Filipijnen

Kosten van het levensonderhoud in de Filipijnen

Het moeilijke van artikelen over de kosten van levensonderhoud zijn altijd de persoonlijke voorkeuren en situaties. Waar de 1 met weinig geld heel gelukkig kan zijn heeft de ander net iets meer nodig om dat geluk te vinden of te ervaren.

Vandaag wil ik schrijven over de kosten van levensonderhoud in de Filipijnen maar ik begin met een enorme nuancering! Want het leven is goedkoop in de Filipijnen, maar afhankelijk van jouw situatie, visum, en leefomstandigheden is het duurder dan je denkt.

Ik wil dat jij de volgende punten goed leest en in gedachten houdt als je verder leest, want deze punten zijn van belang voor jouw levensgeluk in de Filipijnen.

 1. de kosten van levensonderhoud zullen verschillen, de stad is veel duurder dan leven op het platteland
 2. de kosten van levensonderhoud zijn persoonlijk, jouw levensstijl is niet de mijne en wat mij gelukkig maakt is voor jou wellicht onacceptabel.
 3. de kosten van levensonderhoud zijn gestegen in de Filipijnen, die kosten die je leest op Filipijnen fora zijn vaak achterhaald

Sipalay Sugar beach

Hoeveel geld heb je nodig om in de Filipijnen te leven?

Je kunt in de Filipijnen leven vanaf 500 euro ongeveer, dit is exclusief je visum verlenging als je besluit om op een (veel goedkoper) toeristenvisum in het land te verblijven. (bekijk ook: Visum Uitleg Filipijnen)

Als je besluit van 500 euro te gaan leven heb je een simpel leven, buiten de grote stad en huur je een gemeubileerd eenvoudig huis met badkamer inclusief elektriciteit en kraanwater. Gasflessen, drinkwater en internet moet je dan vaak zelf betalen. En je hebt geen aircon.

Alles wat je meer uitgeeft, draagt bij aan de luxe van je leven in de Filipijnen

Uit eten in de Filipijnen hoeft niet duur te zijn, in de lokale eatery kun je vaak heerlijk en goedkoop eten, denk aan een paar euro voor een volwaardige maaltijd inclusief drinken. Ga je naar een echt restaurant dan ook weer geldt: je kunt het net zo duur maken als je wilt, maar 10-15 euro voor een fijne avond uit is een redelijke inschatting van je kosten.

huis, huren, kopen, filipijnen,

Hoe duur is een huis huren in de Filipijnen?

Huizen zijn te huur in elke prijsklasse, en afhankelijk van hoe ‘native’ jij wilt wonen kun je heel goedkoop leven. Wil je een huis met een badkamer en elektriciteit, dan huur je ongeveer vanaf 200 euro per maand voor een leuk huis, met badkamer en binnen-keuken, buiten de grote steden. Als je in de steden wilt huren huur je vaak in subdivisions of torenflats en betaal je al snel 500-600 euro excclusief servicekosten voor de beveiliging en gemeenschappelijke ruimtes.

Een huis huren kun je net zo duur maken als je wilt natuurlijk. Want je kunt ook 1000-2000 euro per maand uitgeven voor een huis met 4 slaapkamers, 4 badkamers, zwembad en een grote ommuurde tuin aan zee. Het is maar net wat de gek ervoor vraagt en voor uit wil geven.

Maar gemiddeld kun je vanaf 200 euro een prima huis huren in de Filipijnen.

(kijk naar mijn huis van 18.000 PHP per maand all in op het eiland Siquijor Op de rand van een klif met uitzicht op zee)

huurhuis, cliff house, 300 euro all in, rondkomen van 600 euro, minimum inkomen, budget, laag inkomen, ZZP, weinig geld, maandelijks inkomen, rekeningen, prijzen, geldproblemen, oplossingen, bezuinigen

Wat maakt jou gelukkig en hoeveel geld heb jij nodig om gelukkig te zijn?

Een budget samenstellen voor een langdurig verblijf in het buitenland is een heel persoonlijk iets. Veel mensen weten wat hun inkomsten zijn en vragen zich dan af of dat kostendekkend is. Maar leef je dan ook lekker?

Voorbeeld: Mijn besteedbaar maandbudget lag in de Filipijnen rond de 800 euro, ik kan daar in Nederland niet van rondkomen, maar in het buitenland leef ik er royaal van en kan ik elke dag uit eten, in de Filipijnen kon ik van 800 euro leven als een God in Frankrijk.

Er zijn ook Nederlanders in de Filipijnen die van 500 euro per maand moeten leven, ze hebben zich aangepast aan de lokale cultuur en gewoontes als het gaat om huisvesting en eten. En hebben eigenlijk hun Westerse levensstijl achter zich gelaten.

In de Filipijnen wordt je Nederlandse pensioen (AOW) niet gekort, Nederland heeft een verdrag met de Filipijnen en je krijgt je pensioen volledig uitbetaald. Of je in Nederland of de Filipijnen belasting betaald hangt af van waar je belastingplichtig bent.

