Filipijnen

Kosten van het levensonderhoud in de Filipijnen

Op mijn website FloatingCoconut heb ik veel geschreven over de kosten van levensonderhoud in de Filipijnen. Maar die blogs zijn in het Engels en gebaseerd op mijn levensstijl.
Dat is natuurlijk altijd een dingetje als je zoekt op kosten van levensonderhoud en een andermans artikel leest: hoe die persoon leeft is wellicht niet jouw manier van leven.ADVERTISEMENT

Vandaag wil ik schrijven over de kosten van levensonderhoud in de Filipijnen maar ik begin met een enorme nuancering!

Ik wil dat jij de volgende punten goed leest en in gedachten houdt als je verder leest, want deze punten zijn van belang voor jouw levensgeluk in de Filipijnen.

  1. de kosten van levensonderhoud zullen verschillen, de stad is veel duurder dan leven op het platteland
  2. de kosten van levensonderhoud zijn persoonlijk, jouw levensstijl is niet de mijne en wat mij gelukkig maakt is voor jou wellicht onacceptabel.
  3. de kosten van levensonderhoud zijn gestegen in de Filipijnen, die kosten die je leest op Filipijnen fora zijn vaak achterhaald dus mijn blogs wijken wellicht af van wat je in gedachten had, inclusief de vorige twee punten.

Sipalay Sugar beach

Hoeveel geld heb je nodig om in de Filipijnen te leven?

Je kunt in de Filipijnen leven vanaf 500 euro ongeveer, dit is inclusief je visum verlenging als je besluit om op een (veel goedkoper) toeristenvisum in het land te verblijven.

Als je besluit van 500 euro te gaan leven heb je een simpel leven, buiten de grote stad en huur je een gemeubileerd eenvoudig huis met badkamer inclusief elektriciteit en kraanwater. Gasflessen en internet moet je dan vaak zelf betalen.

Alles wat je meer uitgeeft, draagt bij aan de luxe van je leven in de Filipijnen

(lees ook: How much money do you need to live in the Philippines)

huis, huren, kopen, filipijnen,

Hoe duur is een huis huren in de Filipijnen?

Huizen zijn te huur in elke prijsklasse, en afhankelijk van hoe ‘native’ jij wilt wonen kun je heel goedkoop leven. Wil je een huis met een badkamer en elektriciteit, dan huur je ongeveer vanaf 200 euro per maand voor een luxe huis, buiten de grote steden. Als je in de steden wilt huren huur je vaak in subdivisions of torenflats en betaal je al snel 500-600 euro inclusief servicekosten voor de beveiliging en gemeenschappelijke ruimtes.

En dat kun je net zo duur maken als je wilt natuurlijk. Want je kunt ook 1000 euro per maand uitgeven voor een huis met 4 slaapkamers, 4 badkamers en een grote ommuurde tuin aan zee. Het is maar net wat de gek ervoor vraagt en voor uit wil geven.

Maar gemiddeld kun je vanaf 200 euro een prima huis huren in de Filipijnen

(kijk naar mijn huis van 18.000 PHP per maand all in op het eiland Siquijor  Op de rand van een klif met uitzicht op zee)

huurhuis, cliff house, 300 euro all in, rondkomen van 600 euro, minimum inkomen, budget, laag inkomen, ZZP, weinig geld, maandelijks inkomen, rekeningen, prijzen, geldproblemen, oplossingen, bezuinigen

Wat maakt jou gelukkig en hoeveel geld heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Een budget samenstellen voor een langdurig verblijf in het buitenland is een heel persoonlijk iets. Veel mensen weten wat hun inkomsten zijn en vragen zich dan af of dat kostendekkend is. Maar leef je dan ook lekker?

Voorbeeld: Mijn besteedbaar maandbudget ligt rond de 800 euro, ik kan daar in Nederland nauwelijks van rondkomen, maar in het buitenland leef ik er royaal van en kan ik elke dag uit eten, in de Filipijnen kon ik van 800 euro leven als een God in Frankrijk, in Mexico is dat bedrag minder toereikend.

Er zijn ook expats in de Filipijnen die van 500 euro per maand moeten leven en die hebben zich, zeker na de laatst belastingwijziging van de Nederlandse overheid flink op verkeken. Tel daarbij de snel stijgende prijzen in de Filipijnen bij op, dan kon het voor de toekomst wel eens een mager leven worden.

In de Filipijnen wordt je Nederlandse pensioen (AOW) niet gekort, Nederland heeft een verdrag met de Filipijnen en je krijgt je pensioen volledig uitbetaald. Of je in Nederland of de Filipijnen belasting betaald hangt af van waar je belastingplichtig bent.

Als we praten over budget denk ik dat het beter is als je inkomsten en uitgaven omkeert: je kijkt eerst wat je nodig hebt om gelukkig te leven en dan kijk je of dat haalbaar is in het land war je wilt wonen. Want misschien is het wel voordeliger om dan bijvoorbeeld Thailand te kiezen als je naar Azië wilt. En als je een Filipijnse vriendin hebt, dan is het soms voordeliger om haar naar Vietnam of Thailand te verhuizen om daar samen een nieuw bestaan op te bouwen met meer financiële draagkracht en meer geluk dan je in de Filipijnen zou hebben.

Een handige tool om te berekenen hoe jij gelukkig kunt worden met je inkomen is dit boek:

Je hebt als je dit boekje uitwerkt een stevig financieel overzicht en gelijk een handige to-do-lijst voor als je straks weggaat en Nederland verlaat.

(lees ook: The price of specific products in the Philippines)

Nog even dit over je budget in de Filipijnen

Hier zijn een paar dingen waar je aan moet denken en die je maandelijks moet meenemen in je budget om ruimte te hebben voor terugkerende uitgaven:

  • ziektekosten, medische kosten zijn laag in de Filipijnen en de Phil Health verzekering is onredelijk duur voor buitenlanders, hoe ga jij je ziekenhuis rekening of doktersbezoek betalen?
  • visumkosten, als je besluit op een toeristenvisum te reizen, wat zeker goedkoper is en in deze tijd wellicht wel de beste optie, dan heb je kosten voor je 6 maandelijkse visum plus elke 3 jaar een visa run (lees ook: Visa Run, my expenses )
  • onvoorziene uitgaven, die kom je echt altijd tegen, en je moet wat ruimte hebben in je budget om die op te vangen
  • familie onderhoud, je zult geacht worden bij te dragen on het onderhoud van je (schoon)familie in de Filipijnen, het is maar zelden dat er niet af en toe een rekening van 1500PHP onder jouw neus geduwd wordt voor vage ziektekosten of dat er van jou verwacht wordt dat je de lechon betaald of het drinken voor een feest.

Afhankelijk van jouw levensstandaard kunnen hier nog kosten bijkomen, zoals je auto/motor/brommer, de klusjesman of schoonmaakster enz.

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Haar eerste land was de Filipijnen. Ze woonde er ruim 3 jaar. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren. Momenteel woont ze in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.