Emigreren,  Wonen in Mexico

Is Mexico het juiste land voor jou?

Op de 1 of andere manier is Mexico nog steeds erg in trek bij mensen die willen emigreren. Ik ben al ruim 4 jaar in Mexico en vraag me soms wel eens af waarom? Want zo geweldig is Mexico niet, als je naar het echte Mexico kijkt. Sterker nog, ik denk steeds vaker na over doorreizen naar een ander land.

Mexico werd tijdens de afgelopen epidemie enorm populair onder Nederlanders. Vanwege de vrijheid van keuze, geen gezeik met apps en registratieplicht en verplichte inenting enzo. Opeens sprong het ooit zo om zijn geweld en corruptie verfoeide ontwikkelingsland boven alle eerste wereldheisa uit. het land stond dik in de spotlights en die spotlights zetten het land in een heel ander licht. Wat ook vandaag nog schijnt.

Opeens zien Nederlanders iets wat hen aantrekt in Mexico en ze zien niet meer de eenzijdige berichtgeving in de Europese dagbladen over geweld, kartels, onrusten en corruptie. Opeens zien mensen kansen, vrijheid, mogelijkheden en vooral ook: een eeuwige vakantiesfeer in een goedkoop land met mooie stranden en kleurrijke dorpen.

En als jij naar de inmiddels peperdure oorden in de Riviera Maya verhuisd, dan klopt dat beeld wel. En ben je een wat meer doorgewinterde avonturier en verhuis je naar Merida, Puerto Escondido, San Cristobal de las Casas of Puerto Vallarta waar ook veel Nederlanders vertoeven, dan klopt dat beeld ook nog wel.

Maar als je naar het echte pure Mexico gaat, naar plekken waar weinig tot geen toerisme is, zoals Barra de Navidad, of nog minder bekent wellicht Lago de Colon, of Champoton, of El Rosario del Arriba, dan zie je een heel ander Mexico. Goedkoper, minder ontwikkeld en zeker minder idyllisch omdat alles wat jij wellicht op je netvlies hebt over Mexico ontbreekt.

O ja, mooie natuur in overvloed, maar ook vuilnis, en zeker weten vriendelijke mensen, maar ze draaien hun hand er niet voor om om hondenvlees op je taco te gooien of je af te zetten voor 5 pesos of de spiegels van je voertuig te jatten voor wat extra bijverdiensten op Mercado Libre.

Mexico wordt steeds digitaler en duurder

Naast de toch al hoge financiële toelatingseisen voor een verblijf in Mexico wordt ook Mexico zelf steeds duurder en digitaliseert het land met een snelheid die menig WEF-lid enthousiast maakt. In heel veel Staten van Mexico kun je bijna niets meer zonder registratie bij de SAT, als je geen RFC nummer hebt, ben je vleugellam. En soms kun je daar wel omheen werken, maar meestal ook niet meer, omdat bijna alle loketten van de overheid digitaal (ge)worden (zijn).

Soms red je het nog met je CURP, maar als je geen cijfercode hebt kun je niets meer. Dus of RFC of CURP. (lees ook: Hoe vraag je een CURP nummer aan in Mexico en/of Hoe vraag je een belastingnummer aan in Mexico)

Overal, maar dan ook overal zijn sinds juni 2023 bordjes verschenen in de bedrijven en binnen dienstverlening van Mexico dat als je een IVA bon (een BTW-bon) nodig hebt (Servicio de facturación) je deze digitaal kunt ontvangen via…..en dan de contactgegevens. Op die bon staan dan ook jouw contact gegevens en alles gaat 1 op 1 door naar SAT voor je maandelijkse, driemaandelijkse halfjaarlijkse of jaarlijkse belastingaangifte. Je kunt alle nota’s bekijken via je dashboard in je persoonlijke aan je RFC gekoppelde dashboard bij het SAT.

