Filipijnen

Handige weetjes over het leven in de Filipijnen

Toen ik net aankwam in de Filipijnen en de eerste cultuurschok verwerkt had ontdekte ik dat het land naast heel veel dialecten ook eigen gebruik had van de Engelse taal. En van termen die van grote invloed waren op het leven in de Filipijnen.

Van die typische woorden die in het dagelijks gebruik heel veel voorkomen en wat best handig is om te weten als je naar de Filipijnen gaat. En hoewel de voertaal in het land voor officiële doeleinden Engels is, wordt er meer en meer Tagalog en Visayas gesproken. Daarnaast zijn er allerlei dialecten en streektalen die soms communicatie tot een hilarisch moment maken.

Ik maakte toen een serie videos waarin ik heel kort, in een paar seconden uitlegde wat sommige termen betekenden zodat mensen die naar de Filipijnen kwamen of er waren en eht niet begrepen konden leren wat het was waar ze mee geconfronteerd werden.

Wat is Habagat?

Een woord wat je heel veel hoort in de Filipijnen als het gaat om het weer. Maar wat is Habagat? En hoe belangrijk is het om te weten wat dit woord betekent?

Wat is 3in1 (three in One)

Je kunt het in elke sarisariwinkeltjhe kopen en de Filipijnen leven er op. Waar wat koop je als je vraagt om een 3 in 1, a three in one?

Wat is een Flash Flood?

Het komt opzetten uit het niets en het verdwijnt met een uurtje of wat, en het is vreselijk lastig. Soms ontregelt het een heel dorp, zoals in deze video te zien is. En het is belangrijk om te weten of het op het gebied waar jij gaat wonen van toepassing is.

Maar wat is een Flash Flood nu precies?

Wat is een Long Neck?

Mannen gebruiken deze term vaak, maar soms ook wel vrouwen, en als je gevraagd wordt een long neck mee te nemen dan kun je maar beter met eht geode aankomen, anders is het misschien iets minder gezellig die avond.

Wat is Ukay Ukay?

Misscchien vraagt jouw vriendin wel of je zin hebt om even langs de Ukay Ukay te gaan. Je vraagt je dan misschien af waar je mee instemt. Toch kan het best een handige plek zijn. Er zijn verschillende saoorten en ik kwam er best vaak eerlijk gezegd. Vooral als er een 1 met goede kwaliteit was.

Wat is Balut?

Misschien vraagt de familie of je vriendin wel of je zin hebt in balut. Heb jij een sterke maag? Weet jij wat Balut precies is? Misschien heb je verhalen gehoord. Maar ik leg je precies uit wat balut is en welke balut het beste is. Ik ben benieuwd hoe je er na mijn uitleg over denkt?! ( Ga naar: Wat is Balut (met foto’s))

Wat is Lechon?

Deze weet je misschien wel, maar weet je ook precies wat het is? Ik leg het uit. In de tweede video leg ik uit wat het beste deel van de Lechon is.
En als je hier klikt kun je zien hoe zoiets werkt………..zo’n Lechon, en geloof me dat is een vak apart.

En hoe het verdeelt zou kunnen worden zie je hier. Maar dat is als je het per kilo koopt, op feesten doe je dat zelf.

Het beste deel van een Lechon is…….enne…..neem jij een long neck mee? Dat is lekkerder bij lechon dan een 3 in 1.

Wil jij meer dingen weten over de Filipijnen?

Ga dan naar de volgende pagina……..daar leg ik nog meer uit over culturele woorden en belangrijke begrippen die jou in de Filipijnen laten leven als een pro!Ik deel met jou over de man met de dode kip die je op sommige dage ziet, over Lechon, over merkkleding in de Filipijnen.

De man met de dode naakte kip op de motor

Soms zie je heel vele mannen tegemlijk rondrijden met dode vers geplukte kippen. Die mannen kijken veeal niet al te blij, hoewel ze wellicht wel lachen, want lachen is een manier van de Filipijnen om schaamte en verdriet te verbergen.

Waarom rijden al die mannen rond met een dode blote kip bungelend van hun stuur?

Is Lechon een Filipijns gerecht?

De Filipino is trots op zijn Lechon, een gerecht wat zoveel impact heeft op de cultuur. Maar is het wel een Filipijns gerecht van oorsprong?
Ik heb er verhitte discussies om gehad. Maar lusiter maar naar wat ik vond op het internet over de oorsprong van Lechon.

Toch zou ik deze info een beetje voor mijzelf houden als ik jou was. Je wilt je Filipijnse vrienden niet beledigen of kwetsen toch? Gewoon lekker net doen alsof zij de uitvinder zijn van Lechon en genieten van dit heerlijke stuk varkensroast.

Kun je merk kleding kopen in de Ukay Ukay?

Kleding kopen kan voor Westerse mensen best een probleem zijn in de Filipijnen. Wij zijn groot en fors en de kledingmaten in Azie zijn klein en petit.

En ben je gek op merkkleding dan denk je in eerste instantie dat je gebakken zit, want elk winkeltje verkoopt wel Adidas of Nike, maar dat is allemaal nep.

Kun je in Ukau Ukay merkkleding kopen? En is dat dan wel echt?

Zo, dat waren een paar van die handige weetjes die jou niet met de mond vol tanden laten staan als er met je gesproken wordt over deze onderwerpen. Ze maken deel uit van het dagelijks leven van iedere Filipino en Filipina.

Heb jij vragen over wonen in de Filipijnen?

Wist je dat je met mij kunt chatten over wonen in de Filipijnen en het leven daar? Ik heb zelf ruim 3 jaar in de Filipijnen gewoond in verschillende streken, ik heb gedate in de Filipijnen en onder de Filipinos gewoond in dorpen en steden.

Boek jouw exclusieve tijd met mij en stel jouw vragen over het leven in de Filipijnen en het verhuizen naar de Filipijnen.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!