Wonen in Mexico

Investeren in Vastgoed in Mexico

Land, apartementen, huizen, wat is eigenlijk de beste manier van investeren in Mexico en hoe werkt dat als je een huis of land wilt kopen? Waar moet je aan denken?

Investeringsdoelen, de dagelijkse kosten van levensonderhoud en een risicoprofiel zijn elementen die meespelen in investeren in vastgoed overal in de wereld. Maar er speelt meer mee. Ook de locatie, de vraag en het aanbod en de kansen voor de toekomst, en als je in het buiteland wilt investeren in vastgoed zeker ook de lokale wet- en regelgeving.

Is land kopen een goede investering in Mexico?

Afhankelijk van waar je grond koopt en wat voor type grond kan het een goede investering zijn in Mexico. Er zijn zogenaamde hot-areas, waar prijzen echt de paan uitrijzen momenteel en je je moet afvragen of je niet net de boot gemist hebt. Prijzen in de Riviera Maya bijvoorbeeld, rondom Tulum en Playa del Carmen zijn in de afgelopen jaren bijna verdubbelt in prijs. Kocht je in 2018 nog voor 35 Euro per vierkante meter, betaal je nu al bijna 100 euro voor hetzelfde stuk kale grond zonder enige voorzieninge zoals electriciteit en water.

Je dient dus goed op de hoogte te zijn van investeringskansen als je wilt dat je vastgoed in de toekomst geld oplevert.

Als jij direct cash flow nodig hebt, om bijvoorbeeld je eigen verblijf in Mexico te bekostigen, dan is land kopen vanuit een investeringsoogpunt geen goede zet. Tenzij je relatief goedkoop kunt kopen en dit land direct kunt bebouwen zodat je uit de verhuur van vastgoed geld kunt verdienen.

De markt over de afgelopen jaren heeft investeerders geleerd dat het beter is om appartementen te kopen voor de verhuur aan toeristen en digitale nomaden. En appartementen worden dus overal gebouwd en verkocht in timeshare deals of voor de verhuur aan toeristen.

Zelfs het verhuren van een huis geeft niet zo’n hoog rendement als het verhuren van een appartement. Appartementen zijn in Mexico geliefd, ze bieden een prima oppervlakte, staan vaak op uitstekende locaties en bieden oplossingen voor bijvoorbeeld sport en recreatie binnen het complex, en niet te vergeten de (voor veel bezoekers zo belangrijke) veiligheid en parkeer opties.

Appartementen zijn hot, zeg maar.

In sommgie gebieden in Mexico is de huizenmarkt min of meer ontploft.

Plaatsen als de Riviera Maya, Puerto Vallarta en omgeving, binnesteden van de Pueblos Magicos, Mexico Stad, en zelfs Merida en Progresso in Yucatan zijn super hip en in trek. En de prijzen daar zijn onrealistisch hoog.

Mexico is gewend aan de rijke Amerikaan, die met gemak in Amerika een goedkope hypotheek kan krijgen op vastgoed in Mexico en daardoor meer kansen heeft dan een Nederlander die krediet zoekt om zijn investering mee te betalen.

Je zult als buitenlander in Mexico zelden ene lening krijgen. Waarom dat is leg ik uit in het boek: “Een huis of land kopen in Mexico”

Momenteel trekken mensen die deze populaire gebieden geen aangenaam investeringsklimaat meer vinden naar andere delen van Mexico. Oaxaca, Campeche, de omgeving van Puerto Escondido, het Meer van Chapala, en zelfs het barre land zonder enige faciliteiten en de zomerse waterschaarste van Baja California zijn opkomende plekken voor investeerders in Mexicaans vastgoed.

Veel mensen delen een stuk grond om met gelijkgezinden communities te starten, samen delen in de kosten van de aanleg van faciliteiten zoals een waterput en toegangswegen. En dan bouwen ze daar eco-vriendelijke huizen die geheel zelfvoorzienend zijn, of leven ze in holistische woongroepen.

Dat zelfvoorzienend zijn is niet altijd een idealisme, soms is het ook gewoon noodzaak omdat er geen voorzieningen zijn. Mexico heeft een totaal andere infrastructuur als Nederland als het gaat om wegen, water, gas, electra, en internet.

Je winstmarge is belangrijk bij investering in vastgoed.

Huizen, al dan niet zelfgebouwd, leveren op lange termijn wellicht een goede prijsstijging op als het land meer waard is, maar dat is alleen interessant als je er lang wilt blijven wonen en geen behoefte hebt aan financiële groei op de korte termijn.

Het is dus vooral belangrijk dat je helder hebt waarom je wilt investeren in vastgoed en hoe snel je wilt cashen. Wil je dat maandelijks of wekelijks dan is een huis in de verhuur of een appartement een betere optie, Heb jij een lange adem en wil je geld in de toekomst dan is land een betere optie.

Maar het meest belangrijke is wel de groeipotentie van het gebied en de kansen die een gebied biedt. Want een stuk grond midden in de bossen en bergen van Campeche of Chiapas zal niet veel in waarde stijgen. Hoe goedkoop het nu ook lijkt te zijn.

Een paar andere dingen die je moet weten over investeren in vastgoed in Mexico:

  • land heeft een een laag risico investering en kan, mits op de goede locatie op de lange termijn meer in waarde stijgen.
  • een huis bouwen op een stuk land idem. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt kiezen waar op het land je dit huis bouwt en je kunt bouwen volgens je eigen stijl, lay-out en kwaliteit.
  • appartementen leveren de snelle winst op als je ze koopt om te verhuren aan vakantiegangers, het onderhoud is relatief laag omdat dit gedaan wordt vanuit gebouwenbeheer.
  • als je geen ervaring hebt in het aankopen van vastgoed in Mexico is het verstandig om een paar keer op stap te gaan met een makelaar. Op deze manier krijg je meer inzicht in de markt
  • makelaars in Mexico zijn niet altijd geregistreerd en in sommgie staten mag iedereen land en huizen verkopen, dat maakt de markt erg fraudegevoelig. Zorg dat je met de juiste personen te maken hebt en met eerlijke deals. Vraag desnoods een notaris om e.e.a. uit te zoeken.
  • zorg ervoor dat je de bestemming van het land kent wat je wilt kopen, in Mexico heeft niet elk stuk land automatisch een bouwbestemming of een bestemming voor bewoning. Zo kan Ejidal grond bijvoorbeeld voor onnodige complicaties zorgen. Ik leg dit uit in het boek “een huis of land kopen in Mexico”
  • je mag niet automatisch een put slaan op je land, vaak is dit afhankelijk van watervoorzienignen in de buurt, als je zelf water wilt hebben op je land moet je op de hoogte zijn van deze regels.
  • vastgoed kan in Mexico eigendom zijn van hele families, die hebben allemaal zeggenschap over de verkoop en inspraak en moeten dus ook allemaal meebeslissen over de prijs, dit kan een langdurig proces zijn.
  • zorg dat je de federale maar ook de lokale regels over de aankoop van vastgoed kent, er zijn restricties op wat buitenlander kunnen en niet kunnen, soms denken mensen dat ze een goede aankoop hebben gedaan om jaren later in de problemen te komen.
  • op het moment dat je onroerend goed in Mexico in je bezit hebt, in eigendom of via een corporatie, ben je belastingplichtig aan de Hacienda en aan de municipal.

Wil jij investeren in vastgoed in Mexico? Dan is dit een verstandige aankoop om te beginnen:

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!