Daarnaast hakt ook de inflatie er wel in, hoewel het prima gaat met de Peso en de munt sterker is dan ooit tevoren mede door de near shoring die Mexico faciliteert voor tientallen bedrijven die weg willen uit Amerika en Europa zijn de prijzen hier toch omhoog. (Lees ook op mijn andere website over bijvoorbeeld: Het Mexicaanse Basis Boodschappenmandje (klik) )

Benzine is dik 2 pesos duurder geworden, beetje afhankelijk van waar je bent. Er woedde een ware tortilla oorlog omdat de mais-massa waarvan die dingen gemaakt worden te duur was geworden, de president kwam er aan te pas met afspraken met MASECA en andere leveranciers van maismeel te maken over de prijsbeperkingen. Het basis boodschappenmandje wat de overheid beïnvloed om prijsstijgingen te remmen lag onder vuur en iedere Mexicaan zuchtte onder de prijsstijgingen en nog steeds. Steeds meer Mexicanen verruilen een dure auto op afbetaling voor een brommer en steeds meer bedrijven bieden kopen op afbetaling aan terwijl de pandjeshuizen als First Cash, Presta Facil en Monte Piedad soms lange rijen mensen hebben die spullen komen verpanden.

En met die krapte in inkomsten en stijgende uitgaven wordt het humeur van de Mexicaan er niet beter op, als je altijd al worstelt om rond te komen en nu nog meer, dan word je vanzelf wel inhaliger als je een buitenlander ziet en sacherijniger, dwingender en vasthoudender als die dan niets wil kopen. En met de geld smijtende Amerikanen hier wordt het leven op deze manier best wel heel duur voor de overige buitenlanders

Is Mexico wel het juiste land om te wonen?

Ik stel mijzelf die vraag, maar ik ben me ook bewust van het feit dat ook in de Filipijnen waar ik voorheen heb gewoond, ik na 4 jaar de kriebels kreeg. Misschien is voor mij 4 jaar een ijkpunt ofzo. Ik wil even wachten tot na de volgende presidentsverkiezingen. Even zien wie er wint en wat er gebeurd daarna, want kandidaat A wil alles voor het milieu en elektrische autos promoten en recyclen verplichten en het belastingstelsel op de schop doen, terwijl kandidaat B daar heel anders over denkt. Die denkt meer aan verlieslijdende bedrijven als PEMEX structureren en dat soort zaken. Ikzelf denk: ga eerst maar eens de wegenverkeerswet handhaven, dan zit je schatkist zo vol! Maar ja, ik ben geen presidentskandidaat.

Toch twijfel ik door de ontwikkelingen die ik zie, die door de pandemie in een stroomversnelling zijn geraakt zoals die digitalisering, enorm aan mijn toekomst in Mexico.

Ik wilde ook een beetje buiten het systeem leven, in Europa is alles zo overberegeld. Maar Mexico gaat hard dezelfde kant op. Je kan geen steen verkeerd in je muur metselen of je bouw wordt gesloten, en dan kun je dat nog steeds wel afkopen door steekpenningen te betalen, maar het lijkt wel alsof er meer regels komen (en dus meer steekpenningen betaald moeten worden) en meer apps en daardoor minder anonimiteit. En dat kost dus blijkbaar een bende geld in plaats van dat het goedkoper wordt.

 

Het moet wel eerlijk blijven

Ik ben echt niet wars van alle ontwikkelingen, maar we beginnen in deze wereld de pizza te bouwen bij de champignons, en we moeten een pizza opbouwen vanaf een goed bereide bodem. Als we eerst de consumptiemaatschappij aanpakken, en minder consumeren, producten maken die weer langer meegaan, want waarom is mijn dure Apple laptop na 2 jaar al bijna versleten op de toetsen, zoveel typ ik nu ook weer niet. En waarom moeten we elke 2 jaar een nieuwe telefoon? En waarom moet ik nu betalen voor een styrofoam bakje wat twee jaar geleden nog DE oplossing was om het milieu te redden? En waarom betaal ik 15 pesos voor een boodschappentas die ik maar 2x kan hergebruiken omdat hij dan stuk is?