Als we praten over budget denk ik dat het beter is als je inkomsten en uitgaven omkeert: je kijkt eerst wat je nodig hebt om gelukkig te leven en dan kijk je of dat haalbaar is in het land waar je wilt wonen. Want misschien is het wel voordeliger om dan bijvoorbeeld Thailand te kiezen als je naar Azië wilt. En als je een Filipijnse vriendin hebt, dan is het soms voordeliger om haar naar Vietnam of Thailand te verhuizen om daar samen een nieuw bestaan op te bouwen met meer financiële draagkracht en meer geluk dan je in de Filipijnen zou hebben.

Een handige tool om te berekenen hoe jij gelukkig kunt worden met je inkomen is dit boek:

Je hebt als je dit boekje uitwerkt een goed financieel overzicht en gelijk een handige to-do-lijst voor als je straks weggaat en Nederland verlaat.

Nog even dit over je budget in de Filipijnen

Hier zijn een paar dingen waar je aan moet denken en die je maandelijks moet meenemen in je budget om ruimte te hebben voor terugkerende uitgaven:

 • ziektekosten, medische kosten zijn laag in de Filipijnen en de Phil Health verzekering is onredelijk duur voor buitenlanders, hoe ga jij je ziekenhuis rekening of doktersbezoek betalen?
 • visumkosten, als je besluit op een toeristenvisum te reizen, wat zeker goedkoper is en in deze tijd wellicht wel de beste optie, dan heb je kosten voor je 6 maandelijkse visum plus elke 3 jaar een visa run, plus alle bijkomende wettelijke kosten voor visumhouders in de Filipijnen (bekijk ook: Visum Uitleg Filipijnen)
 • onvoorziene uitgaven, die kom je echt altijd tegen, en je moet wat ruimte hebben in je budget om die op te vangen
 • familie onderhoud, je zult geacht worden bij te dragen on het onderhoud van je (schoon)familie in de Filipijnen, het is maar zelden dat er niet af en toe een rekening van 1500PHP onder jouw neus geduwd wordt voor vage ziektekosten of dat er van jou verwacht wordt dat je de lechon betaald of het drinken voor een feest.

Afhankelijk van jouw levensstandaard kunnen hier nog kosten bijkomen, zoals je auto/motor/brommer, de klusjesman of schoonmaakster enz.

Tips voor jouw berekening van je maandlasten in de Filipijnen

Wil je goed op de hoogte zijn van kosten van je wekelijkse boodschappenmandje? kijk dan een sop online website van Filipijnse supermarkten zoals Robinsons Supermarkets, Makati Supermarket, Landers Superstore, of zoek met Google maps, de lokale supermarkt en de bijbehorende website op. Hetzelfde geldt voor je internet, zoek op Globe of PLDT en vorm een beeld van de kosten.

Andere websites voor goede prijsindicaties (per product) zijn de websites van Numbeo en Expatistan, waar inwoners, met name expats, (per land/regio/stad) prijzen invullen per product en van kosten van dagelijks leven. Dus ook kledingprijzen bijvoorbeeld en huurprijzen.

Als je weet wat je wekelijkse boodschappen ongeveer kosten en je weet je hoeveel je over hebt voor andere zaken zoals je visum, je huur, gezondheidszorg en je internet en niet te vergeten je schoonfamilie,

Kom je tekort in je budget kun je altijd kijken of je kunt bijverdienen, online of door een bedrijf te starten in de Filipijnen.

(Lees ook: Hoe kun je online geld verdienen?)

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

*Dit artikel is bijgewerkt in mei 2024 en vervangt het artikel van oktober 2021

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

6 reacties

 • Jeanette

  Dag Thea, wat een verdrietig verhaal. En met een verlopen paspoort en visum lijken de mogelijkheden idd beperkt. Van de Ambassade hoef je echt niet vele te verwachten, zelfs niet als hij gedeporteerd wordt, Nederland zorgt heel slecht voor zijn paspoorthouders buiten de landsgrenzen en Europese grenzen.

  De Filipijnen is niet het makkelijkste land geweest om een pandemie uit te zitten, dat hoorde ik van veel van mijn oude contacten daar. Ik was blij dat ik er weg was. Toch gingen diensten als visumverlenging e.d. gewoon door en heeft ook de ambassade gewoon de paspoort spreekuren gehouden. Jammer dat je oom daar geen gebruik van heeft gemaakt.

  je zou op het Filipijnen-forum of in een Filipijnse Facebookgroep (Nederlanders in de Filipijnen heet hij geloof ik) een oproep kunnen doen of iemand in de buurt woont.
  Die groepen zijn vaak afgeschermd en daar kun je meer prive gegevens delen, zoals de locatie van je oom. Als er een Nederlander in de buurt woont is die misschien wel genegen eens naar de hele situatie te kijken en deze vanuit het buitenland te begeleiden.

  Ik weet dat de Nederlandse expat community best sterk is daar, maar het zijn wel allemaal eigenheimers met een sterke mening en redelijke bemoeizucht, en dan niet altijd op een prettige manier. Maar dat is voor nu even het enigste wat ik kan bedenken.

  Een landgenoot ter plekke lijkt me geen verkeerde zaak.

