Emigreren

Emigreren betekent ook: Integreren

Als je Nederland verlaat, verlaat je ook al die dingen die nauw met onze Nederlandse cultuur verbonden zijn. Je past je aan aan de normen en gewoontes van het land waar je naar toe gaat. Ik zie (op afstand) Nederland enorm worstelen met een multiculturele samenleving zie ik ook een grote normvervaging over dit onderwerp. Het gevaar van een grenzeloze multiculturele samenleving is dat alles vervaagt omdat niemand ook maar enige houvast heeft. En aanpassing van beide zijden is dan niet in balans omdat de sterkste wint.

Ik denk dat Nederland voor zij haar grenzen openstelde, ooit, heel lang geleden, eerst na had moeten denken welke grenzen zij wilde stellen binnen het integratiebeleid als het gaat om cultuurvervaging aan Nederlandse zijde. Welke normen, waardes en gewoontes zijn niet onderhandelbaar, en welke sancties zetten we daar op.
Ik zie het in geen van de andere landen waar ik doorheen reis dat een land zich zo ernstig aanpast aan de cultuur van de nieuwkomers als in Nederland.

Ik heb ruim 3 jaar in de Filipijnen gewoond en daar werd van mij verwacht dat ik me onderwierp aan de Filipijnse wet- en regelgeving, dat ik me met respect voor de cultuur en die regels door het land bewoog. Er waren kledingeisen waar ik aan moest voldoen als ik een bank of immigratiekantoor bezocht en daar kon je wel van afwijken, maar dat werd niet in dank afgenomen. En dan werd er door de bewaking die je moest binnenlaten fijntjes naar het bord met kledingvoorschriften gestaard. Om maar iets te noemen.
En in immigratiekantoren heb ik wel toeristen weggestuurd zien worden omdat ze half naakt binnenlokte voor een verlenging van hun visum.

Maar zijn globaal wel meer dingen die ik niet mag als buitenlander:

  • geen wapen bezitten
  • geen politieke uitspraken doen of politiek actief zijn
  • me niet in demonstraties laten betrekken of er zelf 1 organiseren
  • drugs produceren, vervoeren, verhandelen of op welke wijze er mee verbonden zijn
  • een eigen kerk oprichten zonder toestemming van de staat
  • en geen land bezitten of een bedrijf starten zonder dat er lokale bevolking in het verdienmodel zaten
  • culture bijeenkomsten verstoren of ander provocatief of aanstootgevend gedrag vertonen

Dat zou in Nederland nu heden ten dage ondenkbaar zijn. En toch denk ik dat het geheim van een succesvolle smeltkroes van culturen wel eens kan bestaan aan het duidelijk aangeven van basisgrenzen die bij het land zijn eigen identiteit horen.

Over integratie: In de Filipijnen en in Mexico heeft men liever dat ik me netjes kleed en financieel voor mijzelf kan zorgen dan dat ik moet weten wie 1 of ander historisch figuur is of wat de betekenis van de naam van het land is (om maar 2 vragen uit de inburgeringscursus uit Nederland te noemen) voordat ik slaag voor een test.

Het land waar ik ben vraagt van mij dat ik me aanpas en het is mij geheel duidelijk welke sancties er staan op overtreden van die regels. Die zijn overal op de website van de immigratiedienst te vinden. Ik weet dat als ik me niet aan de door immigratie gestelde eisen en regels houd, ik binnen 24 uur uitgewezen kan worden.

In Nederland, wat zowat stikt in alle wetten en regels, mist in mijn beleving een dergelijk goed onderbouwt beleid wat begrenst waar de Nederlandse cultuur kan vervagen.

Venice, travel, impressions, masks, culture, wintertime, review

Alles lijkt mogelijk in Nederland en dat is zo heel anders dan in alle andere landen van de wereld

Als ik in een nieuw land kom, heb ik voordat ik er naar toe reis al een algemeen beeld van het land. Dat berust vaak op cliché vooroordelen, gevoerd door Google en de pers. Zodra ik het land binnenkom heb ik binnen 6 maanden een realistischer beeld van het land, afhankelijk van hoeveel ik reis.

