drijvende ijsberg in het midden de tekst: Emigreren en klimaarverandering
Emigreren

Emigreren en de klimaatverandering

Vandaag en artikel over Emigratie en de klimaatverandering en waarom je misschien wel weg MOET uit Nederland en niet moet dralen als je al emigratieplannen hebt.

We denken met zijn allen dat de aarde warmer wordt. En zo wordt het ook opgelepeld door de pers en de klimaatsactivisten en de eindeloze velden met zonnepanelen in de hedendaagse energietransitie lijken dat te onderstrepen.

Klimaatverandering betekent dat de waarde warmer wordt, ja toch?

Nee dus. Die opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de poolkappen smelten en er dus meer zoet water in de zoute oceanen terecht komt en hierdoor ontstaat er een disbalans in de zeestromingen, met name de Atlantic Meridional Overturning Current, AMOC in het kort.

Die zeestroming zoals hij nu is koelt het warme water van de oceaan, iets met zout zwaar water en zoet licht water, bovenstroming en onderstroming. Door dat koelen blijft er een soort balans in de klimaten op aarde. Warm water uit de Golf van Mexico zorgt via die AMOC voor het zeeklimaat in Nederland enz.

Maar dat koelen dat lukt niet meer zo goed, omdat er teveel zoet water in de oceaan komt, door die opwarming van de aarde en bijvoorbeeld dat beruchte gat in de Ozonlaag uit de jaren “80, waar je nog maar zelden iets over hoort maar wat er nog steeds is.

En daardoor dreigt er dus een onbalans in de oceaan, en die groeit met de dag, omdat die poolkappen en gletsjers smelten, en omdat er meer regen naar zee stroomt enz. en zo ontstaat er een onbalans in het klimaat.

Dat zeeklimaat in Nederland wat een lekker mild klimaat is verandert dus. Maar het wordt niet warmer zoals men je doet geloven, het gaat juist kouder worden. Heel veel kouder. En dat heeft direct invloed op landbouw, veeteelt, op de energie-transitie en nog veel meer zaken. En dus vooral op de leefbaarheid binnen Nederland en de toekomstbestendigheid van het leven in Nederland.

Als wetenschappers aan de universiteit van Utrecht (onder andere) gelijk hebben kan het zomaar zijn dat jij straks klimaatvluchteling bent en Nederland moet verlaten, niet omdat het zo warm is geworden, maar omdat er een nieuwe ijstijd aanbreekt. Nu ja, ijstijd, het wordt een graadje of 10 kouder in Nederland. Maar dat heeft invloed op alles, ook op de voedselvoorziening.

Want wat is de invloed van een defecte AMOC op het klimaat in Nederland?

Op het noordelijk halfrond wordt het kouder, in de winters wellicht wel 10-15 graden en de zeespiegel stijgt een meter extra op wat nu verwacht wordt. Natte voetend us in grote delen van Nederland. Of liever gezegd koude voeten, want het zal meestal ijs zijn al dat water.

Wereldwijd betekent het dat de tropische regengordel naar het Zuiden verschuift en het zuidelijk halfrond heel warm wordt in tegenstelling tot het noordelijk halfrond, wat dan weer invloed heeft op de poolkappen daar, maar dat is voor de toekomst na onze toekomst zeg maar.

In Nederland komen er meer van die onheilspellende hoosbuien en mega hagelstenen, de Elfstedentocht kan weer geschaatst worden en gedurende een groot deel van het jaar, en er kunnen tornado’s ontstaan in Nederland. Dus: dag mild zeeklimaat en hallo……ja wat voor klimaat is dat dan?

Maar het wegvallen van de AMOC heeft ook invloed op het economisch klimaat

Wereldwijd zal er heel veel veranderen, bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw en dus met onze voedselvoorziening. Voor de Nederland geldt dat landbouw niet meer mogelijk is, je kunt geen aardappels groeien in noord Noorwegen, en dat zou een beetje het klimaat in Nederland worden na het omdraaien van die zeestroming. En ook voor de veeteelt wordt het lastiger, omdat ook veevoer niet meer groeit en op grote schaal geïmporteerd moet worden uit andere delen van de wereld.

