lange stillen weg richting de bergen, blauwe lucht in het midden de tekst "Vluchten voor schulden, waarheen?"
Vluchten of Verdwijnen

Vluchten voor schulden, waarheen?

Ik denk dat het heel menselijk is als het water je financieel aan de lippen staat, dat je droomt van weglopen en nooit meer omkijken. Maar stel dat je dat doet, waar ga je dan naar toe? En hoe ziet je leven er dan uit? Want als je wilt vluchten voor schulden wil je natuurlijk niet gevonden worden.

Het is een heerlijk idee als je kunt ontsnappen uit een (ogenschijnlijk) uitzichtloze situatie. Geloof me, ik ken het gevoel. Ooit zat ik, net als jij met mijn handen in het haar en vol wanhoop het internet af te struinen naar een sprankje hoop. Zou het kunnen? Kan het echt? In een tijdperk waar meer en meer digitaal in elkaar grijpt en het bijna onmogelijk is om onzichtbaar te worden? Het kan, maar er zijn consequenties. En je kunt niet zomaar overal naar toe vluchten, het is niet zoals met emigreren dat je een bewuste landenkeuze maakt gebaseerd op geluk. Als je wegloopt voor schulden maak je een strategische landenkeuze.

Schulden ontstaan soms door een aaneenschakeling van tegenslag

Je hebt verschillende vormen van schulden, en het is belangrijk te weten wat voor schulden jij hebt en hoe ze ontstaan zijn, voor nu, voor je ontsnappingsplannen en voor je toekomst.

  • door fout koopgedrag en bestedingsgedrag. Mensen met “een gat in de hand” of een verslaving. Die blijven kopen en blijven gokken bijvoorbeeld. Die maken deze schulden zelf. Hoewel de maatschappij ze meer en meer als slachtoffer ziet van gebrek aan zelfdiscipline, denk ik persoonlijk niet dat dit correct is. Iedereen heeft een keuzen, en als het jouw keuze is om meer geld uit te geven dan je budget toestaat, maak je dus bewust schulden.
  • Er zijn ook mensen die door omstandigheden in schulden raken, bijvoorbeeld met een te duur huis, hoge hypotheek en dan loopt de relatie stuk en moet dat huis verkocht of een partner uitgekocht worden. Soms is er in zo’n situatie al meer tegenslag, een lening voor een auto die leuk stond op de oprit, of die vervangen moest worden omdat de vorige niet meer te repareren was, om maar iets te noemen. Of je moet van de rechter heel veel alimentatie betalen en raakt alles kwijt.
  • Je raakt uitzichtloos werkeloos bijvoorbeeld omdat je werkgever gaat bezuinigen of failliet gaat, en je hebt dan een combinatie van het bovenstaande, een hypotheek die je moet aflossen, soms alleenstaand en geen partner die nog een baan heeft (dat overkwam mij) en alle deuren voor hulp lijken gesloten voor jou
  • Mensen die een faillissement meemaken van hun bedrijf, of ZZP’ers die het hoofd niet meer boven water kunnen houden en achter raken met betalingen

Kortom, het is van belang om na te denken hoe jou schuld is ontstaan, omdat je soms je gedrag moet veranderen voordat je drastische stappen et en wegloopt om ergens anders weer gewoon in dezelfde problemen te komen. Maar ook omdat het van belang is om te weten wie jouw schuldeisers zijn. Is het een particuliere schuld of een overheidsschuld of een combinatie van die twee?

Soms neemt je leven een onvoorziene dramatische wending

En er zijn mensen die het echt overkomt, die gewoon niet konden voorzien dat hun leven zo’n dramatische wending zou nemen dat ze nu door de bomen het bos niet meer zien. Ikb behoorde tot die laatste groep. Ik was succesvol in mijn werk, ik had een relatie, ik kocht een betaalbaar huis met een betaalbare hypotheek, ik kon het me veroorloven om 32 uur te werken voor mijn werkgever en ik was super gelukkig. Het leven lachte mij toe. Wind in de rug en lekker fietsen!