Als immigrant voel ik me verantwoordelijk voor het respectvol gedragen in mijn gastland en ik heb de kaders die de overheid stelt omdat zo duidelijk mogelijk te doen.
En ik denk, dat als ik een kerk wil bouwen bijvoorbeeld, of een school of iets anders wat bepalend is voor mijn cultuur, de overheid zich drie keer op zijn hoofd krabt of dat wel past.

Ik neem gewoontes over. Want dan voeg je veel lekkerder in. Als die gewoonte inhoud dat ik niet toples mag zonnen, dan is dat zo. Als die gewoonte inhoud dat ik niet halfnaakt een kerk in kan lopen dan hou ik me daaraan.
En dat wat mij qua cultuur tot een typisch Nederlander maakt, dat laat ik los. Het heeft namelijk geen nut om op tijd te zijn voor een afspraak, het duurt toch wel 15 minuten of langer voor je naar binnen mag. Want je tegenpartij is niet op tijd. En het heeft geen nut om te gaan eisen en dreigen als ik niet op tijd geholpen wordt, een boot of bus uitvalt zonder opgaaf van reden, want ik ben niet in Nederland.

Als ik in Mexico uitgenodigd word in een huis kom ik niet op tijd, hoezeer dat ook tegen mijn gewoontes indruist. Ik zou mijn gastheer en gastvrouw ernstig in de problemen brengen als ik wel op tijd zou zijn. want zij rekenen op minstens 15 minuten langere voorbereidingstijd.

Ooit als jonge blom, reisde ik over de Argentijnse Pampa’s, ik spreek 1978 hier, Nederland had net verloren in het WK voetbal tegen Argentinië. Ik was uitgenodigd bij een Nederlands gezien wat al 15 jaar in Argentinië woonde. In de rood/wit geblokte keukengordijnen keuken dronken we om precies 10 uur koffie, met een koekje erbij, En na het tweede bakje gingen stipt 11 uur de kopjes in de gootsteen voor de afwas.
Deze mensen waren zo niet geïntegreerd in de Argentijnse samenleving, ze woonden in een eigen bubbel.

Ik kende een meneer op Siquijor, 2017, hij kocht al zijn boodschappen bij AH, online en liet ze bij zijn zoon bezorgen die dan alle potjes en blikjes in een grote Balik Bayan doos verscheepte naar de Filipijnen.
Deze meneer kreeg je met geen 10 paarden een eatery in. En hij hield niet van de Filipijnse keuken.
Hij bleef zo Hollands als het maar kon.
Ik vraag me dan af waarom ge geëmigreerd bent, want als het ‘lekkere weer’ je enigste reden is, kun je ook in Spanje gaan wonen, dat biedt veel minder grote cultuurverschillen en je kunt er gewone Nederlandse producten kopen.

Ik geloof ook dat hij inmiddels ergens in zuid Europa woont.

JC from Holland, Sinulog

Als immigrant voel ik me verantwoordelijk om me respectvol te gedragen en mijn gastland verwacht dat ook van mij

Ik neem dus plaatselijke gewoontes over. Soms omdat ze beter voegen dan de Nederlandse andere omdat het beter past in de cultuur waar ik woon en weer anderen omdat het een wettelijke verplichting is, zoals dat netjes aankleden voor de immigratiedienst.

Onwrikbaar vasthouden aan je eigen cultuur in je nieuwe gastland zorgt ervoor dat je niet makkelijk geaccepteerd wordt door de plaatselijke bevolking. Je blijft dan altijd “een vreemde eend in de bijt” en bijna geen enkel land in de wereld past de ‘bijt’ aan zoals Nederland dat doet.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.