  Ik wens je heel veel sterkte en wijsheid.

 • Thea meurs

  Ik heb een broer in de philippijnen woont die inmiddels behoorlijk hulpbehoevend is, die wev er al bijna een jaar terug proberen te krijgen naar Nederland maar wat niet lukt want zijn paspoort en visum is verlopen tijdens de corona periode en dient nu een boete te betalen van ruim 1600,00 dollar. Hij wordt min of meer verzorgd door een philipijnse familie maar die kosten elke maand bakken vol met geld. Hij krijgt ruim 1000 dollar per maand maar kan daar niet van rond komen zegt hij, wij geloven dat niet meer. Hebben hulp gezocht bij de Nederlandse en philipijnse ambassade maar nul.op request. Wie weet hier een oplossing voor ? Lopen met onze rug tegen de muur. Laten deporteren is dat een oplossing. ?

 • Jeanette

  Ik geloof niet dat ik echt een budget noem in dit artikel. Ik spreek meer over de budget opbouw en waar je rekening mee moet houden. Maar misschien heeft u oude artikelen gelezen op de andere website (FloatingCoconut.net) dat zijn dan ook precies wat ik zeg: oudere artikelen. Ik heb ook geen huis gebouwd in de Filipijnen, ik huurde. Dus ik mis even de context van uw reactie.

  Ik ben niet meer in de Filipijnen, ik ben in Mexico, maar dat mag wel duidelijk zijn door de artikelen op de website.
  Anyway, dank u wel voor uw reactie en ik wens u en uw partner heel veel geluk en levensplezier in Valencia en omgeving.

  ————————

  PS. Ik heb uw andere twee reacties gelezen en besloten deze niet te plaatsen, om meer dan 1 reden. U noemt bijvoorbeeld best veel persoonlijke informatie over uzelf in de tekst, dat maakt u kwetsbaar. Daarbij zijn de reacties niet relevant voor overige lezers. Maar ik wil u laten weten dat ik het gelezen heb. En ik wil ook dat u weet dat waar u gaat wonen een duur gebied is.

  Dumaguete en Valencia (de bergen boven Dumaguete) zijn meerdere malen door de USA lifestyle bladen uitgeroepen als DE plek om met pensioen te gaan in de Filipijnen, dat heeft iets gedaan met het kostenplaatje tav bouwen, kopen en huren. Als u de Filipijnen in zou trekken, weg van een plek als waar uw huis staat, en weg van steden als Iloilo, Cebu en Manila, zult u tot de ontdekking komen dat u meer waar voor uw peso krijgt.

  Alleen al aan de overkant op het eiland Siquijor weet ik dat je prima een prachtig huis kunt huren voor 15k peso, all in. Dat geldt ook voor gebieden als Samar, Leyte, hoog boven Manilla in de omgeving van Baguio en helemaal in het zuiden op Mindanao.

  Ik controleer mijn prijzen jaarlijks via mijn uitgebreide netwerk in de Filipijnen op correctheid. En ik sta nog steeds achter de prijzen die ik noem voor huurhuizen in dit artikel. Ik controleer dat in verschillende gebieden, door de hele Filipijnen en ik kan u vertellen dat het zelfs goedkoper kan dan 10-15K peso. Maar alle waar is naar zijn geld, rekening houdende met een beetje luxe die wij Nederlanders graag om ons heen hebben kies ik een gemiddelde. En dat gemiddelde is ook in 2022 nog steeds haalbaar zoals geschreven in dit artikel.

  Nogmaals ik wens u en uw partner een heel fijn leven in de bergen van Dumaguete. Het is een prachtige omgeving. Alleen al de wandelingen die ik daar maakte bij Casaroro Falls zijn onvergetelijk en de bezoeken aan de warm waterbronnen. Maar ook de vele ritten met de motor naar Bacong, en de bergen in dwars over het eiland.
  En wist u dat ik ooit kroketten at in Valencia? Er zit/zat een restaurant wat oerhollandse kroketten serveert. Veel geluk.

  Einde discussie die u probeerde op te starten.

 • Jan

  Hoi,
  Lucky girl mag ik zeggen.
  Ben getrouwd met filipijnse en we zijn bezig met het bouwen van ons eigen huisje.
  Niet zoals die van jou maar lekker in de bergen van Dumaguete.
  Fijn om te horen welk budget je nodig hebt om daar te leven.
  Ik ga binnenkort met pensioen dus is alleen mijn AOW al voldoende, en dan de extra die ik heb opgebouwd zal dus inderdaad het “leven als god in frankrijk” kunnen gaan worden betiteld.
  Thanks

 • Jeanette

  Dag Mike, je gaat naar een prachtig land!! En ja, de 800 euro is inclusief alles, ook de visumverlenging en motorrijden (in mijn geval) maar dit is wel van een jaar of 3 geleden he!? Het zal wel ietsje duurder zijn geworden.
  Succes met je plannen!

 • Mike

  Hoi,

  Leuk om te lezen.
  Ik heb zo ongeveer dezelfde plannen.
  Is die 800 euro besteedbaar maandbudget inclusief huur etc. ?

  Groet,

  Mike

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!