landkaart van Europa en Noord Afrika, in sepia kleuren, met in het midden de tekst "emigreren maar waarheen?"
Emigreren

Emigreren maar waarheen?

Steeds meer mensen lopen met het verlangen om te gaan emigreren. En we dromen allemaal wel eens van de loterij winnen en overnieuw beginnen. Maar ls je dan eenmaal die gedachten of droom werkelijk wilt maken zijn er een heleboel vragen die door je hoofd spelen. Eén vraag is: maar waar ga ik dan naar toe als ik ga emigreren?

Hoewel emigratieplannen vaak worden gebaseerd op een vakantieland waar mensen een geweldige ervaring hadden en het gevoel dat ze “aansluiting” vonden bij de lokale levensstijl. Geldt dat niet voor iedereen.
Er zijn ook mensen die rondlopen met het verlangen om te emigreren en geen flauw idee hebben waar ze naar toe willen. Ze kunnen bij wijze van spreken geen handen en voeten geven aan hun verlangen. En voor die mensen is dit artikel. Want hoe bepaal je dan waar je naar toe verhuisd.

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kun stellen om je te helpen met het maken van een keuze

  • waarom wil ik emigreren
  • wat zoek ik in dat andere land
  • wat is mijn budget
  • hoe ga ik in mijn inkomsten voorzien in mijn nieuwe woonland

Die vragen beantwoord je niet 1,2,3. Daar moet je over nadenken, en soms is er geen pasklaar antwoord. En verhuis je samen met een partner en kinderen dan is er naast wat jij belangrijk vind voor je nieuwe toekomst en je reden voor vertrek uit Nederland ook nog het gezamenlijke plaatje, wat zeker voor de toekomstplannen wel op 1 lijn moet zitten.

Als jij droomt van een barretje op een tropisch strand en een minimalistisch leven en je partner ziet een jungle villa met infinity pool, daartussen ergens ligt voor jullie samen de realiteit.

Geld maakt gelukkig

En dan is er ook nog het financiële plaatje. Want hoewel emigratie helemaal niet duur hoeft te zijn heb je wel een goed plan nodig en minstens een startbedrag voor de eerste maand. (lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om te emigreren?)

Als ik praat met klanten die wel weg willen uit Nederland maar geen idee hebben waar naar toe geef ik ze een paar tips.

  • zet je wensen voor je toekomst op een rijtje
  • kijk naar het realisme van je plannen
  • ken je financiën nu en straks
  • en onderzoek landen waarvan je aan de visumvoorwaarden voldoet. Je kunt wel dromen van een nieuw leven in Noorwegen of Australië maar we weten allemaal dat je daar niet zomaar naar binnen kunt.

Kortom: Maak een Emigratieprofiel.

Een Emigratieprofiel is een soort plan van aanpak.

Een Emigratieprofiel maken klink ingewikkelder dan het is, eigenlijk is een Emigratieprofiel een combinatie van zelfkennis, financieel inzicht, en een realistisch stappenplan. En het is leuk om te maken, want je mag dromen tot de sterren en wensen wat je wilt!

Je kunt het zelf doen, maar je kunt ook het boekje gebruiken wat ik hiervoor heb gemaakt. Op speelse wijze maak je een realistisch emigratieplan. Als je die inzichten hebt kun je eenvoudiger een land kiezen om naar toe te verhuizen.

Praktijkvoorbeeld

Ik ben echt geëmigreerd, en heb niets meer in Nederland. En ik reis over de hele wereld, maar ik reis langzaam, ik ben langer in een ander land dan een toeristenvisum soms toelaat. Ik emigreer dus eigenlijk elke keer als ik een land achter me laat.

Ik kies op verschillende criteria, en die heb ik van te voren opgeschreven als ik het internet op ga om een land te zoeken wat daar bij past.

Zo wil ik bijvoorbeeld

  • Gunstige visumregels zodat ik lang mag blijven
  • De mogelijkheid om goedkoop te vestigen na een tijdje op een toeristenvisum het land te hebben verkend
  • Geen financiële draagkracht toets of een haalbare
  • Geen medische keuringen
  • Mooi landschap met diversiteit (strand is een pre, geen must, maar afwisseling is wel leuk)
  • Snel betrouwbaar internet
  • Niet teveel regels zoals in Nederland, daar word je gek van alle regels en wetten die soms niet eens op elkaar aansluiten
  • Bereikbaarheid, van de Filipijnen leerde ik dat als je reislustig bent, een eilanden groep wel erg isoleert. Mexico waar ik nu woon is een betere uitvalsbasis om eens een ander land in te duiken.

