Emigreren

Ik kan niet meer rondkomen in Nederland

Met de huidige inflatie lijken de prijzen in Nederland echt over de kop te gaan. Alles wordt duurder in Nederland en vooral de prijzen voor boodschappen, voor wonen en die woning verwarmen zijn momenteel de grootste inkomensverteerders.

Als ik de kranten lees vanuit het buitenland lees ik dat 6 op de 10 gezinnen niet of moeilijk rond kunnen komen. Nederland wordt alleen maar duurder en de koopkracht gaat, ondaks alle beloftes van elk nieuw kabinet elk jaar met sprongen achteruit.

Jongeren met een studieschuld, ouderen met een AOW die niet toereikend is, banken die ampoer rente uitbetalen, de gemeentes die belastingen verhogen en de supermarkt en dienstverlener die nog altijd winst wil maken. Het zijn misschien kleine beetjes maar ze tellen op. En de armoede in Nederland stijgt.

Slecht financieel overzicht, uitgestelde betalingen en kopen op afbetaling of met uitgesteld krediet is daar mede debet aan.

In het buitenland is het leven een stuk goedkoper

Wat ik ook lees is dat in heel veel landen rondom Nederland, maar zeker in landen verder weg, het leven een stuk goedkoper is. Huizenprijzen zijn lager, de tank van de auto vullen is goedkoper en zelfs de boodschappen zijn over de grens betaalbaarder. Mensen die in het grensgebied wonen zijn spekkoper. (lees ook: Wat is een goedkoop land om te wonen?)

Ik woon ook in een land waar het leven goedkoper is. Toen ik in Nederland in de Financiele problemen dreigde te raken ben ik weg gegaan. Ik was het meer dan zat om geleefd te worden door de politieke beslissingen en de daarbij behorende stijgende kosten.

Andere voordelen van wonen in het buitenland zijn vaak:

  • geen wachttijden op de huizenmarkt, je hebt ruime keuze en het is een stuk goedkoper
  • je kunt een land kiezen wat bnij je woonwensen past
  • goedkoepre gezondheidszorg en die is niet per definitie altijd slechter dan in Nederland, vaak zijn er geen wachttijden en is de kwaliteit van de zorg zelfs moderner en hoger omdat artsen meer tijd hebben voor jou.
  • tanken is stukken goedkoper, dat is in Nederland echt absurd duur
  • electronica is veel voordeliger
  • je betaald niet 101 kleine bijdragen en toeslagen voor het milieu op alles wat je koopt

Soms moet je een beetje creatief denken en niet gelijk denken: Ik kan niet emigreren

Ik begrijp dat dit soort stappen niet voor iedereen een oplossing is. Maar je kunt er natuurlijk eens over nadenken. Misschien kan het wel. Ik had in Nederland ook een baan van 9-5. ik werd geacht arbeid te verrichten om mijn torenhoge rekeningen en belastingen te betalen net als jij. Dat is nu eenmaal het systeem wat is opgebouwd en daar zuchten velen onder.

Ik heb mijzelf omgeschoold. Heel simpel. Mijn verhaal was iets complexer maar uiteindelijk, als je alle complexiteit weglaat is dat het verhaal: ik kon mijn hoofd in Nederland niet meer boven water houden en dreigde te verzuipen en ben noodgedwongen buiten de box gaan denken over mijn mogelijkheden.

Het buitenland met zijn goedkope prijzen lonkte en hoewel het risico groot was, zou ik toch wel verzuipen in de geldzorgen. Dan maar liever met mijn voeten in een blauwe zee en onder een palmboom.

Dus ik vertrok!

Thuiswerkers, flexwerkers, remote werkers, online inkomen het past allemaal in die stap naar het buitenland

Niet iedereen begint een B$b in het buitenlanbd of gaat “iets in de horeca” doen. Veel mensen gaan juist iets heel anders doen en worden boer, of gaan online werken, of maken van hun hobby of passie hun werk.

Als de afgelopen jaren iets bewezen is is dat op kantoor werken voor heel veel mensen helemaal geen must is. Heel veel Nederlanders kunnenn op prima vanaf huis werken en vergaderen via Zoom. Misschien ben jij wel zo’n persoon. Dan kun je wellicht eens met je baas praten of je dat niet mag blijven doen en of je dat vanuit een ander land kunt en mag doen.

En misschien ben je je werk wel meer dan zat, en wordt het tijd voor een nieuwe uitdaging.

Misschien kun je jouw werk wel als zelfstandig ondernemer doen, of misschien heb je wel een leuke hobby die je tot je beroep kunt maken. Of onontdekte talenten! Ik zag mijzelf ook niet rond de wereld reizen als digitale nomade, en kijk nu!?

Kijk, je moet even anders gaan denken

In Nederland leef je bijna om te werken, rekeningen moeten nu eenmaal betaald worden en die rekeningen zijn niet mis. Wat als je nu kunt leven om te genieten? Met lagere kosten, lagere rekeningen en dan dus ook minder werkuren of minder inkomen?

Immers, als je kosten laag zijn, dan hoef je niet veel te verdienen? Ik leef van een inkomen waar Nederlanders zich van achter de oren krabben hoe dat mogelijk is (lees ook: Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro)

Ik heb wat hulpmiddelen voor je

Of je nu niet meer kunt rondkomen of dat je niet meer zo hard wilt werken en elke keer geld te kort komen, mensen hebben zo hun eigen redenen om naar deze website te komen en hier rond te snuffelen. Dit is wat de gemiddelde bezoeker van Leaving Holland website doet op deze site:

Mijn klanten maken vaak een Emigratieprofiel. Daarin brengen ze ook hun financiële zaken in kaart, nu in Nederland, en aan de hand van hun dromen ook in het buitenland. Daar zou je mee kunnen beginnen. Het levert sowieso een handig overzicht op van financiële verplichtingen, inkomsten en uitgaven.

Klanten die nog niet genoeg geld hebben voor hun emigratie gaan sparen. Met het boek Sparen voor je Emigratie, krijg bezuinigingstips op die voor een forse spaarpot kunnen zorgen. Ik haalde met behulp van de in het boek omschreven tips in een paar maanden 25.000 euro bij elkaar.
En daar hoefde ik me amper voor in te spannen.

En er is een groep mensen die kijken of ze kunt bijverdienen of een ander, meer flexibel beroep kunnen gaan uitoefenen en die kopen het boek 40+1 manieren om online geld te verdienen.

Wellicht iets voor jou?

We kunnen ook praten over jouw geldzaken en dromen om te veranderen

In mijn videogesprekken met mensen bespreek ik met mensen op hun verzoek de mogelijkheden van de financiële situatie. En of die mogelijkheden verruimd kunnen worden. Mensen denken vaak dat emigreren duur is, maar dat valt best wel mee. Het ligt er een beetje aan hoe je het aanpakt en wat je wensen zijn. (lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om te emigreren?)

Maar stel dat jij meer levensvreugde haalt uit werken op een andere locatie, of een andere baan met meer flexibiliteit? En meer pret in het leven krijgt omdat je gewoon weer zonder zorgen je rekeningen kunt betalen en een huis kunt huren voor bijvoorbeeld 300 euro all in?
Dat zou toch helemaal te gek zijn?

Wel iets om over na te denken toch?

Emigratieplannen?

 

* Artikel is bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd op 24 september 2023

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!