En toen ging alles mis.

  • Mijn relatie bleek niet te zijn wat ik dacht, mijn partner was allesbehalve eerlijk
  • ik kreeg een heel zware burn-out
  • mijn werkgever ging failliet
  • ik kon geen baan meer vinden
  • mijn WW uitkering die al krap was (geloof me 32 uur werken en dan 70% WW is te weinig!) liep af en ik had door het koophuis toentertijd geen recht op bijstand.
  • mijn huis moest gedwongen verkocht worden, de wachttijd voor sociale huur in mijn stad was 8 jaar dus ik zou dakloos worden
  • de huizenmarkt lag op zijn gat en ik zou een forse restschuld hebben

Ik heb 2 jaar aangemodderd en toen heb ik beslissingen genomen die voor mij gunstig waren, en die mij weer lucht gaven. In plaats van maar braaf te wachten op “de andere partij”. Ik heb de regie over mijn leven teruggenomen en dat heeft enorm goed uitgepakt. (Lees ook: Hoe ik succesvol vluchtte voor mijn schulden)

Inmiddels reis ik over de wereld en ben ik schuldenvrij

Ik weet niet in welke categorie schuldenaar jij valt. Of je het over jezelf hebt afgeroepen of dat het door omstandigheden is ontstaan. Het feit is er dat je op zoek bent naar een uitweg, en daarom ben je op deze website terecht gekomen.

Ga ik je die uitweg bieden? Wellicht. Dat ligt aan jouw flexibiliteit en instelling. En aan wat je droomt voor je toekomst. En dan bedoel ik niet : schuldenvrij zijn, maar wat je wenst voor jezelf in de toekomst onder normale omstandigheden.

In het onderstaande boek vertel ik jou hoe je kunt vluchten voor schuldeisers, hoe je verdwijnt van het internet, en uit het systeem kunt blijven, en hoe wat de gevolgen (kunnen) zijn als je wegloopt uit Nederland.

Al je vragen over vluchten voor schulden worden in dit boek beantwoord. Het staat boordevol praktijkverhalen (niet alleen mijn verhaal dus) en heeft een handige lijst met websites. Zodat je zelf de feiten kunt nakijken en goede beslissingen kunt nemen voor jouw situatie.

In de kern van alle emoties gaat het om je nieuwe leven in de toekomst

Had jij dromen voor je in de problemen raakte? Dan wil ik dat je die dromen opschrijft. Want dat is je uitgangspunt. Die dromen waarmaken. Op welke manier dan ook. En daar moet je op focussen in plaats van focussen op het vluchten voor schulden. Want als je je dromen najaagt, heb je een doel, als je vlucht voor schulden ben je niet met een echt doel bezig. Dan ben je bezig met ontsnappen. Maar in de kern van alle emoties, gaat het om je leven na die ontsnapping.

Als jouw doel nooit is geweest om te emigreren, dan kan het zijn dat je niet gelukkig wordt in het buitenland. Geloof me. Je moet zoveel achterlaten en loslaten als je weggaat op deze manier. Zeker als je onvindbaar wilt blijven. Daar moet je goed over nadenken.

Kijk je kunt natuurlijk ook tijdelijk vluchten voor schulden, je leven oppakken in een goedkoper land en dan als je op orde bent met een aflossingsplan komen naar je schuldeisers toe. je houdt dan al die tijd contact met ze, niet over je emigratie, maar wel over de mogelijkheid om af te lossen. Zo af en toe stuur je een berichtje om te laten weten dat je bereid bent om aan een plan te werken. En dat houd jouw schuldeisers mild en bereid tot een gesprek. Niet in het tempo van de schuldeisers, maar in jouw tempo. Op jouw manier. Een beetje afhankelijk van hun post natuurlijk want als er een reactietermijn is dan moet je een overweging maken.

