Alleenstaand met kinderen en emigratie? Pas op!
Ik las onlangs in de krant dat het aantal kindontvoeringen toeneemt. En met de wereld aan onze voeten en remote werken als optie om vanaf de mooiste locaties te gaan werken kan ik me daar een beetje een beeld bij vormen.
Niet elk kind wat meegenomen wordt naar het buitenland door een alleenstaande ouder is een kind wat ontvoert wordt. En hoewel in het artikel in de krant men vooral doelde op kinderen uit gemengde huwelijken waarvan 1 ouder dat kind meeneemt naar het moederland en de vaak Nederlandse ouder daarmee buitensluit van enige deelname in het leven van het kind, bedacht ik ook een andere vorm van kindontvoering. Die geen culturele of religieuze achtergrond heeft.
Ik herinnerde me een gesprek met een klant, eind 2021. Zij wilde emigreren met 2 jonge minderjarige kinderen. Toen ik vroeg naar de rol van de vader in hun leven werd ze een beetje ontwijkend. En omdat het niet aan mij is in zo’n gesprek om teveel betrokken te raken bij privé zaken, is het enigste wat ik kan doen informatie verstrekken.
In 89 procent van de gevallen is de moeder de ontvoerende ouder. Omdat zij denken dat de relatie stuk is nemen ze het kind mee over de grens naar familie om daar opnieuw te beginnen.
Maar zoals ik al schreef in de inleiding, het is niet altijd een bewuste ontvoering, soms is het ook gebrek aan kennis en informatie die er toe leidt dat kinderen internationaal opgespoord worden. Omdat de ouder het kind zonder toestemming van de ouder of voogd meegenomen heeft.
Bijvoorbeeld bij emigratie.
Simpelweg bespreken met je ex partner of de voogd van het kind dat je gaat emigreren is niet voldoende om je kind legaal mee te nemen de grens over. Je moet echt schriftelijk toestemming hebben van de andere ouder.
Gelukkig is bij veel visumaanvragen dit ook een dwingende eis, dat je een schriftelijk getekende verklaring moet hebben van de achterblijvende ouder dat deze instemt met de verhuizing van het kind.
En dat geldt ook voor bijvoorbeeld de opa en oma van de kinderen. Als zij een kleinkind mee willen nemen de grens over hebben ze daarvoor schriftelijk toestemming nodig van beide ouders van het kind.
De Marechaussee op Schiphol kan je ondervragen als je alleen reist met een kind. Of als je als oudere met een jonger kind reist.
En dit geldt niet alleen voor emigratie, dit geldt ook voor vakantie, of als je tijdelijk in het buitenland gaat werken. En het geldt niet alleen als je ver weg gaat, het geldt ook als je met je kind naar België of Duitsland reist, dus even snel de grens over. Als je hiervoor geen toestemming hebt van de andere ouder (of de ouders, in geval van de grootouders) dan ben je strafbaar.
Wanneer heb je toestemming van je partner nodig of van de ouders van het kind?
Als jij je kind of kleinkind wilt meenemen naar het buitenland heb. je eigenlijk altijd toestemming nodig van degene die mede verantwoordelijk is voor het kind (de mede gezagsdrager). Dus voor elke grensoverschrijding, dus zelfs voor een Dagje naar een pretpark of zwembad net over de grens.
Voor dit soort korte uitstapjes heeft het Ministerie van Justitie een speciaal formulier opgesteld wat je kunt (Laten) invullen en bij je dient te hebben als je de grens over gaat. Dit formulier kun je ook gebruiken als je een visum aanvraagt voor je kind om te gaan emigreren, om aan te tonen dat degene die mede verantwoordelijk is voor het kind op de hoogte is van je plannen.
Maar je kunt ook gewoon een brief opstellen over de toestemming van het vertrek die de andere ouder ondertekend en samen met een kopie van zijn/haar legitimatie bewijs meenemen.
Dat geldt ook voor ouders die geen contact meer hebben met elkaar of met jouw kind. Stel je hebt de vader van je kind al jaren niet gesproken en hij zijn mind al jaren niet gezien, ook dan moet je officieel toestemming hebben om met het kind de grens over te gaan.
Je riskeert een jarenlange gevangenisstraf als je dit niet kunt aantonen als je gecontroleerd wordt.
Let wel op dat als jij een ouder bent die zo’n formulier ondertekend en achterblijft in Nederland, dus als jij de andere ouder of voogd toestemming geeft om met jouw kind naar het buitenland te reizen, dat je zeker weet wanneer je kind weer terugkomt. Er zijn genoeg gevallen bekend van ouders die nooit meer terugkomen met het kind op basis van een toestemming voor kort verblijf in het buitenland.
Sommige landen zijn onderdeel van het Haags Kinderontvoeringsverdrag, waarin staat dat een kind dat door de ouder is ontvoerd terug moet naar de laatste verblijfplaats vóór de ontvoering. Maar dat geldt niet voor alle landen, en soms kan een proces van eht opsporen van jouw kind en het terughalen naar Nederland een lang slepende situatie zijn.
Twijfel jij of je je kind mag meenemen naar het buitenland met of zonder toestemming van je partner? Of twijfel jij of je je partner of de grootouders wel toestemming meot geven om je kind mee te nemen?
Neem dan contact op met Centrum IKO. Op hun website vind je ook het toestemmingsformulier wat je gratis kunt downloaden. En een stappenplan voor eventuele aanvullende documenten die noodzakelijk kunnen zijn als je als alleenstaande ouder je kind wilt meenemen naar het buitenland.
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.