En dan heb ik nog wat persoonlijke perks, ik wil de taal kunnen lezen, zodat ik hem kan leren. En ik wil dat er een stabiele munteenheid is zodat ik niet het ene jaar rijk ben en het andere jaar arm. Dus een goede bij voorkeur groeiende economie.

En een land met goede wegen is ook wel fijn, als motorrijder vind ik het belangrijk dat er een redelijk wegenstelsel is en niet alleen maar begaanbaar gemaakte rivierbeddingen.

Nou dat is het wel zo’n beetje. O ja en zonnig, ik heb een broertje dood aan sneeuw enzo. Dus ergens tussen de kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. Ik hou van dagen met redelijk gelijk dag en nacht percentage, daar voel ik me het prettigst bij.

Het is dus belangrijk dat je weet wat jouw wensen zijn

Wat heb je nodig om straks gelukkig te zijn?

Zoals je al leest weet ik heel goed wat ik nodig heb om gelukkig te zijn, maar ik ben ook realistisch over mijn inreis-mogelijkheden voor een land. Ik heb geen grote zak met geld en voldoe voor veel landen niet aan de financiële criteria.

Jij kent jezelf het beste en ook je financiële situatie. weet zelf wat je nodig hebt om gelukkig te worden en prettig te leven. Je zult altijd wat water bij de wijn moeten doen om tot een realistisch plan te komen, maar om van utopie naar realiteit te gaan is leuk om te doen en geeft je zelfinzicht op heel veel vaak onontdekte vlakken in je leven en persoonlijkheid. En dat is precies waar een Emigratieprofiel handig voor is.

Zo leer je op voorhand al na te denken voer zaken die niet in je hoofd opkomen als je nog droomt van emigratie, zaken die pas later spelen, die krijg je aangereikt van een ervaringsdeskundige. En zorgen voor een betere voorbereiding en een plan voor een succesvolle emigratie.

Wist jij dat 20% van alle emigranten binnen twee jaar weer naar Nederland terugkeren? (bron: CBS)

Vaak kiezen Nederlanders hun emigratie bestemming in de verkeerde volgorde

Nederlanders kiezen vaak een land en dan gaan ze zoeken naar mogelijkheden om dat land binnen te komen, zelfs als ze al weten dat het zo goed als onmogelijk is. En ze stellen hun droom om te emigreren uit, tot ze wel aan die eisen kunnen voldoen. En op die manier maken veel mensen hun emigratieplannen met een soort tunnelvisie.

Soms kun je als je goed zoekt loopholes in de emigratiewetten vinden. Zoals in Australië bijvoorbeeld, daar kun je soms wel binnenkomen als je via Nieuw Zeeland gaat. Dat is ook geen eenvoudige manier, maar geëmigreerde menen schrijven over deze route, het is een lange omweg, maar hij is er.

Als je naar manieren zoekt om je droom te realiseren ben je pro-actief bezig. En daarmee verhoog je in Nederland al de kwaliteit van je leven. Want in plaats van te gaan zitten verzuchten dat je wilt maar dat het niet kan, werkt je aan een oplossing. Aan je toekomst.

Voldoe je niet aan de financiële eisen dan is de deur echt niet altijd dicht
Je hebt altijd de keuze om op een toeristenvisum te beginnen en dan zie je verder wel. In veel landen kun je eindeloos op een toeristenvisum verblijven met soms even een visum-run.

Op die manier kun je prima leven in een land ook al denk je in eerste instantie van niet.
Flexibiliteit, creativiteit en oplossingsgerichtheid zijn kwaliteit die elke emigrant moet bezitten.

Heb je al Emigratieplannen? Koop dan de Handleiding voor Emigratie*

*het maken van een Emigratieprofiel is onderdeel van dit handboek.

Heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek? Dat kan natuurlijk ook.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?
Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!