Reisfoto's

Reisfoto’s – De Public Market in Mexico

Public Markets, ik heb er al heel wat gezien in de wereld, van superklein met amper kraampjes tot zo enorm groot dat je er kunt verdwalen.
Je koopt er van alles, van nieuwe huisraad tot kleding en van feestartikelen tot rouwkransen. Vlees, groente, kruiden, noem het maar op, en je kunt er eten.

In de Filipijnen deed ik mijn dagelijkse boods happen op de Public market, je herkent het gebouw al snel, het is er druk, het staat er vol met goedkoop openbaar vervoer en het ruikt heel bijzonder, een mengeling van kruiden, vers geslacht vlees,, vis, verse groente, gekookt eten en nat karton.

In Mexico heb je ze ook en hier zijn ze vooral in de grote steden enorm. Je kunt er makkelijk verdwalen en ze zijn niet altijd even veilig. Toch, als je leuk omgaat met de mensen kun je er prima boodschappen doen. Zeker op de kleinere markten. En durf je niet naar binnen omdat je het te donker vind en de gangetje te nauw en teveel mensen, dan kun je aan de randen ook prima zaken doen. Er staan genoeg kramen om het gebouw heen.

Toch raad ik je aan eens binnen te kijken. Je kunt er vaak heerlijk eten en boodschappen doen is er goedkoper dan in de supermarkt en vaker ook veel verser.
En de meeste marktkooplieden vinden eht geweldig als je daar boodschappen komt doen.

market, local, cancun, mexico, downtown, discover, explore

Je leert de plaatselijke kook cultuur kennen en als je er gaat eten ook de lokale keuken

Nergens zie je zoveel kruiden en groenten als op de lokale markten. En de verkopers weten altijd wel een recept bij een groente die je niet kent. Veel kruiden kun je ook gebruiken als je je niet lekker voelt, bijvoorbeeld bij blaasontsteking, verkoudheid of een zere keel of nare hoest.

In Mexico ben ik wat voorzichtig met eten in de lokale markten, maar verse vis of garnalen gaan er altijd wel in. De carnitas sla ik met liefde over. Het is vaak vet, vol zenen en het vlees is soms gemengd met koeienmaag of darmen en daar ben ik niet zo’n fan van.

Ook de enorme vellen gefrituurde varkenshuid met mayonaise en bonen en vlees enzo sla ik met liefde over, ik zie in gedachte mijn aderen dichtslibben als ik daar naar kijk.

Maar boodschappen doen doe ik er met liefde. Je kunt rustig uitzoeken, nog eens een kraampje verder kijken of het beste stukje vlees bemachtigen als je weet hoe, waar en wanneer.

Emigreren waar naar toe

Bezoek jij lokale markten op je vakantiebestemming?

Volgens mij zijn Nederlanders gek op markten, anders zouden er niet zoveel zomermarkten georganiseerd worden in Nederland. Ik denk dus ook dat de gemiddelde Nederlander op zijn vakantiebesteming wel een keer een markt oploopt. Een straat markt is een prima plek om de lokale cultuur te ontdekken en lekkere dingen te scoren. Maar ook daar merk je dat het heel anders is dan in Nederland

Toch zijn Nederlandse markten, duidelijk en overzichtelijk, netjs opgezet en er zijn regels. Dat is in het buitenland anders. En zeker op die grote overdekte markten met al zijn smalle gangetjes en onduidelijke structuren.

Een paar tips voor winkelen op een publieke markt:

  • Koop alleen die producten die er vers uit zien en bij kramen waar het relatief druk is, dan weet je dat er veel verloop is ind e voorraad.
  • Als je een goede koopman/vrouw hebt gevonden ga daar dan naar terug, je zult merken dat je meer en betere spullen krijgt naarmate je een band opbouwt en soms regelen ze iets extra’s voor je.
  • Als je twijfelt over een prijs, kijk dan eens een kraampje of drie verder en vraag meerdere keren de prijs, zo weet je dat je de lokale prijs betaald.
  • Pas goed op je spullen, het is een drukke plek en dus ideaal voor zakkenrollers.

Ik ben eigenlijk zelden afgezet in een Public Market, over het algemeen zijn de kooplieden trots dat je bij hen koopt en behandelen je goed.

En soms vertelt “jouw” slager wanneer ze vers slachten en kun je direct van het karkas kopen, ze snijden het dan af voor het op “de tafel” gaat, zo weet je zeker dat je supervers vlees hebt. En als je een beetje verstand hebt van waar welk vlees zit op zo’n karkas heb je voor de standaard kiloprijs vaak de beste biefstuk en malste ribbetjes.

Ik heb voor jou de 9 leukste indrukken van de public markets over het zuiden en oosten van Mexico in een galerij gezet, als je op de foto klikt vergroot hij en kun je hem beter bekijken.

Je zult zien dat niet alle markten donker en smal zijn, en de kleine markten zijn echt heel anders en minder divers.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.