Ze beginnen nu met recyclen, terwijl de bermen vol rotzooi liggen en elk dorp zijn eigen mini vuilnisdump heeft die stinkend langs de weg ligt te roken en ze verstoppen vuilnis door er zand op te gooien. Want ze verzuipen in vuilnis. We kopen sla uit een hydro-container in plaats van van de boer, Elon Musk mag een fabriek bouwen, geen plastic tasjes meer en alleen nog oplosbare rietjes, betalen voor je meeneem verpakking voor eten, al die Europese bullshit, de verkeerde zaken zeg maar, komen deze kant op en het lijkt wel alsof er een soort lek in de dijk zit die steeds groter wordt. (lees ook: Opeens ben ik die migranten meer dan zat)

Eigenlijk zie ik 1 grote money grab, en dat zie ik in Mexico keer 2, omdat die armer wordende bevolking elke noodgreep toepast om een peso meer te verdienen en daarmee alle grenzen van fatsoen over gaat. Zo’n beetje iedere jonge vrouw hier heeft een only fans account en verkoopt naaktfoto’s via Whatsapp, Telegram en Facebook Marktplaat. Elke groothandel grijpt elk wereldgebeuren aan om meer omzet te draaien en dus meer winst.

En elke Amerikaan is zo stom gewoon te blijven betalen voor die hotelkamer die vroeger 30 dollar kostte en nu 300 dollar. Dus ze komen er ook nog eens mee weg.

Ik kocht onlangs een nieuw achterband, dat moest noodgedwongen, want mijn band was gescheurd tijdens de reis, zonder blikken of blozen heb ik 2000 pesos teveel betaald voor een flutband van Mexicaanse makelij die wellicht 6 maanden meegaat op mijn motor, en daarna betaalde ik ook nog eens veel te veel arbeidsloon.

Wil ik nog wel wonen in landen waar mensen zo hebberig zijn en zo sacherijnig reageren als je maar 20 peso fooi geeft voor middelmatig eten wat met een verveeld gezicht is opgediend, vaak nog koud ook?

Maar ja, waar ga ik dan wonen…….is er nog een plek in de wereld waar het wel eerlijk is en winst niet voorop staat?

Als jij overweegt naar Mexico te verhuizen, denk dan goed na voor je dat doet, want afgezien van die enorm hoge financiële toelatingseisen en de stijgende kosten van je verblijfsvergunning binnen Mexico, is er misschien minder vrijheid, minder regie over je eigen leven en minder vriendelijkheid dan je zo op het eerste gezicht denkt. Zoek alsjeblieft de realiteit en behoudt de flexibiliteit om door te reizen naar een ander land als het om wat voor reden niet voegt.

