Filipijnen

Je visum verlengen in de Filipijnen, gedragsregels

Waar in Nederland alles kan en bijna alles getolereerd wordt, zul je in de Filipijnen vaak te maken krijgen met regels die absurd lijken. Maar als je er even over nadenkt zijn juist die Filipijnse regels wel de basis waarom je weg wilde uit Nederland. Het heeft namelijk alles te maken met respect. ADVERTISEMENT

Ik zag het voor het eerst in de stad Iloilo waar ik voor mijn visum verlenging naar toe ging, een jongeman op flip flops, beetje smoezelig en in een mouwloos shirt en heel korte broek die toegang geweigerd werd tot het Immigratiekantoor.

Later heb ik het vaker gezien, in Dumaguete en in Cebu, waar mensen op basis van hun gedrag of respect aan de regels een visum geweigerd werd.

Big La Laguna Puerto Galera

Alle overheidsdiensten in de Filipijnen hebben kledingeisen

Als je in de Mall loopt waar vaak de Filipijnse burgerzaken gevestigd zit, dan zie je de grote posters met kledingeisen en gedragsregels voor mannen en vrouwen. Die lijken dan heel strikt en je vraagt je misschien in paniek af of je dan echt een polo shirt moet kopen of een rok ofzo.

Gelukkig is dat niet zo. De regels worden wel gehanteerd, maar niet heel nauwkeurig volgens de poster toegepast. Waar het op neer komt is dat je er verzorgd en netjes uit moet zien en je respectvol moet gedragen.

Dus binnenlopen op je versleten crocs of flip flops in een mouwloos shirt en korte broek, of voor vrouwen zonder BH of in je bikini met tanktop, zal je niet ver brengen. Als je dan ook nog schreeuwend eist dat ze door moeten werken of dat je een visum verlenging moet omdat JIJ te laat bent volgens de regels, dan kun je verwachten dat je vriendelijk verwijdert wordt uit het kantoor. Of, als dat niet gebeurt, en jij net denkt dat je er maar mooi mee weggekomen bent, zoals ik een Amerikaan hoorde zeggen (I’ll teach them monkeys with their dress-code)  je visum wordt afgewezen.

In het Immigratiekantoor in Dumaguete

Correcte kleding en beleefd gedrag is een bewijs dat je de persoon tegenover je respecteert

Je bent te gast in het land, en daarvoor dien je de regels te respecteren. Voor mij had het altijd iets moois, je toont door beleefd te zijn en je netjes te kleden dat je de persoon respecteert in zijn functie.

Jij bewijst hun een dienst en zij jou.

Of  je nu voor je rijbewijs gaat, geboorteaangifte gaat doen, naar de notaris gaat of de dokter, of je visum gaat verlengen, je gedraagd je respectvol.

En dat doe je in de Filipijnen op de volgende manier:

  • correctie netjes uitziende en schone kleding die je lichaam bedekken, blote armen voor vrouwen is toegestaan maar liever geen blote schouders. Toch, als je een jurk aan hebt, vinden ze blote schouders weer niet zo heel erg. Voor mannen is een lange broek grager gezien dan een korte en sandalen wordt op gefronst, maar soms wel toegestaan. Flip-flops zijn echt uit den boze. Schoon en netjes zonder dat je teveel blootgeeft, daar gaat het om
  • Jijzelf ook, schoon en netjes, als je al een paar dagen niet gedoucht hebt kun je beter eerst even een douche nemen en jezelf opfrissen, je haar netjes gekamd en fris ogend, schone nagels en handen.
  • Je groet, bent kalm en rustig en beleefd. Je volgt de aanwijzingen van het personeel en wacht geduldig op instructies.
  • Je wacht op je beurt, meestal regelt de bewaker bij de deur de volgorde en de orde van dienst. Als er veel heen en weer geloop is doe je dat rustig en zonder mopperen of schreeuwen. Veel Amerikanen hebben nogal de neiging over de massa heen te schreeuwen of ze in de juiste richting lopen, dat is niet iets waar ambtenaren in de Filipijnen blij van worden.
  • Als je je paspoort met nieuw visum, de brief van goed gedrag en eventuele ACRi Kaart in ontvangst neemt, bedank je de Immigratiemedewerker en wenst hem/haar een prettige dag.
  • Soms worden er heel veel vragen gesteld over je verblijf, je bron van inkomsten , een beetje afhankelijk van je visum. Die beantwoord je kort, vriendelijk net beleefd.

huis, huren, kopen, filipijnen,

Meer informatie over het visum proces in de Filipijnen?

Op mijn website Floating Coconut schreef ik over mijn ervaringen in de Filipijnen met mijn visum verlenging, visum run, en exit clearance, ik heb die artikelen voor jou op ene rijtje gezet. Als je op een titel klikt opent dat in een nieuwe pagina.

Bureau of Immigration Philippines, rules

Hoe vind je meer informatie over visas en de Filipijnen?

Al mijn artikelen hebben een categorie en tags. De categorie van een artikel vind je bovenaan onder de titel, de tags vind je helemaal onderaan net boven de reacties en “vorige en volgende artikel”- verwijzing. Als je op de tag “visa” klikt bijvoorbeeld, vind je alle artikelen die met visums te maken hebben, klik je bovenaan op de categorie Filipijnen, dan krijg je alle artikelen te zien die over verhuizen naar de Filipijnen gaan, inclusief de artikelen over visums.

Op Floating Coconut geldt dezelfde structuur. Alleen zijn daar alle artikelen in het Engels.

weg uit Nederland

Help mij mensen helpen

Momenteel reis ik op de motor door Mexico. Als jij blij bent met de gratis informatie die je hier gevonden hebt, kun je mij helpen. Ooit hielp ik op dezelfde wijze de mensen in de Filipijnen toen ik daar (op de motor) reisde en woonde.

Ik reis momenteel op de motor door Mexico, #FromPuebloToPueblo, 5500 kilometer dwars door het hart van dit immens grote land. Van Cancun naar La Paz.

Help mij de mensen helpen die ik op mijn reis ontmoet.

Klik op de afbeelding voor een donatie via Paypal, of de link voor een donatie via Ko-Fi.
Elk bedrag is welkom!

donatie Leaving Holland Website
Geen zin in Paypal? Gebruik dan deze link

Je kunt dit initiatief ook steunen door deze post te delen op jouw sociale media met jouw achterban.

Je kunt deelnemen aan mijn prachtige reis door een (gratis) abonnement te nemen op het YouTube kanaal en als je dan op het belletje klikt krijg je op YouTube een teken dat er een nieuwe video is. (ga naar:  Leaving Holland Channel)

 

Jeanette, Digitale Nomade, Coach en schrijver. Begon met haar reizen op 17 jarige leeftijd en verliet Nederland voorgoed in 2015 om nooit meer terug te keren. Haar eerste land was de Filipijnen. Ze woonde er ruim 3 jaar. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. gek op motorrijden, schelpen zoeken en mensen observeren. Momenteel woont ze in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.