motor kopen, Mexico, registratie, kentekenplaten, temporary resident
Motorrijden,  Wonen in Mexico

Een motor kopen in Mexico

Het heeft 2 jaar geduurd maar eindelijk is het dan zover, al mijn papieren zijn rond en ik heb mijn Mexicaanse rijbewijs, en nu heb ik ook eindelijk een motor. Het was even spannend of dat wel kan op een tijdelijke verblijfsvergunning. In de Staat Quintana Roo waar ik momenteel woon zijn de regels voor tijdelijke verblijfsvergunningen duidelijk anders dan in minder toeristische staten waar je status bijna gelijk is aan die van een Mexicaan. Hier ben en blijf je toerist, met alle beperkingen van dien.ADVERTISEMENT

Op zoek naar de juiste motor in Mexico

Wat voor motor wil je dan? Die vraag speelde de afgelopen jaren door mijn hoofd. In de Filipijnen reed ik na de Yamaha, op de nieuwste Bajaj Dominar 400, voor dat land een bijzondere motor omdat ik 1 van de eerste geïmporteerd modellen kocht. Dat model is inmiddels aangepast en verbeterd met o.a. een boordcomputer en een betere schokdemper achter, maar is het een geschikte motor voor Mexico?

Ik heb geen flauw idee van de conditie van de straten en de vele YouTube videos die ik keek hielpen me niet echt verder, want de meeste mensen gaan niet van de snelweg af omdat ze bang zijn voor wat er kan gebeuren als ze een woestijn of een dorp inrijden. Maar veel erger dan de wegen in de Filipijnen kan het niet worden schat ik zomaar in.

Ik heb aardig wat ervaring om met een commuters motor off road te rijden, maar comfortabel is het niet.

Mexico, Emigratie, wonen in Mexico, Cancun

Het aanbod van middenklasse motoren is schaars in Mexico

net als in de Filipijnen kun je niet alles kopen wat je hartje begeert, nog afgezien van de prijs speelt ook de beschikbaarheid een grote rol. Hoewel mijn NL vrienden dan zeggen: koop je toch een….noem een motor, die kan ik hier dan soms niet eens vinden. Zo ook de Dominar 400, af en toe staat er een model in de winkel van die ene dealer die er is, maar het gros is Pulsar en Dominar 250. Een 250 CC is zo’n beetje de grootste capaciteit die je hier kunt kopen tenzij je BMW of een Harley.

Er zijn wel dealers van merken als KTM en Ducati, maar die zitten rondom Mexico City en niet in de staat waar ik woon. Beperkte keuze dus, of gelijk een trip naar de grote stad met alle beperkingen rondom COVID van dien, want niet elke staat heeft de bewegingsvrijheid die we in Quintana Roo hebben.

Als je een motor gaat kopen is het verstandig als je een wensenlijstje hebt waar je niet vanaf wilt wijken. Wat voor mij belangrijk is voor de motor is:

  • het aantal HP, dat moet ruim boven de 30 liggen weet ik uit ervaring, anders is het een drama met bepakking in de bergen en om snelheid te maken of mee te komen in het verkeer. Waar zit de grootste capaciteit van de motor? In de eerste 2 versnellingen, in het midden of in de laatste 2 versnellingen, dat is heel belangrijk voor de wegprestaties die ik uit de motor wil halen,
  • mijn zithouding, ik wil redelijk rechtop op de motor zitten. Op lange afstanden is dat meer comfortabel. En ik moet goed met mijn voeten bij de grond kunnen als ik stop,
  • de grote van de benzinetank, en het verbruik van de motor, heb ik genoeg benzine om ook buiten de bebouwde kom van tankstation naar tankstation te kunnen rijden, zeker in de afgelegen gebieden,
  • hoe compleet wordt de motor geleverd qua banden, bagagerek, crashbars enz. Want als je na aanschaf nog heel veel met modificeren aan de motor kan het behoorlijk uit de klauwen lopen qua budget.

En dan heb ik nog wensen waar ik wel vanaf kan wijken omdat ze niet zo heel belangrijk zijn:

  • De hoogte van de motor, ik ben niet zo groot, dus ik moet wel mijn been over het zadel kunnen krijgen, ook als er tassen achterop liggen, maar er zijn natuurlijk alternatieve opstap-manieren dus dat is overkomelijk en geen reden om een goed motor te laten staan. Hoewel ik wel met mijn voeten bij de grond moet kunnen natuurlijk.
  • Kleur en uitstraling van de motor, niet onbelangrijk, zo haast ik het Kawasaki groen, dat vind ik zo’n gruwelijk afschuwelijke kleur dat ik nooit een motor zou kopen in die kleur. Ik hou van donker getinte motoren, maar dat is geen must natuurlijk.
  • Verlichting op de motor. Zitten er alarmlichten op, ik vind dat een fijne feature, maar als het mist is het niet heel belangrijk, hetzelfde geldt voor pilot lampen, lampen die de berm goed verlichten, in de Filipijnen was dat fijn want er kwam zo vaak iets in het donker uit de berm de weg op schieten.
  • Tubeless, ik hou van tubeless, want dan heb ik een keuze van wel of geen binnenband en ik kan makkelijk zelf een lekke band repareren.

motor kopen, Mexico, temporary resident, registratie, kenteken, emigratie

En dan de hamvraag: kun je op een tijdelijke verblijfsvergunning een motor kopen in Mexico?

Een motor kopen in Mexico als je een Temporary Resident Card hebt is mogelijk, de registratie is een ander verhaal. In sommige staten is het niet toegestaan, in andere staten wel, en soms moet je extra betalen, in Quintana Roo bijvoorbeeld. Zoals je als “toerist” voor alles extra moet betalen in deze staat.

Als je een motor op een temporary resident card van een nummerplaat wilt voorzien moet je de motor registreren en een tarjeta de circulacion aanschaffen. Daarnaast betaal je een eigenaar-belasting, een soort wegenbelasting zeg maar. Die laatste is afhankelijk van de prijsklasse van je motor., Tot 220K MXN is dat redelijk, maximaal 500 pesos, maar daarboven stijgt het flink, de volgende klasse is bijna 6000 pesos en dat is per jaar. Je betaald deze belasting in het eerste kwartaal van het jaar, en in sommige staten krijgt lokale bevolking een vroege vogel korting.

Maar het is geen belasting die nationaal geregeld is, het is per staat verschillend.

Ook de prijs van de nummerplaat en de pas verschillen, in Quintana Roo is die prijs in 2021 308 MXN en 106 MXN. Je moet dit jaarlijks doen.

motor, Mexico, temporary resident, verzekering, emigratie, transport, auto,

Wat heb je nodig voor registratie van een motor in Mexico?

Lees verder op pagina 2

Pagina's: 1 2

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *