emigreren, ww uitkering, uitkering, aow, pensioen, wahjong, ziektewet,
Emigreren

Emigreren met een uitkering, kan dat?

Laat ik beginnen met een disclaimer, ik ben geen jurist en heb niet veel verstand van uitkeringen en de wet- en regelgeving in Nederland. Het is dus altijd raadzaam, ook omdat wet- en regelgeving vaak verandert, zelf onderzoek te doen naar de mogelijkheden om te emigreren met een uitkering.

Toch, kun je emigreren met een uitkering. Het is echter, zoals met zoveel dingen in het overberegelde Nederland afhankelijk van heel veel factoren waar jijzelf weinig of geen invloed op kunt uitoefenen.

Na zorgvuldig onderzoek op het internet kwam ik tot de volgende conclusie, maar nogmaals: voor je je koffers inpakt moet je echt zelf onderzoek doen en kijken of dit allemaal ook geldt voor jouw situatie en jouw uitkering. Dit artikel is bedoelt om je richting en hoop te geven zodat je je plannen kunt realiseren.

Afhankelijk van gesloten verdragen tussen Nederland en jouw nieuwe thuisland, maar ook de wet- en regelgeving binnen Nederland kun je soms, in tegenstelling tot wat mensen denken, wel emigreren met een uitkering.

uitkering, emigratie, emigreren, wajong, ww, bijstand

Welke uitkering kan ik meenemen naar een ander land?

Grofweg geldt dat je de volgende uitkeringen mee kunt nemen als je binnen de EU, de EER (Europese Economische Ruimte) en Zwitserland blijft:

 • Algemene Ouderdomswet (AOW);
 • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO);
 • Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ);
 • Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA);
 • Algemene nabestaandenwet (ANW);
 • Ziektewet;

Voor buiten deze zones en gebieden geldt dat het wel of niet kunnen emigreren met een uitkering altijd afhankelijk is van ten minste twee factoren:

 1. De Nederlandse Wetgeving t.a.v. deze uitkering
 2. Of Nederland een verdrag heeft met het betreffende land wat in uitkeringsvoorwaarden voorziet.

Voorziet een verdrag niet in die mogelijkheden dan is het niet mogelijk om je uitkering te behouden als je gaat emigreren.

Iets waar je rekening mee moet houden is dat de hoogte van je uitkering beïnvloed kan worden door de kosten van dagelijks levensonderhoud die gelden in het land waar je gaat wonen, zijn die bijvoorbeeld heel laag dan kan, in sommige gevallen, je uitkering navenant worden aangepast. (woonlandbeginsel)

digitale nomaden, reizen en werken

Uitzonderingen

Werk jij in het algemeen belang en ontvangt je (deels) een uitkering? Dan kun je naar elk willekeurig land emigreren met behoud van je uitkering. De hoogte van bepaalde uitkeringen wordt dan wel aangepast volgens het eerder genoemde woonlandbeginsel.

De hoogte van je AOW wordt niet aangepast volgens het woonlandbeginsel.

Sipalay Sugar beach

Welke uitkering kan ik niet meenemen als ik ga emigreren?

Verhuis je buiten de EU, de EER of Zwitserland dan kun je de volgende uitkeringen niet meenemen, ongeacht of Nederland een verdrag heeft met dat land of niet:

 • Uitkeringen op basis van de Participatiewet en andere bijstandsregelingen
 • Een WW-uitkering
 • Een Wajong-uitkering. Maar ook hier weer geldt: soms zijn er uitzonderingen mogelijk.
 • Een uitkering op basis van de Toeslagenwet

Het is in principe ook niet meer mogelijk om kinderbijslag en kindgebonden-budget mee te nemen. Dit komt door de op 1 januari 2015 ingegane Wet herziening exportbeperking kinderbijslag. Maar ook hiervoor zijn soms (alweer) uitzonderingen.

Guimaras stranden

Slim kiezen naar welk land je verhuist kan winst opleveren dus

Heb jij een uitkering en wil je emigreren dan is het dus verstandig om slim te kiezen voor wat betreft je toekomstige woonland. Je zoekwerk start bij de uitkeringsinstantie of bij de lijst van verdragen die Nederland heeft met verschillende landen. Deze lijst vind je op de website van je uitkeringsinstantie, de Nederlandse Overheid of de Belastingdienst.

Digitale Nomade worden met een uitkering kan best lastig zijn omdat je dan steeds van land wisselt. Je betaalt dan sowieso belasting in Nederland en elk jaar moet je zoeken naar de mogelijkheden die je hebt voor je bewijs van in leven zijn. Aangezien die gekoppelt is aan woonadres kan het soms heel lastig zijn. (lees: Jaarlijks Papierwerk Pensioenfonds regelen buiten Europa)

Hou er wel rekening mee dat je over je uitkering in Nederland belasting betaald. Tenzij je kunt aantonen dat je belastingplichtig bent in het land waar je gaat wonen en daar belasting afdraagt. In sommige gevallen kan dit voordeliger zijn.

Let op: de kosten voor het storten op een buitenlandse rekening zijn voor jou en worden dus in mindering gebracht op je uitkering.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!