bicol zigzag route filipijnen reizen
Filipijnen,  Motorrijden

Filipijnen: motortocht over de Bicol ZigZag Route

In het jaar 2017-2018 trok ik op de motor door de Filipijnen. Deels over de Pan Philippine Highway, route AH26, die me door het Bicol gebied bracht. Moe van de drukte op deze snelweg die een belangrijke verbinding vormt tussen Manilla en Mindanao nam ik een zijweg, en die weg had een enorme verrassing in petto.

Maar eerst iets meer over NIA Region 5 of The Bicol Region

Je vindt dit gebied op het zuidelijke deel van Luzon Island, het grote eiland waar ook Manilla op ligt. Ongeveer 8-14 uur rijden van Manila. Dat hangt een beetje van het verkeer af. De route, ook wel AH26 genoemd, is een belangrijke verbinding tussen Manila en zuidelijk gelegen havensteden die de rest van het land met elkaar verbinden. Veel transport met bv levensmiddelen, maar ook enorm veel bussen gaan over deze route. Zoals je in de video zult zien in de inleiding, is het lastig navigeren tussen al dat verkeer en soms heel gevaarlijk, want iedereen heeft haast en een boot te halen.

Provinces in de Bicol Region zijn o.a.

 • Albay
 • Camarines Sur
 • Camarines Norte
 • Catanduanes
 • Sorsogon (wat tevens een stadsnaam is)
 • Masbate (wat tevens een stadsnaam is)

Enkele steden in dat gebied die je wellicht kent zijn

 • Sorsogon City (Mount Bulusan)
 • Naga
 • Masbate City
 • Bato
 • Albay
 • Legazpi (mount Mayon, 1 van de beroemde nog actieve vulkanen in de Filipijnen)

In het Bicol gebied heet de AH26 de Maharlika highway, als je de drukte om je heen zat bent en je wilt ontsnappen is er een prachtige zijweg die je door Quezon National Park leidt. Maar dat is wel een weg vol verrassingen en bekend onder heel veel verschillende namen. Daar kwam ik pas achter na mijn spontane actie om rechts af te slaan.

bicol zigzag route altimonan park, quezon park, motortocht filipijnen

Het Quezon National Park

Nadat ik deze bijzondere weg had afgereden en aankwam in mijn hotel voor mijn overnachting heb ik gezogd naar de naam, omdat er zoveel namen zijn is het wat lastig te vinden.

In de FIlipijnen is de route bekend onder o.a. de volgende namen

 • Altimonan Zigzag Park
 • Altimonan Forest park
 • Bicol Zigag route
 • Quezon Zigzag route
 • Pagbilao Road
 • Butikang Manok Road
 • EME Road

En ik durf te wedden dat er in het lokale dialect en onder de lokale bevolking nog wel meer namen de ronde doen.
motortocht filipijnen, bicol, zigzag route

Ik hou het hier in dit artikel op de Zigzag route

Het is een lange weg vol gevaarlijke haarspeldbochten die een sterkte stijging en daling kent. Voor het eerst dat ik twijfelde aan de capaciteit van mijn toen nog kleine YamahaSZ 150 met alle bagage, ik kon de zwaartekracht voelen trekken toen ik, als nog redelijk onervaren rijder de eerste helling opkwam na een loeischerpe stijle bocht. Je moet echt een bepaalde snelheid houden en geconcentreerd rijden.

Geen enkele foto die op het internet bij je zoekopdracht opduikt bereid je voer op de echte ervaring.

Langs de kant staan mensen met vlaggen die je toeschreewuen om geld, er is een ingang naar een ATV park en dan meteen de eerste scherpe bocht naar links met nog meer mensen met vlaggen en dan een stijle scherpe bocht naar rechts en dan begint je echte klim naar boven. Hoog boven je zie je auto’s langzaam afdalen, de weg is smal, een krappe 2 baans en de automibilisten halen ondanks het inhaalverbod heel gevaarlijke capriolen uit.

En het is lastig rijden, ik zelf had ook de neiging steeds in te halen, omdat je op snelheid wilt blijven in de klim, en als je dan achter een amper bewegende tricycle hangt of een diesel uitbrakende vrachtwagen…….

Nu ja genoeg sfeerbeelende omschreven denk ik, kijk lekker zelf wat een geweldige route door de pure ungle van Quezon deze weg is, de verkoeling van het rijden onder de bomen is bijna te voelen. Het was die dag een koude dag, en onder de bomen was het ijskoud in verhouding met de weg er naar toe.

Omdat ik zo geconcentreerd heb gereden heb ik totaal het BueanVista uitzichtpunt gemist, waar je de weg naar beneden unt zien kronkelen. Heel eerlijk gezegd heb ik nergens een plek gezien waar je veilig kon stoppen.

Maar misschien is het te vinden in de video?

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!