vanwaar je de EU verlaat.
Waar vind ik het Douanekantoor waar ik aangifte moet doen?
Op Schiphol zit het douanekantoor in vertrekhal 3, het is het kantoor voor teruggaaf BTW/OB belasting.
Op andere luchthavens ga je gewoon naar het douane kantoor. Dat geldt ook voor reizen over land, bij grensposten zijn vaak vlak voor de grensovergang allerlei kantoren, daar vind je het loket voor aangifte.
Verlaat je Nederland of de EU per boot, dan doe je aangifte in het havengebouw of de vertrekterminal.
In het land waar je binnenkomt ga je bij de paspoortcontrole in de rij waar je aangifte doet van goederen die je mee wilt nemen het land in. Vaak moet je dit al invullen op het visum/entree-document wat je invult in bijvoorbeeld het vliegtuig.
TIP: Je moet aangifte doen voordat je je bagage incheckt!
Betaal ik belasting over het contante geld wat ik mee wil nemen als ik ga emigreren?
Je betaald aan de grens geen belasting over het geld, het is een meldingsplicht die je hebt. Soms kan de Douane vragen om een verklaring hoe je aan het geld komt. Het maakt niet uit of het geld van jezelf is of dat je het meeneemt voor iemand anders, je moet altijd aangifte doen als je met een geldwaarde van 10.000 euro of meer Europa wilt verlaten. Uiteindelijk zal de belastingdienst, bijvoorbeeld bij een conserverende aanslag, dit geld waarschijnlijk wel meenemen in de berekening van je vermogen.
De regeling geldt per persoon, dus reis je samen en neem je beiden geld mee, dan kun je ieder persoonlijk tot 9.999,99 meenemen buiten de EU zonder hier in Europa melding van te hoeven maken. OF er een meldingsplicht is in het land waar je naar toe reist of de landen waar je doorreist dat moet je uitzoeken bij de lokale douanediensten.
Neem jij geld mee naar het buitenland om te storten op je nieuwe te openen bankrekening? Hou er dan rekening mee dat in vele landen de banken de eerste 6 maanden geen contante stortingen toestaan op rekeningen van buitenlandse rekeninghouders, sanders dan het verplichte start bedrag om de rekening te openen.
Je kunt dit onderwerp nalezen op de website van de Belastingdienst daar kun je ook het aangifte formulier downloaden.
Emigratieplannen? Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.