rijbewijs, Mexico, emigratie, temporary resident, visum, tijdelijke verblijfsvergunning, fmm, toerist
Motorrijden,  Wonen in Mexico

Je Mexicaanse rijbewijs halen als Temporary Resident

Ben jij op een tijdelijke verblijfsvergunning in Mexico dan mag je je Nederlandse rijbewijs maar 30 dagen gebruiken. Je moet een Mexicaans rijbewijs aanvragen. Je kunt je Nederlandse rijbewijs omruilen bij het bureau van Transito, maar wat doe je als je geen rijbewijs hebt en je wilt een Mexicaans rijbewijs halen? ADVERTISEMENT

In Nederland is het behalen van een rijbewijs een kostbare bedoeling. Soms is het veel voordeliger om je rijbewijs in het buitenland te halen, als je toch al weet dat je niet meer terugkeert naar Nederland, of als je weet dat je heel lang in het buitenland blijft.

Ik haalde mijn rijbewijs in de Filipijnen. Het was zo belachelijk eenvoudig dat het bijna ongeloofwaardig was. Omdat ik Nederlandse ben kon ik in Mexico niet een Filipijns rijbewijs omruilen voor een Mexicaans, zo is de wet. Het moet een rijbewijs zijn uit het land waar je geboren bent. Dus ik moest in Mexico weer mijn rijbewijs halen.

rijbewijs Mexico, temporary resident, toerist, autorijden, emigratie

Wat heb je nodig om een rijbewijs te halen in Mexico?

Afhankelijk van of je auto of motor (scooter) gaat rijden heb je een verschillend rijbewijs nodig. In sommige staten zijn dat zelfs twee verschillende kaarten. Dus als je en auto en motor hebt, heb je twee rijbewijzen. In de staat Quintana Roo waar ik woon is dat bijvoorbeeld zo.

Als je op een Temporary Resident Card een rijbewijs wilt halen, kun je tegen problemen aanlopen wat betreft de kosten en de duur van je rijbewijs. In Quintana Roo betalen mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning 800 pesos voor een rijbewijs met een geldigheid van 1 jaar. Andere staten rekenen hetzelfde bedrag als de lokale bevolking betaald maar je rijbewijs kan nooit langer geldig zijn als je tijdelijke verblijfsvergunning. De duur van het rijbewijs is gekoppeld aan de duur van je tijdelijke verblijfsvergunning.

Ik heb gebruik gemaakt van een lokale rijschool om me door de procedure heen te helpen, dat scheelde een heleboel gedoe en was uiteindelijk niet veel duurder.

Wat neem je mee aan papieren?

 • kopie paspoort
 • kopie resident card (voor- en achterkant)
 • energie-nota of internet nota als bewijs van adres
 • je bloedgroep
 • naam en nummer van een contact persoon bij noodgevallen
 • 2 kleine foto’s, de man van de fotowinkel weet precies hoe en wat je nodig hebt als je zegt dat het voor je rijbewijs is (in sommige kantoren maken ze de foto aan het loket)
 • kopie vorig rijbewijs (alleen in sommige staten)
 • contant geld
 • een voertuig voor je rijtest (je kunt het beste met een vriend(in) of familielid met een auto of motor naar Transito gaan die al auto of motor mag rijden, je kunt dan dat voertuig gebruiken voor de test)

motor rijden Mexico, motoren, registratie, kopen, nummerplaat, verlenging, temporary resident, emigratie

Hoe is de procedure van het halen van je rijbewijs in Mexico?

  1. je gegevens worden in het systeem gezet
  2. betaal je kosten
  3. doe het oog examen
  4. doe de schriftelijke examen (Mutiple Choice, en er is soms Engels beschikbaar maar dit schijnt niet zo goed vertaald te zijn)
  5. doe het rijexamen

Ben je geslaagd dan:

  1. ga je met alle documenten naar de balie
  2. je geeft digitaal je vingerafdruk en je handtekening, soms wordt hier digitaal een foto gemaakt
  3. je wacht 10 minuten en je krijgt je rijbewijs

Bereid je voor op lange rijen, lange wachttijden en een boel onduidelijkheid. Hoewel de medewerkers vriendelijk zijn verlenen ze vaak geen gunsten en zijn ze erg strict. Blijf altijd beleefd en geduldig. Dat werkt het beste, ook als je dingen niet begrijpt of oneerlijk vindt.

Succes!

Wil jij verhuizen naar Mexico?

Laten we dan praten over wat er allemaal bij komt kijken.

 

 

 

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren.

2 Reacties

 • Jeanette

  Dag Tom, dat is heel prettig voor jou, maar ik heb geen Nederlands Rijbewijs en daar gaat dit artikel over.

  Daarbij is het illegaal om niet je rijbewijs om te zetten.
  En Mexico is razendsnel aan het digitaliseren, plus dat de wet steeds meer gehandhaaft wordt, dus ik denk niet dat je er nog mee weg komt om op een temporary resident zonder Mexicaans rijbewijs te rijden.

 • Tom

  6 jaar in Mexico gewoont, tig keren gecontroleerd door de Mexicaanse politie. Mijn Nederlandse rijbewijs was altijd voldoende.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.