Maar die import wordt ook weer beïnvloed, want een klimaatsverandering op zulke grote schaal en van deze omvang en identiteit heeft ook invloed op transport en bereikbaarheid. En wat dacht je van al dat ingevoerde gas straks? Varen die schepen nog wel om onze spiksplinternieuwe terminals te vullen?

Het is een raar idee dat straks de hele aarde op de schop moet als het gaat om onze voedselvoorziening en transport. Maar ik vind het ook raar dat het noordelijk halfrond zo investeert in zonne-energie als er straks een periode is met bewolkte koude vriesluchten en weinig zon en zo druk is met een energietransitie die wellicht niet overeind blijft als het gaat om gasvoorraden en verbruik.

Klimaat en Emigratie

Wie gaat emigreren heeft plannen om elk aspect van zijn leven te veranderen en te verbeteren. En daar maakt het klimaat ook onderdeel van uit. En of je nu richting de poolcirkel emigreert of juist richting de Evenaar, je kiest een klimaat wat bij je nieuwe toekomstdromen past. Je wilt het lekker hebben na je emigratie. En hoewel het klimaat niet de hoofdreden is van het vertrek uit Nederland is het aantal zonuren of sneeuwuren wel een reden voor emigratie.

Als de wereld er over een jaar of 5-10 zo anders uitziet als dat nu voorspeld wordt, en daarna nog steeds verandert en die poolcirkel van nu op een heel andere plek komt te liggen, moet je je afvragen waar je dan nog prettig kunt wonen en waar je dan dat klimaat vindt waar je blij van wordt. Wilde je altijd al naar Noorwegen emigreren, of Noord-Oost Europa of Canada, dan kun je gewoon in Nederland blijven, dan komt dat klimaat wel naar je toe zeg maar. Je moet wellicht wel wat hoger en verder landinwaarts gaan wonen in verband met die zeespiegel.

Maar zoek jij een lekker mild zonnig klimaat dan kan je keuze wel eens een stuk beperkter zijn in een wereld die zich zo extreem gaat gedragen.

De beste plekken op aarde na de veranderingen in AMOC

Ik heb gezocht naar afbeeldingen over de nieuwe te vormen klimaatzones en ik kan dat niet zo goed vinden, daarbij hebben veel landen binnen hun klimaatzones ok micro-klimaten. Dus dat is heel ingewikkeld denk ik om uit te zoeken hoe de wereld er straks uit gaat zien.

In de “bronnen” onderaan het artikel zit op de website van het KNMI een summier kaartje met de invloed van deze veranderingen voor Europa en hoe koud het dan in Europa wordt.

Ben jij dus ooit naar Spanje geëmigreerd omdat het daar zulk lekker weer is, dan zou ik maar kachels in de gastenverblijven installeren als je een Airbnb hebt en terrasverwarming voor je strandtent bestellen. Want dan kon het wel eens een behoorlijk onderkoelt Nederlands klimaat zijn daar op de zonbestemming als al die voorspellingen uitkomen.

Zoals het er nu uitziet lijken gebieden die op dezelfde hoogte liggen als bijvoorbeeld Midden Amerika en Midden Afrika er het beste af te komen. Daar koelt het dan iets af, zodat het minder drukkend warm is en in Midden Amerika zal de luchtvochtigheid zal afnemen wat het leefklimaat ten goede zal komen. En hoewel er minder regen zal vallen, in Midden Amerika zal er wellicht meer regen vallen in Midden Afrika, maar het zal daar niet onaangenaam of onleefbaar worden.

Maar als je naar de huidige keerkringen kijkt en alles wat daartussen ligt daar woon je denk ik wel lekker straks. En kun je wel de conclusie trekken dat hoe verder je van de evenaar af raakt naar het noorden, richting de Kreeftskeerkring, het koeler wordt, en hoe meer je afzakt naar het zuiden naar de Steenbokskeerkring hoe warmer het wordt. En dat zuidelijk deel daar zal ook minder regen vallen terwijl juist boven de evenaar er weinig verandering zal zijn qua regen omdat die klimaatzones nog meer beïnvloed zullen worden door de koude landwind die uit het Noorden komt.