De veranderingen die ik in Mexico heb gezien over de afgelopen 4 jaar

  • invoering van een geld slurpend ziektekosten en pensioen systeem wat niet meer gedekt lijkt te kunnen worden zonder enorme belastingverhogingen in de toekomst voor de burgers
  • nog meer falen en verlies van PEMEX en CFE zonder dat de overheid ingrijpt in een wereld waarin energie juist een goudmijn is (De USA staat te trappelen aan de grens on de Mexicaanse energie markt over te nemen)
  • de complete digitale overheid die bijna een feit is, rijbewijs, bekeuringen, betalingen aan de overheid, elke staat heeft zijn eigen overheidsapp, zelfs contact betalen voor de bus verdwijnt en wordt vervangen door een OV kaart.
  • het humeur van de Mexicaan wat ernstig aan het verzuren is en de houding wordt steeds vaderlanslievender zonder dat ze vreemdelingen haten, maar die onvrede over vreemdelingen “die alles duur maken” groeit gestaag
  • de invoering van onzinnige milieuregels voor burgers en middenklasse bedrijven terwijl er stinkende rokende diesel trucks rijden en vervuilende industrie is
  • de road rage die aan het veranderen is in complete anarchie op de weg, niemand stopt meer voor stoplichten en iedereen doet waar hij zin in heeft, dit was voor de pandemie echt minder, het was wel chaos, maar nu rijden ze rustig 5 rijen dik op een 2-baans weg omdat ze allemaal tegelijk willen inhalen
  • politie die wel handhaaft maar duidelijke profilering doet, rijke mensen in dikke SUV en nieuwe pick-ups worden minder aangehouden dan arme mensen en bedrijfsauto’s
  • de miljoenen peso die in het Amerikaanse migranten probleem gestopt worden zonder dat Amerika daar iets voor terug doet
  • de toenemende vervuiling
  • de prijsstijgingen van Airbnb en hotels, maar ook van de gewone huizenmarkt, zeker in toeristengebieden is die prijs 3x over de top gegaan na de pandemie
  • slechtere kwaliteitseisen voor dezelfde producten dan drie jaar geleden, slecht vlees, koud eten, gaten in lakens en handdoeken in hotels en zwembaden die matig onderhouden worden, maar ook slechte groente in winkels, slechte beschikbaarheid van producten en het ontbreken van keuze
  • de prijsstijgingen die onder het mom van een aanbieding aangeboden worden, De winkel zet de duurdere prijs op het schap, oude prijs als aanbieding en je bent volgende week weer 2 peso meer kwijt voor ene product.
  • de betutteling van het ministerie van gezondheid met een suikertax, geen leuke plaatjes op ontbijtgranen zoals cornflakes en koekjes, de enorme “slecht voor je gezondheid!-labels die overal op geplakt zitten, het algehele rookverbod en verbod op zichtbaar tonen van sigaretten in winkels. Verbod op verzadigde vetten in de voedsel industrie, zomaar een paar wetswijzigingen die. door de pandemie zijn aangewakkerd.
  • gestegen kosten tussen banken in Europa en banken in Mexico, je betaald een vermogen om geld uit Europa naar Mexico te krijgen (maar dat ligt niet echt aan Mexico, want je rekening hier is gratis plus je krijgt dikke rente)

Ik weet zeker dat als ik nog even goed nadenk ik er nog tientallen weet, maar het artikel is veel te lang. Wil jij praten over het leven in Mexico en of Mexico voor jou de juiste keuze is, boek dan jouw tijd met mij in en dan praten we erover. En kun je al je vragen stellen.

 

zij: Mexicanen zijn zo aardig, jij bent veel te cynisch en verbitterd!

ik: Okay vertel

zij: Ik mag gewoon bij de familie van mijn tourguide op de bank slapen en heb nu geen hotelkosten meer

ik: Meid wat geweldig, nou misschien bestaan er dan toch nog goede mensen! Ik ben blij voor je.

2 maanden later:

zij: Wat ze nu doen, stelletje f*cking dieven, opeens mis ik geld uit mijn portemonnee, ja dat heeft ze geleend zei ze want ze vind dat ik wel kan betalen voor mijn kost en inwoning, ze zijn geen hotel.

ik: Tja…….

zij: Maar ze boden het zelf aan, zo vriendelijk….stelletje uitknijpers.

ik: Misschien is het toch nog wel goedkoper dan een hotel of een hostel?

zij: Ja maar je pakt toch niet zomaar geld uit iemands portemonnee?

ik: In sommige culturen is het mijn en dein begrip anders, net als het begrip lenen, als je in Mexico iemand een lening geeft krijg je het zelden terug, dus is het eigenlijk een gift.

zij: Ik kan dit niet betalen, zoveel geld heb ik niet wat zij willen

ik: Maar wat doe je dan in Mexico als je geen geld hebt? Heb je wel een visum?

zij: Die is verlopen, ik zou voor hun gaan werken en dan regelden zij dat allemaal beloofden ze

ik: O.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.