Als je vlucht voor schulden ga je gewoon emigreren

Als je vlucht voor schulden ga je gewoon emigreren, alleen rond je Nederland niet zo netjes af, hoewel je wel de deur achter je dichttrekt in Nederland laat je heel veel losse eindjes achter. Dat kan gevolgen hebben voor jou in de toekomst, als je overheidsschulden hebt bijvoorbeeld (lees ook: Schulden in Nederland, onvindbaar in het buitenland)

Emigratie is een emotioneel proces, en weglopen voor schulden is absoluut geen standaard emigratie. Er komt zoveel meer bij kijken als je wilt vluchten voor je schulden en ergens anders opnieuw wilt beginnen.

Daarbij biedt Nederland een prima regeling om van schulden af te komen, namelijk schuldsanering, of in het ergste geval jezelf failliet laten verklaren in de hoop dat je schuldeisers afzien van vordering en de schuld (deels) kwijtschelden. Of, als je hulp nodig hebt, de rechter besluit je onder bewindvoering te zetten. Dat is ellendig, maar stel je voor hoe ellendig het kan zijn om te vluchten voor schulden en in een vreemd land te wonen zonder contact met het thuisfront. Want dat is 1 van de voorwaarden om te verdwijnen.

Wil jij het toch proberen om te vluchten voor je schulden?

Als jij toch wilt proberen om te vluchten voor je schulden moet je een strategische landenkeuze maken. Je kiest niet alleen maar een land omdat het daar “lekker weer is”, je kiest een land waar je in kunt verdwijnen.

Waar je rekening mee moet houden als je je schulden wilt achterlaten zijn zaken als:

  • Hoe worden schulden gevorderd in het buitenland? Binnen de Europese Unie is geen tussenkomst van een lokale rechter meer nodig, een Nederlands vonnis is voldoende om beslag te leggen op je bezittingen en bankrekening, buiten de EU is dat anders, dan moet een lokale rechter daar een uitspraak over doen en veelal kennen deze landen heel andere wetgeving rondom schulden en nakomen van financiële verplichtingen. In mijn boeken ga ik daar uitgebreid op in.
  • Hoe hoog is jouw schuld? is het de moeite van alle kosten waard om in het buitenland te vorderen? Soms denken wij dat het een giga bedrag is en liggen er wakker van, terwijl je voor het incassobureau gewoon een dossier op de stapel bent en meer niet.
  • Wie is eigenaar van de schulden? Als de schulden zijn overgenomen door een (Justitieel) incassobureau dan kan het zijn dat zij internationale afspraken hebben of vestigingen in het buitenland om schulden in andere landen snel en doeltreffend te vorderen.
  • Welk land in de wereld heeft nog zoveel bureaucratie en papieren rompslomp dat je na de grenscontrole makkelijk verdwijnt en onder de radar kunt blijven?
  • Hoe ga je om met een paspoort-verlenging als je een overheidsschuld hebt? (lees ook: Heb ik een paspoort aantekening of signalering?)
  • Heeft het land van jouw keuze verdragen met Nederland als het gaat om uitlevering, vorderen van alimentatieschulden of andere wettelijke verplichtingen?
  • Welk land heeft een kostenplaatje wat in jouw nieuwe levensstijl past, wat is een goedkoop fijn land? Waar heb je de meeste kansen om een nieuwe start te maken?
  • Hoe ga je leven? Hoe ga je in je onderhoud voorzien? Niet elk land laat toe dat je werkt als je daar bent, dus hoe ga je daarmee om en wat ga je doen voor werk? Een lokaal salaris is vaak niet zo hoog als je wellicht denkt.
  • Wat voor visum ga je gebruiken?
  • Hoe erg wil je buiten de wet, of in het grijze gebied van de immigratiewetgeving leven?
  • Wat vertel je je familie en vrienden, en hoe reageren de buren? Zal iemand je verraden? Want je schuldeisers zullen actief op zoek gaan als je opeens spoorloos bent
  • Kun jij leven binnen een andere cultuur en in een land met andere gewoontes en social structuren en ander eten?