Maar, dat is uitgelegd door een leek en zonder enige wetenschappelijke onderbouwing en nuances zoals zeestromingen en micro klimaten. Ik heb niets anders gedaan dan vergelijken van kaartjes van huidige klimaatzones en regengebieden, en kaartjes van straks in de toekomst als in Europa een nieuwe ijstijd aanbreekt.

Ik denk zomaar dat ik in Mexico wel goed zit……….. (lees ook: Emigreren naar Mexico)

Nog even dit

Ik groeide op met het onheilspellende gat in de ozonlaag, we zouden zo ongeveer anno nu allemaal met huidkanker lopen en het leven zou op aarde ondragelijk zijn geworden als het gaat om straling enzo. Nu smeer ik wel factor 50, maar ik leef nog steeds op deze aarde en dat gat in de ozonlaag is er nog steeds, je hoort er alleen weinig meer over. En blijkbaar was het niet ernstig genoeg voor overheden om keihard aan de slag te gaan met onderzoek over toekomstbestendig leven enzo, en klimaatverandering op lange termijn.

Nu is het AMOC, en ik begin me zo langzamerhand af te vragen of al dat terugdringen van de CO2 uitstoot en het mestvraagstuk enzo niet gewoon onzin is, omdat de aarde toch wel doet wat zij moet doen. We hadden al eerder een ijstijd, dat kun je ook lezen in de bronnen, en het is een soort van cyclus. Binnen die grote cyclus hebben we elke zoveel 100 jaar wel een kleinere, en die cirkels bestaan en gebeuren, of wij er nu druk mee zijn of niet.

Toen de eerste ijstijd ontstond en ergens halverwege die periode zomaar een enorm zoetwater-meer in Canada smolt waren er amper mensen op aarde. En waren er geen mestoverschotten en industrialisatie, en toch gebeurde het, omdat de aarde nu eenmaal doet wat ze moet doen, denk ik.

Met alle kennis en technologie die we nu hebben zouden we niet moeten rondhangen op de rampen die op ons afkomen, maar moeten investeren in toekomstbestendig leven. Waar ook ter wereld. En iet korte termijn plannen, maar lange termijn ontwikkelen.

En ik denk dat zeker als je gaat emigreren dat je op heel kleine schaal al bezig bent met toekomstbestendig leven, je wilt weg uit wat nu je toekomst kan zijn en je wilt een nieuwe start. Maar zet een tandje bij als het gaat om lange termijn.

Maak die nieuwe start goed en kijk niet alleen naar een schattig huisje op het platteland wat zo in FLOW magazine of Living Magazine past. Maar kijk naar de toekomst als het gaat om klimaat en verandering en wat jij en wellicht je kinderen en hun kinderen nodig hebben om te overleven als ons klimaat verandert omdat klimaat nu eenmaal verandert.

Maak je tweede kans over levensloopbestendig en klimaatbestendig wonen, en niet alleen maar over onthaasten, ploppen op vrijdag en lekker bij het zwembad hangen terwijl je Airbnb gasten factor 50 opsmeren.

Wil jij praten over jouw emigratieplannen?

Dat kan, boek een gesprek in en ik neem contact met je op.

Voor al die mensen die nog even willen verder lezen of die denken dat ik dit allemaal uit mijn duim zuig en nu verandert ben in een klimaat wappie geef ik de geraadpleegde bronnen. Als je op de blauwe tekst klikt ga je naar de bron, de pagina opent in een nieuwe tab in je browser.

Wikipedia met uitleg over de AMOC

NOS met video met uitleg over de nieuwe ijstijd

KNMI over verzwakken van de golfstroom

KNMI over stijging zeespiegel

Rijksoverheid over klimaatverandering en zeespiegel

De wetenschappelijke Nederlandse website Scientias over AMOC en de invloed op het Nederlandse klimaat

De Engelstalige wetenschappelijke klimaat website “Inside Climate News” over de veranderingen in de AMOC en de invloed op het klimaat

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!