Emigreren

Wanneer zeg je bij emigratie je Nederlandse verzekeringen op?

Als je gaat emigreren heb je niets meer aan je Nederlandse verzekeringen. Dus die moet je beëindigen, maar welke verzekeringen moet je stopzetten en wanneer? 

Emigratie komt met een heleboel regelwerk. En dat kan best onoverzichtelijk zijn. Er is in Nederland zoveel geregeld, dat je soms dingen vergeet in je verlangen naar een nieuwe toekomst. Je heft bij emigratie je hele bestaan in Nederland op. En dat houdt in dat je ook alle verzekeringen opzegt.

Als je gaat emigreren kun je ook het beste alles wat je weet over verzekeringen in Nederland achterlaten. Al die kennis, maar ook de behoefte om alles te verzekeren en je voor alles in te dekken daar heb je in het buitenland niks aan. Er zijn landen waar je niks verzekerd, en er zijn landen waar je soms iets verzekerd. Er zijn ook landen waar je als emigrant of expat geen recht hebt op lokale verzekeringen. Dat is helemaal afhankelijk van je status.

vertrekken, emigratie, nieuwe start, emigreren, wonen in het buitenland, mexico filipijnen

Wanneer zeg je je verzekeringen op in Nederland als je gaat emigreren

Je kunt je verzekeringen op elke gewenst moment opzeggen, maar het meest verstandige is om dit te doen op de datum dat je daadwerkelijk vertrekt uit Nederland en je uitschrijft bij de gemeente.

Hou je echter je huis nog een tijdje aan, dan blijf je uiteraard wel verzekerd voor brand- en inboedel, en eventueel opstalverzekering.

Maar als je alles in Nederland opheft, zeg je dus alle verzekeringen op per de datum van je vertrek. Je kunt die opzegging van te voren regelen zodat je er verder geen omkijken naar hebt.

In mijn boekje, “Het afronden van Nederland” leg ik alle stappen uit die je moet doorlopen om je verzekeringen te beëindigen maar ook om alle andere voorzieningen in Nederland te stoppen en af te ronden en in welk evolgorde je dat het beste kunt doen.

Hoe doe je dat met je zorgverzekering bij emigratie?

Je zorgverzekering in Nederland is een wettelijke verplichting, net als je Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Voor je zorgverzekering moet je toestemming hebben van Zorginstituut Nederland voor je deze mag beeindigen.

Hoewel op de Nederlandse websites vaak gesproken wordt over “Je zorgverzekering wordt stopgezet” alsof het automatisch gebeurt, dien je dit zelf te doen

OM je zorgverzekering te mogen beeindigen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, ik leg het in het hierboven aanbevolen boekje allemaal uit. Het is zaak om de zorgverzekering op de juiste manier op te zeggen anders kun je in de toekomst, bijvoorbeeld bij terugkomst in Nederland of als je je paspoort gaat verlengen, voor ernstige financiele problemen komen te staan.

Denk er om dat je ook je zorgtoeslag stop zet!

Cancun Corona

En dan je nieuwe thuisland, hoe doe je dat met verzekeren?

Ik zeg altijd tegen mijn klanten dat je echt alles moet vergeten over de Nederlandse verzekeringen en de Nederlandse drang om je overal voor in te dekken. Dat is buiten Nederland gewoon niet altijd mogelijk. Je leeft met een heel ander risico in die landen, plus dat het leven daar vaak goedkoper is zodat je ook makkelijker dingen vervangt.

Maar je moet je wel bewust zijn van het feit dat je wellicht naar een land verhuisd war je, als je huis afbrand of stormschade heeft, je geen verzekering hebt en je dus zelf voor de kosten opdraait.

In sommige landen kun je via banken verzekeringen afsluiten, maar het aanbod is lang niet zo groot als in Nederland!

Emigratieplannen?

Een andere gedachte over verzekeren in het buitenland is dat je niet altijd zoals in Nederland, uitbetaald wordt, vaak is er een bewijslast en jarenlange rechtbankprocessen die slepen voordat je geld krijgt. Als je het al krijgt. Want is de schade tussen jou en een lokale inwoner, dan trek je vaak aan het korste eindje omdat die inwoner meer rechten heeft, of simpelweg omdat die persoon niet of nauwelijks verzekerd was en dus niet kan betalen.

In Mexico bijvoorbeeld is de autoverzkering op Federale wegen verplicht. Toch moet je aan zoveel regels voldoen voordat je uitbetaald wordt dat het soms lastig is om aan die regels te voldoen. Het is dan vaak eenvoudiger de schade voor lief te nemen en contant af te rekenen met de andere partij.

In de Filipijnen bijvoorbeeld betalen buitelanders bijna 8x meer voor een verzkering bij Phil Health (het Filipijnse ziekenfonds) dan de lokale bevolking en ze krijgen minder uitbetaald.

Dit zijn maar twee voorbeelden over verzekering waar je in Nederland niet eens over hoeft na te denken. Laat je dus goed voorlichten oververzekeren in jouw land en over de soepelheid van uitbetalen en premiehoogtes voordat je een land kiest. Vooral als je die zekerheid graag wilt of nodig hebt om je gelukkiger te voelen.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel bereid ze ergens in de buurt van La Paz (BCS) weer een lange motortocht voor dwars door Mexico.