In het onderstaande boek vertel ik jou mijn persoonlijke verhaal, hoe ik vluchtte voor mijn schulden, verdween van het internet, een nieuwe identiteit aannam en heel lang onder de radar bleef bij mijn schuldeiser, hoe ik voorkwam dat ik nog dieper in de problemen raakte maar ook hoe ik een startkapitaaltje bij elkaar scharrelde, en niet te vergeten: hoe het uiteindelijk goed kwam zodat ik nu schuldenvrij leef.

In “Verdwijnen en Opnieuw Beginnen” leg ik in het kort uit hoe je je verleden kunt wissen en een nieuwe toekomst kunt starten, het is een kennismaking met vluchten voor schulden voor mensen die eerst willen toetsen wat voor soort informatie ze kunnen verwachten in mijn boeken.

Verdwijnen in een digitale wereld

De wereld verandert in rap tempo en het lijkt wel alsof alle (persoons)gegevens digitaal met elkaar verbonden zijn op internationaal niveau. Dus is het ook lastiger om onzichtbaar te worden.

Ik heb onlangs het boek “Verdwijnen, in een digitale wereld” uitgebracht, in dit boek ga ik nog dieper in op het onderwerp “De digitale samenleving” en hoe je daar uit kunt stappen, het is een boek voor die mensen die echt uit het systeem willen stappen en daarbuiten een leven willen opbouwen omdat ze zo min mogelijk met de overheid te maken willen hebben. Je kunt het boek bekijken in de Emigratie Winkel als je op de volgende link klikt >> Verdwijnen in een digitale wereld

Tot slot nog even dit

Je kunt het beste in een ontwikkelingsland gaan wonen, dat zul je inmiddels al wel begrepen hebben, maar evengoed moet je rekening houden met verdragen, internationale afspraken, de aanwezigheid van Nederlandse controleurs en internationaal werkende incassobureaus.

Je kunt in het allerbeste meest perfecte geval ook beter niet gaan wonen in het land waar je via de luchthaven (digitaal) binnenkomt, je beste plek is die plek waar je een stempel in je paspoort krijgt of waar je vriendelijk naar je zwaaien als ze de slagboom open doen terwijl je de grens overloopt. Hoewel ik prima ondergedoken bleef in het land waar ik wel via de luchthaven digital binnenkwam, dus dat is geen harde eis om zover te gaan.

Het is een eenzame voorbereiding, het is niet iets wat je aan de grote klok hangt en even lekker over kletst met familie en vrienden, geen leuke afscheidsavond met hartelijke woorden en lieve wensen voor de toekomst. Het is een heel eenzame reis die je aangaat. En daar is een goede reden voor, ook die leg ik uit in mijn boeken.

En nogmaals, hoewel het het pad naar snelle vrijheid lijkt, is het geen eenvoudige beslissing en geen simpele stap om uit te voeren. Er zijn veel emoties. Zeker als je last krijgt van je geweten of een gewetensvol mensen bent wat altijd netjes binnen de lijntjes kleurde. Opeens kras je het hele kleurboek van fatsoen vol en verstoor je de orde. Zelfs als je vlucht om tijd te maken om in een goedkoper land een leven op te bouwen wat je wel in staat stelt om af te lossen. Je doet het namelijk niet “zoals het hoort” en dat kan vreselijk gaan knagen. Want we zijn best wel een beetje fatsoensrakkers in Nederland, en de massa (en wellicht ook jouw familie en vrienden dus) heeft een mening over dit onderwerp.

Wat gebeurd er in jouw hoofd als je wegloopt voor je schulden? Ik vond het geen fijn ding om te doen, er hing constant een grauwsluier over mijn leven tot het opgelost was, alsof ik elke keer over mijn schouder moest kijken. En ik had het gevoel dat iedereen kon zien hoe schuldig ik me voelde over wat ik deed. En dat begon al op Schiphol bij het inchecken. Hoe ga jij daarmee om? Trek je dat? Elke keer je mailbox openen in de vrees dat……?

Wil jij praten over dit onderwerp of heb je nog vragen? Dat kan. En je privacy is gewaarborgd

Je kunt je vragen per email stellen of een persoonlijk gesprek met mij inplannen

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!